O victorie a cetăţenilor României. Johannis-premier, cheia liberală

O victorie a cetăţenilor României. Johannis-premier, cheia liberală
Rezultatele de ieri-seară anulează şansa ca Emil Boc să mai devină, în viitorul apropiat, premier desemnat.

Rezultatele avantajează foarte probabil desemnarea unui premier liberal sau acceptat de liberali de către unul sau celălalt dintre combatanţii rămaşi în cursă. 

 

A fost o prezenţă la vot peste aşteptări. 53,5%, o prezenţă care demonstrează că românii se pot mobiliza atunci când viitorul lor este mai mult decât oricând în joc. Cât au dat ultimele sondaje! Dacă cineva trebuie blamat însă pentru alegerile de ieri, este vorba de, indiscutabil, Guvernul interimar Boc şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, care nu au fost în stare să ţină în frâu posibilitatea de fraudare şi turismul electoral iminent, conform declaraţiilor ante-alegeri ale partidelor.

 

 Ce s-a întâmplat ieri, în România, este ruşinos şi ne arată că Guvernul interimar Boc este, pur şi simplu, impotent din punct de vedere al mobilizării instituţiilor statului pentru a stopa fraudarea. A fost cea mai mare bătaie de joc din istoria alegerilor din 1990 încoace. Domnul general Dan Fătuloiu, cel care s-a ocupat în mod direct de organizarea alegerilor, ar trebui demis chiar astăzi de către ministrul Vasile Blaga, care riscă enorm la nivelul imaginii proprii prin păstrarea în funcţie a unui astfel de individ dacă nu incompetent, cel puţin răuvoitor sau interesat!

 

 Traian Băsescu este marele perdant al acestui prim tur. Peste 65% dintre români nu-l mai vor ca preşedinte al României! Acesta este adevărul gol-goluţ. De această dată, datele confirmă ceea ce îşi permiteau să spună doar jurnaliştii şi analiştii. Băsescu este sub ceea ce aşteptau simpatizanţii săi. Crin e în limita a ceea ce  dădeau sondajele şi mult peste propriul partid. Crin şi Geoană au fost marii câştigători ai acestui prim tur.

 

 Candidatul PSD a fost ajutat indiscutabil de un partid la care s-a văzut organizarea şi mobilizarea. Chiar mai mult decât se credea. Oprescu a muşcat extrem de puţin din votanţii social-democraţi. Nesemnificativ. Băsescu nu e la 37-38%, cât dădeau sondajele proprii, ci pe la 33%. E în limita a ceea ce se aşteptau mai toţi analiştii. Lupta continuă, deşi în cazul în care Referendumul va fi validat, Traian Băsescu se va încărca cu sânge proaspăt vital pentru mesajul de tur 2. Geoană e peste ce se aşteptau cei mai optimişti susţinători, 26-27%, cu o medie de 31-32% la exit-poll-urile INSOMAR - RealitateaTV, CSOP - IRES - B1TV şi CURS - Antena 3 şi mult peste ceea ce dădeau sondajele comandate de PDL, 23-24%.

 

Crin e cam acolo unde îl plasau toate sondajele, 21-22%. Sorin Oprescu nu a fost perceput ca o alternativă serioasă şi a obţinut mai puţin, cu sub 4%,  decât chiar şi în ultimele sondaje de opinie, care îl dădeau cu minim 5-6% din intenţiile de vot. Marea dezbatere de vineri seara de la Palatul Parlamentului a exclus, practic, şansele celor care nu au participat de a se mai constitui ca alternative la alegerile din 22 noiembrie. Cei trei participanţi, Băsescu - Geoană - Antonescu, au fost, indiscutabil,  avantajaţi de prezenţa în cadrul “marii dezbateri”.

 

 Partidele şi candidaţii anti-referendum nu au făcut destul pentru ca electoratul propriu să fie informat cu privire la faptul că opţiunea era, pur şi simplu, să nu pună mâna pe cele două buletine de vot ale referendumului. Traian Băsescu şi staff-ul Domniei Sale de campanie se va folosi din plin în campania pentru turul 2 de rezultatele referendumului. Cred că aceasta, alături de liderii atacabili din jurul lui Mircea Geoană vor fi temele esenţiale de campanie ale candidatului democrat-liberal.

 

 Vadim nu mai reprezintă o alternativă nici măcar pentru ultranaţionalişti. Kelemen nu a fost perceput ca o miză reală de către electoratul maghiar, aceştia preferând să-şi îndrepte încă din primul tur votul către cei trei candidaţi cotaţi cu şanse. Becali şi-a pierdut şi mai mult din simpatizanţi, evoluţia Stelei şi relaţia tensionată cu suporterii contribuind din plin la această situaţie. Discursurile de la ora 21.00 au arătat cel puţin 3 candidaţi cu stări diferite şi acţiune în consecinţă. Băsescu a avut un discurs liber, bun şi a prefaţat temele de atac pentru turul 2.

 

 Traian Băsescu şi-a enunţat victoria la referendum şi a preferat să pună sub tăcere scorul propriu sub aşteptări. Mircea Geoană a avut un discurs slab, citit şi fără nerv mobilizator în perspectiva turului 2. în loc să fie fericit că a sărit de 30% , Geoană s-a pierdut într-un discurs plicticos. Singurul lucru bun din discurs a fost referirea explicită la votanţii lui Crin, Oprescu, Kelemen,Vadim, Becali şi Cernea. Antonescu a părut că nu digeră înfrângerea şi a preferat să continue lupta din ultimele 10 zile cu institutele de sondare şi televiziunile mogulilor.

 

Dezamăgitor discursul şi lipsit de eleganţă. Candidatul PNL a obţinut totuşi un scor extrem de bun şi cu mult peste scorul din ultimele sondaje ale propriului partid. începând de aseară, lupta se dă pentru electoratul lui Crin Antonescu. PNL devine fată de măritat a următoarelor zile. Geoană şi cei din stafful său de campanie vor miza pe ura electoratului liberal faţă de Traian Băsescu, iar preşedintele în funcţie va miza pe faptul că o bună parte din votanţii liberali au o uriaşă jenă în a miza pe un candidat roşu, sprijinit de Iliescu şi compania.

 

 De altfel, cea mai mare greşeală de ieri-seară din partea staff-ului social-democrat a fost acceptarea în prim-plan a lui Vanghelie, Năstase şi Iliescu cu băscuţa de cooperatist. Oricum, după discursul sub aşteptări al lui Mircea Geoană, asta mai lipsea pentru ca seara să nu fie punctată de către acesta. Scorul său peste aşteptări a fost trecut, astfel, în plan secund de cele două gafe.

 

Discursul şi liderii atacabili. Ce rămâne de spus este că, indiscutabil, maşinăriile de partid ale PDL şi PSD au reprezentat diferenţa. Cele două partide au jucat în forţă, iar bătălia abia acum începe. Aşteptăm evoluţia din următoarele două săptămâni.

Comenteaza