În faţa unui vot meteosensibil

În faţa unui vot meteosensibil
Experienţa de până acum, precum şi cercetările sociologice ne arată că, în funcţie de vremea de duminică, pot fi avantajaţi sau dezavantajaţi unii sau alţii dintre candidaţi.

în cazul în care plouă şi este vreme urâtă, duminică vor fi avantajaţi Mircea Geoană, Kelemen Hunor şi Corneliu Vadim Tudor. Cei 3 au cel mai mare număr de votanţi captivi care merg cu precădere înainte de prânz şi indiferent de vreme să-şi exercite dreptul la vot. Cei mai afectaţi de o astfel de vreme sunt Crin Antonescu, Sorin Oprescu şi Traian Băsescu, cel puţin pentru acea categorie a electoratului său care e influenţată de vremea de afară. O vreme frumoasă de dimineaţă şi o vreme mai caldă şi fără precipitaţii după-miază şi seara îl avantajează cu până la 2-3 procente, poate chiar 4, pe Antonescu şi îl poate, de asemenea, urca pe Băsescu cu 2-3 procente faţă de scorul rezultat în urma votului electoratului captiv.

 

 Este extrem de important modul în care fiecare dintre candidaţi îşi motivează propriii alegători şi este, de asemenea, important de văzut cum lucrează activul de partid al fiecărui candidat. Din punct de vedere al mobilizării, fără nicio discuţie, sunt 2 candidaţi care au parte de un atu real: Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Aceştia sunt avantajaţi de o maşinărie de partid PDL, respectiv PSD, fiind două forţe atât în capitală şi oraşele mari, cât şi în teritorii. Tocmai aici se află marele minus al lui Crin Antonescu, un candidat cu o prestaţie peste aşteptări, dar care nu beneficiază de forţa unui partid cu mii de organizaţii şi cu o masă de militanţi extrem de largă.

 

Faţă de sondajele de opinie, Kelemen Hunor va avea un scor electoral cu minimum 3 procente mai mare decât în sondaje, datorită modului de eşantionare a acestora, faţă de plasarea electoratului UDMR cu precădere în 5-6 judeţe din Transilvania. Revin şi spun, fără nicio urmă de îndoială, că în cazul în care duminică Traian Băsescu nu va obţine  6-7 procente peste următorul clasat, acesta are toate şansele să piardă în turul 2. în cazul în care, însă, scorul electoral al lui Băsescu, în urma primului tur de scrutin al Prezidenţialelor 2009, va fi cu 8-10 procente peste al următorului clasat, acesta poate fi socotit aproape sigur câştigător în urma celui de-al doilea tur de scrutin, indiferent de modul în care vor acţiona restul candidaţilor în următoarele zile post tur 1.

 

Dacă Traian Băsescu va obţine un scor electoral cu mai puţin de 5 procente în faţa următorului clasat, va fi la egalitate sau  sub acesta, afirm public, fără vreo îndoială, că Băsescu va pierde alegerile. Şansa Domniei Sale este de a se desprinde la suficiente procente în faţa următorului clasat încă din turul 1. Mai spun, de asemenea, că în cazul în care prezenţa la vot se va situa în jurul a  50% din totalul electoratului, iar Băsescu va obţine duminică 30% sau sub acest scor, şansa sa de a câştiga în turul al doilea este infimă.  Ea există, indiscutabil, dar e extrem de compromisă. în acest moment, Crin Antonescu se află cu aproape 6 procente peste scorul propriului partid, ceea ce demonstrează o reală performanţă, dar, din păcate, insuficientă pentru a-l plasa ca al 2-lea candidat după turul 1.

 

 în ceea ce-l priveşte pe Mircea Geoană, acesta se află încă sub scorul propriului partid, dar suficient de sus pentru a avea emoţii infime de a accede în turul 2. în cazul lui Geoană se observă de pe sondajele de opinie, foarte clar, cum acesta pierde duminică câteva procente din electoratul PSD, în favoarea lui Sorin Oprescu. Geoană este ajutat, indiscutabil, de forţa partidului şi de captivii social-democraţi, în timp ce Antonescu are o reală problemă din cauza bazinului electoral redus al propriului partid.

 

Este foarte interesant că există electorat PDL care, cel puţin în turul 1, preferă să nu-i acorde votul lui Băsescu şi se îndreaptă spre Oprescu şi chiar Crin Antonescu. Aşa cum, cel puţin la fel de interesant, este faptul că o parte din electoratul clasic al UDMR nu se îndreaptă spre Kelemen Hunor, ci se împarte între Băsescu şi Antonescu.

 

Am scris acest text aşteptând confruntarea de vineri seara, o confruntare care, oricum, nu va modifica substanţial intenţiile de vot ale românilor. Mai multe despre confruntare şi ziua votului, comentarii şi informaţii la cald pe www.ziuadecj.ro  

 

Comenteaza