Vă bateţi joc de Cluj sau de noi?

Vă bateţi joc de Cluj sau de noi?
Având în vedere că şi noi suntem Clujul, cu siguranţă raspunsul este DA la ambele întrebari. Firma Planwerk şi arhitectul Eugen Panescu jr. sunt doar unii dintre abonaţii ultimilor ani la lucrările Primăriei Cluj-Napoca.

Dacă privim lucrurile cu maximă bunavoinţă, nu trebuie să acuzăm cu nimic Planwerk, de altfel una prestigioasă în panoplia firmelor de arhitectură locale, cu acţionari şi angajaţi arhitecţi talentaţi ai Clujului. Planwerk a câştigat o serie de licitaţii ale Primăriei, probabil pentru că a fost singura care s-a şi prezentat cu o ofertă remarcabilă în cadrul licitaţiei. Nu sunt nici eu, nici Tavi, nici Mihai, şi nici colegele mele, Luminiţa, Cosmina şi Kristina, îndreptăţiţi să criticăm acţiunile Planwerk atât timp cât, potrivit a cel puţin doi dintre acţionarii acestei societăţi, nu ar trebui să ne mai exprimăm cu privire la urbanism şi arhitectură câtă vreme nu avem studii de specialitate! Aşa o fi, oare?

Ar trebui să tăcem şi să ne facem că nu ne pasă sau pur şi simplu să nu ne pese dacă oraşul în care trăim va avea o cu totul alta faţă în chiar inima sa istorică? Oare nu putem să ne întrebăm dacă oraşul acesta, Clujul nostru, nu va arăta mai degrabă a Vladivostok , Dresda, Doneţk sau Bratislava decât a Graz, Salzburg, Innsbruk sau chiar Sibiu ori Sighişoara? Reabilitarea centrului Clujului a reuşit până acum să ne aducă un pietonal plin de praf, în care dalajul ne aminteşte de Tien An Men sau Piaţa Roşie şi în nici un caz de Stephan Platz, Alexander Platz, Piata di Spania, Piata San Marco sau chiar Piata ‘de la Catedrale’ din Havana lui Castro.

Tot e bine atât timp cât e mai arătos noul Bulevard al Eroilor decât zona Piatei ‘de la Revolution’ din Havana, decat Bulevardul Militari, Apărătorii Patriei sau Eroii Revoluţiei! Cu maximă parere de rău, tocmai pentru că ştiu valoarea unor arhitecţi din zona Planwerk, nu voi înţelege cum pot ucide ultimul farmec baroc al centrului Clujului cu noua amenajare ce ne costă, pe noi, clujenii, şi multe, multe milioane de euro?! Mobilierul stradal, de altfel foarte frumos, nu are, din păcate, nici o legatură cu faţadele clădirilor şi cu ‘aerul oraşului’ de odinioară! Şi poate nu as fi scris niciodată aceste rânduri păstrându-mi mâhnirea în suflet şi preferând o plimbare prin Sibiul vechi refăcut excepţional sub sceptrul lui Johannis, dacă ieri nu aş fi vazut monstruozităţile de pe Eroilor!

Acei stâlpi de afişaj pe care, spre dezamagirea unora, am avut ocazia sa-i vad in Viena, Praga sau Paris, nu aveau, credeti-ma pe cuvant, nici o legatura cu cele trei simboluri falice infipte pe Eroilor! Singura asemanare fata de stalpii de afisaj de pe |Ringul vienez este inaltimea acestora oarecum similara. Dar acolo, pe ‘Ring’, se circula cu precadere cu masina. Pacat de Cluj si mare pacat ca oameni cultivati si umblati prefera sa-si bata joc de un oras ce a rezistat pana si in fata hoardelor tatare si buldozerelor comuniste, care s-au dovedit mai putin periculoase decat gastile de arhitecti!

Comenteaza