OPINIE: "Legalitarismul" în Romania: Interesul tuturor în pofida câtorva sau invers?

OPINIE:

Nu am de gând să comentez noul cod penal, nu am trecut baroul. Ceea ce ştiu este că legea nu aparţine avocaţilor, politicienilor, oamenilor de afaceri sau tâmplarilor. Legea nu este a celor care o propun, nici a celor care o interpretează. Cred ca la originile conceptului, societatea a generat un set de reguli din dorinţa de a supune interesele indivizilor intereselor majorităţii. Negativiştilor le transmit că legea înseamnă libertate în siguranţă, două drepturi fundamentale.

Prin prisma enunţurilor anterioare privesc la ţara mea plecând în acelaşi timp urechile la vocea naţiei. Aplicarea pe alocuri a legii stă în gât oamenilor, dar din păcate pentru toţi şi din fericire pentru unii, nu le umple paharul. Totuşi, de aici până acolo nu e decât un pas, iar favorizarea infractorilor devenită un trend reprezintă un adevarat salt. Nu pozez in justiţiar, mă distanţez şi militez pentru egalitarismul legal, evidenţiind aleatoriu avantaje motivante pentru un progresist.

Egalitatea în faţa legii promovează demnitatea profesiilor şi, implicit, ridică gradul de fericire al individului. De aici, în funcţie de spectru, fericirea indivizilor se poate transpune în progres, bani, sau voturi.

Mai mult, egalitarismul legal elimină pericolul istoric generat de frustrarea şi tensiunea crescândă a unei majorităţi discriminate.

Prin egalitarismul legal reuşim să bifăm o căsuţă goală de prea mult timp: cea aferentă articolului 7 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Nu în ultimul rând, împlinim un vis al societăţii româneşti legat de normalitate şi bun-simţ.

S-ar mai putea menţiona diminuarea corupţiei ca şi efect, dar, lăsând toate poveştile frumoase la o parte, cred că ne dorim ca justiţia să FUNCTIONEZE şi să-l trateze pe fiecare dintre noi la fel, indiferent de caracteristici sociale, de culoarea politică, a pielii sau a steagului ţării natale.

Personal, îmi doresc ca omul cinstit să se simtă în siguranţă (şi, evident, prefixul "ne-" să se aplice fie la ambele elemente ale formulei, fie deloc). Doar prin reguli aplicate corect ne putem asigura că libertatea tuturor nu e încălcată de agenda fiecăruia şi că nu s-a murit pentru ea ca să se trăiască împotrivă-i...

O opinie de Vlad Buzoianu

 

Comenteaza