O şansă pentru Victor Ciorbea

O şansă pentru Victor Ciorbea
Sau pentru Avocatul Poporului. E vorba de una şi aceeaşi persoană. De una şi aceeaşi instituţie. Am avut o lungă discuţie cu fostul prim-ministru al României, cu fostul senator liberal. Am înţeles că a avut o serie de dificultăţi legate de bună funcţionare a instituţiei. Mai mult, prima controversă serioasă, legată de modul în care înţelege să reprezinte interesele cetăţenilor, datează chiar de la numirea să.


Este vorba de controversată şi, aş spune eu, ticăloasă ordonanţă de urgenţă a Guvernului legată de învăţământ. Am aflat că, foarte curând, în fine, va există un rezultat. De cea de-a două ordonanţă ticăloasă, nr. 45, care încurajează turismul electoral şi votul multiplu, domnul Ciorbea a scăpat. Întrucât PNL a găsit o soluţie de a o atacă în justiţie şi apoi la Curtea Constituţională. Dar acum noi i-am pus în braţe o nouă sesizare. Privind ultima ordonanţă, cea care legalizează, 45 de zile, traseismul. O bombă cu ceas. Aşa că domnul Ciorbea mai are o şansă. Cred eu ultima.
 
Este vorba, până la urmă, atât de imaginea şi prestanţa instituţiei pe care o reprezintă, cea de Avocat al Poporului, cât şi de onoarea domniei sale. O onoare pentru care a muncit din greu. Până acum nepătată. În ciuda inerentelor greşeli pe care le-a făcut în calitate de demnitar PNŢCD, CDR şi de prim-ministru. O onoare aflată astăzi pe muchie de cuţit. Pentru că, dacă în ceea ce priveşte prima ordonanţă explozivă a Guvernului, cea legată de învăţământ, contestată nu de un partid sau de altul, ci mai mult, de întreagă societate civilă, domnul Victor Ciorbea are scuză că abia deschisese clanţa instituţiei şi că a trecut un timp necesar pentru acomodarea să şi cu o mare întârziere, într-una din zilele următoare, va da totuşi un răspuns - vom vedea ce fel de răspuns - dacă în cazul celei de-a două ordonanţe s-a putut spală pe mâini, întrucât, dată fiind urgenţă, dar şi o fereastră de oportunitate, marele Partid Naţional Liberal a reuşit să ajungă cu ea la Curtea Constituţională, acum, în cazul celei de-a treia ordonanţe, dacă nu răspunde prompt şi corect, domnul Victor Ciorbea nu mai are nicio şansă. Îşi va lega imaginea publică, prezentă şi viitoare, de Victor Ponta. De PSD. De ciolan.
 
Avocatul Poporului se află sub o uriaşă presiune. Dincolo de presiunea morală la care m-am referit mai sus. Şi dincolo de orice presiune artificială venită din partea vreunui partid politic, a societăţii civile sau a partenerilor euroatlantici ai României care, la unison, condamnă acest act legislativ al Guvernului. Domnul Ciorbea, în calitatea să de Avocat al Poporului, este supus unei presiuni obiective. Presiunea timpului. Dacă este clar că urgenţă acestui act normativ nu se justifică în niciun fel, dovadă fiind chiar faptul că ordonanţa de urgenţă a fost publicată de Guvern în Monitorul Oficial după ce începuse sesiunea parlamentară - deci Executivul ar fi putut să iniţieze o lege care să fie trecută prin Legislativ - în schimb se justifică o altă urgenţă. Cea a reacţiei instituţiei Avocatului Poporului. Alegerile bat la uşa. Pe nimeni nu încălzeşte o concluzie tardivă a domnului Victor Ciorbea. Ce folos ar avea societatea dacă domnia să s-ar pronunţă în plină campanie electorală sau, eventual, după ce se produc alegerile scurtcircuitate şi accidentate prin abuzul guvernamental? 
 
Între timp, migraţia primarilor şi consilierilor, acum permisă printr-un abuz al Guvernului, a început. Ce se va întâmplă cu aceşti demnitari locali dacă se va constată, la capătul drumului, printr-o decizie a Curţii Constituţionale, că au încălcat legea primind verde de la un Guvern care, la rândul sau, a încălcat legea? Ce vor face primarii şi consilierii în culpă şi, mai ales, ce vor face prefecţii care, în plan local, sunt obligaţi, înainte de toate, să respecte Constituţia? Şi ce va face democraţia de la Bucureşti care, după alegerile prezidenţiale, accidentată fiind, va merge în continuare şchioapă?
 
Ne e greu să ne imaginăm, dar răspunsul la toate întrebările de mai sus, precum şi la multe altele încă nepuse stă în pixul domnului Victor Ciorbea. Imensă povara!
 
Pentru a fi mai bine înţeles, trebuie spus că numărătoarea inversă a început de astăzi, de la ora 10:30, când solicitarea PNL a primit un număr de înregistrare. Nu numai că Avocatul Poporului trebuie să se pronunţe, dar obligaţia să o facă repede. Nu îşi poate permite să tărăgăneze o decizie care este vitală în ceea ce priveşte modul, democratic sau nu, în care se vor desfăşura alegerile prezidenţiale. Aşteaptă o decizie din partea domniei sale partidele politice din România. Aşteaptă societatea civilă. Aşteaptă Uniunea Europeană şi SUA. Aşteaptă mii de aleşi locali, puşi într-o situaţie stranie. Dar, mai ales, aşteaptă 20 de milioane de cetăţeni români.
 
Nu aş vrea să fiu în pielea de Avocat al Poporului a domnului Victor Ciorbea. Dar dacă aş fi, sunt sigur că aş face faţă. Va face şi el faţă?

Comenteaza