Afacerea Stadionul dă în clocot şi... adiţionale

Afacerea Stadionul dă în clocot şi... adiţionale
Miza uriaşă a construcţiei noului stadion municipal din Cluj ne redescopera racilele unui sistem romanesc bonav.

Unul in care firmele castiga licitatiile la un pret,  iar statul si cetatenii sai ajung sa plateasca in cele din urma cu pana la 50%, daca nu dublu fata de pretul initial de castigare a licitatiei!

 

Totul, in cel mai pur stil balcanic si acoperit de cele mai bune explicatii acoperitoare, nu si doveditoare, romanesti! Absolut tot, insa, sub acoperirea larga si protectoare a Legii 134 privind achizitiile publice!  Avem exemple suficiente, dar poate unul dintre cele mai concludente este Autostrada Transilvania-Bechtel, care de la 2,7 miliarde a ajuns sa sara in calculatie dupa doar 5 ani si fara nici un kilometru dat in functiune la aproape 6 miliarde. Si vorbim de dolari, nu de leisori de-ai nostri! Daca ne amintim si de celebrul Consortiu castigator al licitatiei pentru executia tronsonului MoaraVlasiei-Ploiesti al autostrazii Bucuresti-Brasov, consortiu format din firmele domnilor Besciu-Vulpescu-Casuneanu-Umbrarescu, poate absolut intamplator sponsori importanti ai presedintelui Basescu in campania de referendum, putem sa ne punem cel putin cateva intrebari cu privire la licitatia pentru ‘Moina’ si la castigatorii sai foarte probabili?!

 

Contractul adjudecat de către “consortiul românilor” format din Euroconstruct-SpeditionUMB-Comaxa-PA&CO International  a oferit un pret de 232 milioane de euro, cu peste 40 de milioane de euro mai mic decat pretul oferit de catre urmatorul clasat, asa ca adjudecarea a fost o simpla bagatela! Dupa asta, insa, prin grija domnilor ministri Dobre si Berceanu, valoarea contractului a depasit in scurt timp 300 de milioane, prin semnarea a nu mai putin de 5 acte aditionale doar pana in acest moment! Trebuie spus ca acolo inca se lucreaza, chiar daca s-a creat pe tronson si o ‘statie’ DNA, care a perturbat cateva luni ‘mersul lucrarilor’, iar pretul pe care il va plati ‘boul de contribuabil’ roman a urcat deja cu peste 30%! Revenind la Cluj si la licitatia in desfasurare pentru stadion, trebuie spus ca jurnalisti si alti observatori avizati ai spatiului public asteptau inca din urma cu cateva luni ca din tabara castigatoare sa faca parte obligatoriu UTCN, Dico si, nu in ultimul rand, Transilvania Constructii!

 

De ce? Fara indoiala, datorita profesionalismului de care au dat dovada cele trei societati comerciale, (UTCN nu mai este demult doar Universitate!), in special in absorbtia de bani publici gestionati mai ales de administratia locala clujeana! Dar trecand peste orice speculatie mai mult sau putin adevarata sau doar rautacios coincidentiala, trebuie spus cat se poate de raspicat ca pretul oferit de catre Consortiul din care face parte UTCN este, indubitabil, naucitor pentru ceilalti competitori! 27, 5 milioane de euro este, cu siguranta, mai putin decat 30,7 milioane, 33,6 milioane, 39,25 milioane, respectiv 46 milioane de euro! Avand in vedere ca pretul este elementul- cheie potrivit caietului de sarcini care va conta in adjudecarea lucrarii, exista toate premisele ca cei care au dat pretul cel mai mic de executie a stadionului sa fie declarati castigatori!

 

Pana aici totul este logic si aproape normal! Pretul de 900 de euro pentru un scaun este, indiscutabil, excelent si contribuabilul clujean ar trebui sa fie foarte fericit! Asta in situatia in care la mijloc nu s-ar pregati o golanie fara margini! O smecherie premeditata cu mult timp in urma de oameni cu mult mai importanti in ecuatia puterii politico-economice decat presedintele Consiliului Judetean Cluj! Acesta va fi pus in fata faptului implinit si va fi efectiv obligat sa avizeze doar trecerea prin plenul Consiliului Judetean a unor acte aditionale-legea permite chiar ca acestea sa fie pana la 50% din valoarea contractului de adjudecare a licitatiei, respectiv 27,5 milioane de euro plus TVA! Ne vom trezi in cele din urma ca prin diferite justificative ce vor preceda viitoarele acte aditionale, pretul pe care il va plati Clujul pentru Arena sa sportiva sa depaseasca cu 5-6 milioane de euro pretul initial de castigare a licitatiei.

 

 Explicatii se vor gasi destule si, cu siguranta, aparent credibile! Singura garantie ca nu se vor semna acte aditionale decat intr-o limita eventual rezonabila de pana la 3-5% din valoarea de adjudecare a licitatiei, o reprezinta doar presedintele Alin Tise, care considera inca in urma cu 1 an ca proiect prioritar reconstructia stadionului ‘Ion Moina’ alaturi de construirea unei noi piste a Aeroportului, contruirea spitalului regional de urgenta si modernizarea drumurilor din judet!

 

Acesta poate ca impreuna cu plenul Consiliului Judetean pe care-l prezideaza sa blocheze prin Hotarare de Consiliu restul de executie la valoarea de 27,5 milioane de euro! Suma pe care ofertantul castigator sa si-o asume prin contractul care sa prevada pana in cel mai mic detaliu exact ce va trebui sa avem in locul actualelor ruine ‘Ion Moina’! Fara rabat de calitate, utilitati, servicii, dotari si confort al viitorilor spectatori! De modul in care se va finaliza ‘afacerea stadionul’ este conditionata insasi cariera politica a lui Alin Tise, cel care a avut in campania electorala si in primele luni de mandat ca tema prioritara de atac exact existenta unor multitudini de acte aditionale in cazul unor obiective licitate in mandatul fostului presedinte al Consiliului Judetean!

Comenteaza