Elena Udrea a lui Victor Ponta sau UNPR II

Elena Udrea a lui Victor Ponta sau UNPR II
A fost tăiat buricul unui nou partid politic. Cu denumire variabilă. Şi cu o simbolistică ce nu se ştie prea bine ce reprezintă. Un vultur, o găină în zbor sau un cocor. Care pleacă, pentru a se întoarce. Partidul domnului Tăriceanu, achiziţionat în mare grabă cu banii lui Sebastian Ghiţă, este un fel de UNPR II. Sau, cum inspirat a spus domnul Atanasiu, o Elena Udrea a lui Victor Ponta. Sau şi una, şi alta.

Mai degrabă şi una, şi alta. Să ne amintim cum a fost creat UNPR. Între alegerile parlamentare, o serie de oameni politici, la început exclusiv PSD-işti, sub pretextul că sunt nemultumiţi de modul în care este condus acest partid, s-au grupat în jurul domnului Gabriel Oprea. Şi au format, în mare viteză, o nouă formaţiune politică, denumită UNPR. PSD se afla atunci în opoziţie. De aceea, nu avea cum să nu atragă atenţia faptul că un partid cu totul şi cu totul nou a beneficiat de o formidabilă logistică, iar faptul că a primit primul sediu chiar în apropierea Arcului de Triumf, în spatele hotelului cu acelaşi nume, înainte chiar să fi fost înscris la tribunal, este doar un exemplu. În favoarea cui a acţionat UNPR şi cine i-a asigurat logistica? Răspunsul este uşor de dat. În acel moment, regimul Băsescu era pe cai mari, iar la Palatul Victoria lucra de zor Guvernul Boc. Regimul Băsescu avea nevoie să-şi consolideze o majoritate. Şi să rupă cât putea de mult din PSD, care reprezenta principalul partid de opoziţie. Aşa s-a născut UNPR. Printr-o excepţie de la regulă, întrucât nu avea parlamentari în urma unor alegeri legislative, UNPR a putut totuşi să-şi obtină nu numai sedii, ci şi să-şi formeze grup la Senat şi Cameră. După care, şi-a îndeplinit misiunea, consolidând până la capăt regimul Băsescu. Faptul că a sărit, în ultimul moment, în cealaltă barcă, întorcându-se la nava mamă, nu atenuează cu nimic gravitatea morală a faptelor descrise mai sus. Ci, eventual, creionează profilul de cocor al UNPR. O pasăre călătoare, care pleacă, pentru a reveni.

Din această perspectivă, asemănarea cu partidul lansat de domnul Tăriceanu este izbitoare. Ce este acest partid? La fel ca în cazul UNPR, el reprezintă un grup de liberali care, sub pretextul nemulţumirii faţă de orientarea politică a PNL şi a neînţelegerilor cu conducătorii acestui partid, au decis să se strângă în jurul domnului Tăriceanu, pentru a forma un nou partid la dispoziţia PSD, smulgând câte pene poate din PNL. Plasându-se de partea puterii, facând opoziţie la opoziţie, Partidul Liberal Reformator - numele este din viitor - beneficiază, într-un mod cât se poate de explicit, de întreaga logistică oferită generos de PSD. Intenţionând să deseneze un vultur ca simbol al acestei formaţiuni politice, designerii politici au greşit puţin tusa. A ieşit un fel de cocor. Care migrează, când e cald, în altă parte, pentru a se întoarce la PNL atunci când va fi bine.

Dacă, din perspectiva de mai sus, se poate afirma cu tărie că PLR este UNPR II, schimbând puţin direcţia analizei, vom constata că la fel de valabilă este şi afirmatia că domnul Călin Popescu Tăriceanu este Elena Udrea a lui Victor Ponta. La ce s-a gândit, până la urmă, preşedintele Traian Băsescu atunci când a transpirat, utilizându-şi la maximum resursele de inteligenţă, de experienţă, dar şi banii publici ai instituţiei prezidenţiale ţi propriii consilieri, pentru a crea Partidul Mişcarea Populară? S-a gândit că, pentru a-şi negocia o eventuală imunitate sau chiar un rol important, în viitor, în politică, are nevoie de un vehicul. Iniţial, a încercat să pună mâna pe PDL, prin intermediul doamnei Elena Udrea. Cu tot sprijinul acordat, doamna a eşuat, iar cel care a preluat conducerea PDL a fost bulldogul Vasile Blaga. Atunci, domnul Traian Băsescu i-a creat doamnei un nou partid. În care s-au strâns, sub pretextul că sunt nemultumiţi de Vasile Blaga ori de noua orientare politică a partidului, o serie de lideri politici. În realitate, aceştia, în loc să rămână în opoziţie şi să sângereze acolo, s-au pus la dispoziţia celui de-al doilea pol al puterii politice, cel deţinut de instituţia prezidenţială. De unde şi ideea că partidul domnului Tăriceanu este nu numai o clonă UNPR, ci şi o clonă a Elenei Udrea.

Gruparea Tariceanu sustine ca simbolul partidului este totusi un vultur. In mitologia egipteana, vulturul era gaina zburatoarea a faraonului. Stim cine este gaina. Daca ne gandim la paralela cu PMP. Si stim si cine este faraonul care domina majoritatea in uriasul Palat al Parlamentului. Si vedem si cat de multe sunt grauntele pe care, generos, domnul Victor Ponta le ofera zburatoarei de serviciu.

Sursa: CorectNews - http://www.corectnews.com/politics/elena-udrea-lui-victor-ponta-sau-unpr-ii

Comenteaza