Preşedintele surpriză

Preşedintele surpriză
Am auzit-o pe doamna Gabriela Firea facand o afirmatie interesanta. Si anume ca, nu este deloc exclus ca pentru sefia PSD sa apara un candidat surpriza. Cine ar putea fi? Si de ce pozitia lui Liviu Dragnea, care s-a dovedit a fi extrem de solida, poate fi, la un moment dat, zdruncinata? La scurt timp dupa ce am facut o prima analiza, din joben, mi-a aparut un nume. Numele lui Vasile Dancu. Oare de ce?

Este in afara oricarei discutii faptul ca, Liviu Dragnea, un personaj politic caracterizat printr-o crestere rapida, viguroasa, cu indiscutabile calitati de organizator, deci, de conducator, si-a demonstrat, pe deplin, puterea. Este suficient sa vrea si la Congresul pe care il solicita si il impune, va fi ales presedinte PSD, cu o larga majoritate. Cu alte cuvinte, Dragnea are potential de a-si culca, literalmente, la pamant, toti adversarii din partid. Si, cu toate acestea, nu este exclusa o surpriza. Iar surpriza, cum spunea, ar putea fi Vasile Dancu. Sau oricare alt personaj cu profilul acestuia.

Evident, o stie toata lumea, poate sa survina oricand o circumstanta de natura sa-l determine pe Liviu Dragnea sa faca un pas inapoi. Si sa renunte la sefia partidului. Si sa-si asume, cel mult, ceea ce a facut si pana acum. Postura de eminenta cenusie. Acest ceva ce poate surveni, acest secret al lui Polichinelle, este dosarul sau penal, care se poate transforma, la apel, intr-o condamnare definitiva, cu executare. Liviu Dragnea stie ca nu poate sa incarce PSD cu un asemenea nivel de risc. De aceea, in mod cert, a pregatit solutia de rezerva.

Am semnalat faptul ca solutia ar putea fi Vasile Dancu sau un alt personaj cu profilul acestuia. Care este profilul lui Dancu? In primul rand, nu este un lider PSD atat de puternic, incat sa-i ameninte pe alti lideri. Este, din aceasta perspectiva, convenabil pentru toata lumea. La fel cum, la momentul potrivit, un Mircea Geoana sau un Victor Ponta au indeplinit si ei acest criteriu. In PSD invingi, fie daca esti atat de musculos, incat sa dispui, pocnind din degete, de majoritatea voturilor la Congres, fie in masura in care este, atat de putin periculos, incat cei care impart in felii relativ egale partidul, ferindu-se unii de altii, sa te prefere pe tine. Dar Vasile Dancu poate fi favoritul si din alte motive. Este un important dascal, de talie universitara, specialist de prima mana in politologie, sociologie, in comunicare. Stie sa interpreteze, cum putini altii stiu, cercetarile de piata si sa sesizeze, la timp, care sunt asteptarile cetatenilor sau ale propriului bazin electoral. Stie si care poate fi bazinul electoral vulnerabil si care poate fi facut si el captiv. Un asemenea personaj la conducerea partidului socialist ar fi o optiune sanatoasa. In al treilea rand, Vasile Dancu, a stat intr-un guvern. Ocupand o functie extrem de importanta. Si nu in orice fel de guvern. In guvernul Nastase. Ceea ce i-a conferit o buna experienta ce poate fi, acum, fructificata. Din pozitia de presedinte al unui partid, care poate elabora politici guvernamentale sau poate construi, atunci cand va fi necesar, un guvern din umbra. In fine, Vasile Dancu a acumulat, nu numai cunostinte, ci si multi cunoscuti. Relatii importante, interesante si bazate pe incredere. Nu este cazul sa precizez acum cu cine si cum. In esenta, insa, asemenea relatii il aseaza bine in raport cu „sistemul".

Daca nu va fi Vasile Dancu, va fi poate o alta surpriza. De acelasi calibru. Dar, pana una-alta, mie, Vasile Dancu, mi-a venit in minte. Si se pare, nu numai mie.

 

Comenteaza