Şah electoral

Şah electoral
Vinerea trecută, pe la ora 16.30, a mutat Băsescu. A dat şah celorlalţi candidaţi. Miercuri, la aceeaşi oră, acelaşi Băsescu era, de această dată, în şah. Ambele mutări au fost magistrale.

 Băsescu a mutat cu ajutorul staff-ului său de campanie şi al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, iar şahul i s-a dat cu ajutorul TVR-ului, care şi-a amintit că nu poate discrimina nici un candidat! Cam târziu, dar şi-a amintit. în mod normal, TVR trebuia să anunţe încă de la începutul campaniei o dezbatere televizată cu toţi cei 12 candidaţi în ultima săptămână de campanie.


Cum a procedat din 1992 încoace. Nu trebuia să accepte propunerea tembelă cu cetăţeni de rang 1 şi cetăţeni de rang 2. Mă rog, candidaţi de rang 1 şi candidaţi de rang 2. Cu ce e mai presus de lege domnul Oprescu decât domnul Potârcă sau domnul Remus Cernea?

 

 Nici unul nu este reprezentantul unui partid parlamentar. TVR a procedat corect, în viziunea mea, când a făcut înţelegeri de preluare a prezumtivei dezbateri cu alte televiziuni, fie ele patronate de mogulii atât de dragi domnului Băsescu. Nu mai suntem în 1992, când exista doar televiziunea publică. Spaţiul mediatic e ocupat de multe alte canale de informare şi dacă de la Cluj a fost preluată dezbaterea din Opera Plaza de nu mai puţin de 6 televiziuni, nu văd de ce nu ar fi putut prelua şi alţii dezbaterea din studiourile TVR. Ca să restabilim adevărul, însă, trebuie să ne amintim că prima dezbatere a fost programată şi anunţată încă de acum aproape 3 săptămâni de către Universitatea Babeş-Bolyai, în Auditorium Maximum.

 

La ea au răspuns pozitiv Crin Antonescu, Mircea Geoană şi Kelemen Hunor, stafful de campanie al lui Traian Băsescu refuzând, efectiv, orice fel de comunicare. De altfel, pe întreg parcursul campaniei, Băsescu a refuzat cu obstinenţă întâlnirile directe solicitate iniţial de Antonescu şi apoi de Geoană. Vinerea trecută, el a încercat să-şi impună propriile reguli, anunţând cu mai puţin de 24 de ore înainte că doreşte să se întâlnească la Cluj cu Geoană şi Antonescu. Domnia Sa era, oricum, la Cluj, unde se anunţase cu trei săptămâni înainte un miting de susţinere pentru data de 14 noiembrie.

 

Geoană şi-a continuat periplul electoral şi a refuzat invitaţia intempestivă, rămânând fidel invitaţiei iniţiale venite de la UBB, pentru data de 17 sau 18 noiembrie. Antonescu a venit însă, provocând surpriză pentru stafful candidatului PDL, care îşi făcuse calculele de exploatare mediatică a refuzului celor doi principali contra-candidaţi de a participa la dezbaterea intempestivă de la Cluj. De altfel, Antonescu a venit şi a şi punctat uşor pentru electoratul nehotărât, prin prestaţie, arătându-se ca unul care are forţa de a se lupta cu un Băsescu arătând slăbit şi stors, fără vlagă sau nervul specific de jucător ce l-a impus în alte campanii.

 

în spaţiul public s-a încercat suprapunerea întâlnirii de la Opera Plaza cu cea anunţată de către UBB în urmă cu două săptămâni înainte de aceasta. Parţial s-a şi reuşit, mizându-se inclusiv pe buna- credinţă a moderatorului dezbaterii, precum şi pe a proprietarului Opera Plaza! Dezbaterea s-a transformat astfel pentru unii exclusiv în continuarea războiului surd din cadrul UBB, între conducerea Facultăţii de Ştiinţe Politice şi conducerea Universităţii.

 

Băsescu şi-a atins în parte scopul, deşi a ieşit şifonat din dezbaterea de la Cluj, iar Antonescu a reuşit să ocupe şi el ecranele televizoarelor în urma dezbaterii. A urmat Geoană la mutare, care a şi reluat imediat vechea propunere cu trei dezbateri în principalele centre universitare: Bucureşti, Iaşi şi Cluj, prima urmând să aibă loc la ASE Bucureşti şi să fie axată pe teme economice. Aici este o surpriză. Stafful de campanie PDL l-a acuzat pe rectorul universităţii că este membru PSD, lucru eronat şi care oricum nu conta în ecuaţia viitoarei dezbateri.

 

 Nu rectorul prestigioasei instituţii de învăţământ era moderator, ci trei jurnalişti, de la Realitatea TV, Antena 3 şi TVR, respectiv Emil Hurezeanu, Gabriela Vrânceanu Firea şi Luca Niculescu. A căzut şi dezbaterea de la ASE şi au urmat preparativele pentru realizarea unei dezbateri în studiourile TVR, unde staffurile de campanie s-au blocat, pe de-o parte, în prezenţa celor doi reprezentanţi ai televiziunilor private: Antena 3, Realitatea, iar, pe de altă parte, în prezenţa numărului de participanţi la dezbatere.

 

 în cazul în care Geoană accepta propunerea de a fi prezent în studio, în afara lui Traian Băsescu, Crin Antonescu şi Kelemen Hunor şi a doctorului Sorin Oprescu, acesta urma să fie transformat în carne de tun de către doctor, care încearcă să rupă electorat la maxim din electoratul lui Geoană pentru a-i favoriza lui Antonescu accesul în turul doi în detrimentul acestuia. în consecinţă, a venit mutarea privitoare la prezenţa în emisiune a următorilor doi clasaţi în sondajele electorale, respectiv a lui Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali. De altfel, Vadim Tudor anunţase încă de la orele amiezii că refuză prezenţa la dezbatere alături de “candidaţii de mâna a doua”, forţând intrarea în studio alături de primii 5 candidaţi.

 

E interesant, de asemenea, că dacă ne uităm la ultimele 10 sondaje de opinie, Kelemen Hunor este plasat în spatele lui Corneliu Vadim Tudor, cu siguranţă datorită eşantionării la nivel naţional şi a faptului că votanţii majoritari ai lui Hunor se află exclusiv în 6 - 7 judeţe din Transilvania. Deci dacă e să respectăm “adevărul” din sondaje, Corneliu Vadim Tudor putea emite pretenţia de a fi între primii 5. Probabil, la vot acesta va fi clasat abia pe poziţia a 6-a. Cu siguranţă, blocajul în organizarea dezbaterii şi, în cele din urmă, anularea dezbaterii de miercuri seara nu a fost făcută din cauza lui Kelemen Hunor, Crin Antonescu, Mircea Geoană sau Traian Băsescu.

 

 Anularea dezbaterii s-a făcut, pe de-o parte, prin devoalarea de către stafful PSD a intenţiei lui Sorin Oprescu de a juca pe faţă pro Antonescu, aruncând cu lături în capul lui Geoană, iar, de cealaltă parte, cu siguranţă Traian Băsescu s-a termut că prezenţa lui Corneliu Vadim Tudor şi a lui Becali în studio îl vor face să fie ţinta unor atacuri grosolane din partea lor, precum şi să fie ocupat să răspundă acuzaţiilor acestora, fără număr, lăsându-i pe Geoană şi Antonescu “să zburde” în voie în emisiune.

 

Cert e că la golănia invitaţiei de ultimă clipă de vineri după-amiaza de la Cluj s-a răspuns cu o mişcare relativ similară, şahul mutându-se de această dată dinspre Geoană şi Antonescu spre Traian Băsescu, aşa cum argumentele celor din PDL sunt bazate pe faptul că, în cele din urmă, Băsescu a acceptat şi a forţat chiar dezbaterea de la Cluj, iar argumentele celor din PSD sunt cel puţin la fel de credibile prin faptul că Mircea Geoană nu dorea ca unii candidaţi să fie consideraţi  de rangul doi.

 

Fiecare staff are în aceeaşi proporţie dreptate în cele două situaţii distincte. Băsescu, fiind încolţit, a preferat să găsească între vinovaţi un al patrulea mogul după Vântu, Voiculescu şi Patriciu, în persoana lui Alexandru Sassu, preşedintele director general al TVR. Geoană a anunţat, punctând după ce fusese în impas de imagine sâmbătă şi duminică, că participă la orice confruntare şi în orice situaţie, dar mai bine în trei!  Antonescu i-a luat, la rând, după Băsescu, sâmbătă la Cluj, pe Mircea Geoană, miercuri seara la Antena 3 şi pe Sorin Oprescu, ieri după-amiază la Realitatea TV.

 

 Urmează, în sfârşit, marea confruntare, în această seară de la ora 19.00, la Palatul Parlamentului, în care vom vedea cu toţii cele trei alternative serioase pentru a conduce România în următorii 5 ani. Să aşteptăm ora 19.00!

 

Comenteaza