De la cerşetori şi prostituate, la hoţi şi criminali

De la cerşetori şi prostituate, la hoţi şi criminali
Conform unor date neoficiale, în realitate sunt peste 3 milioane de conaţionali de-ai noştri care îşi caută fericirea departe de locurile natale. Adică aproape 15% dintre români sunt plecaţi să câştige bani, într-o formă sau alta, în afara graniţelor.

Cele mai puternice comunităţi se găsesc în Spania şi Italia, dar românii sunt prezenţi în acest moment aproape peste tot, din Franţa în Marea Britanie, din Austria în Germania, din Grecia în Cipru, din Dubai în Israel, din Statele Unite în Canada, din Noua Zeenlandă în Australia sau din Elveţia în Belgia, Olanda şi Suedia. Ridicarea vizelor a însemnat doar continuarea şi nu începutul exodului masiv al românilor spre Occident.

Zonele care au suferit adevărate mutaţii spre ţări din Europa au rămas Transilvania, unde Bistriţa, Maramureşul, Alba, Sibiul sau Clujul sunt campioane ale provinciei, alături de zona Moldovei, unde migraţia a cuprins masiv judeţe ca Bacău, Neamţ, Galaţi, Suceava sau Botoşani. Nici zona Covasna - Harghita - Mureş nu a fost ocolită de fenomenul migraţiei forţei de muncă şi nu numai spre alte zări.

Marea problemă nu este însă că aceşti oameni pleacă, prezenţa lor în afara graniţelor şi legătura continuă pe care o păstrează cu ţara de origine, înseamnă chiar intrarea unor miliarde de euro în România. Problema este imaginea pe care românii au reuşit să şi-o creeze în afară.

Cu siguranţă, peste 2 milioane dintre cei “de afară” îşi văd de treabă şi nu fac decât să-şi strângă bănuţi care să-i ajute să cumpere sau să-şi construiască o casă acasă, în România, unde visează să se întoarcă curând. Alţi 3 sau 400.000 se gândesc probabil cum să-şi întregească familiile pentru a rămâne definitiv în Spania, Italia sau Grecia.

Dar, ce facem cu ceilalţi despre care nimeni nu ştie cu exactitate câţi sunt, şi din aceştia câţi sunt ţigani-fără căpătâi şi în România, care au reuşit să înspăimânte Europa şi de curând şi lumea largă! Ce facem cu cerşetorii, cu şuţii, cu prostituatele, cu hoţii de pe carduri şi din magazine, cu tâlharii, cu spărgătorii de locuinţe şi cu ceilalţi nenorociţi care au reuşit să-i ducă pe britanici, italieni, spanioli sau francezi la exasperare!

în acest moment, imaginea României şi a cetăţenilor ei în lumea largă a trecut în forţă de la imaginea copiilor handicapaţi şi a cerşetorilor de la gurile de metrou pariziene sau romane şi de la imaginea panglicarilor cu alba-neagra din insulele şi staţiunile litoralului spaniol sau a curvelor din lupanarele Istanbulului, Limassolului sau Atenei, spre o imagine mult mai agresivă.

Practic, cerşetorii şi trubadurii de pe străzile din Bruxelles, Berlin sau Milano, sau prostituatele de la marginea Parisului, Florenţei sau Amsterdam-ului au pălit complet în faţa atacurilor armate organizate de bande de români, a răpirilor, a crimelor şi a reglărilor de conturi în cel mai pur stil mafiot din Roma, Londra, Torino sau Madrid.

 Acum, rakeţii ruşi şi ukraineni, sau criminalii albanezi şi bulgari, interlopii marocani şi bosniaci îşi dispută supremaţia fărădelegilor în capitalele europene cu românii! De la spart de parkometre şi furturi din supermarket-uri, românaşii au trecut în câţiva ani la cele mai dure forme de delincvenţă. Furturile din bancomate sau metodele de a copia sau a goli cardurile bancare extrem de ingenioase ale românilor i-au obligat pe europeni să gândească noi metode de protecţie a transferurilor şi operaţiunilor bancare.

Crimele din Italia au creat un adevărat fenomen de ură de masă împotriva românilor care muncesc sau doar vor să viziteze în vacanţă “cizma peninsulară”. La Londra, Paris, Roma, Madrid, Montreal, Viena sau în alte oraşe ale lumii civilizate, sunt uitaţi complet sportivii sau oamenii de cultură şi de ştiinţă români, respectaţi până acum, din cauza unor scursuri sociale care reuşesc de la o zi la alta să aducă prejudicii tot mai grave de imagine României.

 Medicii, IT-ştii sau constructorii şi aşa-zişii căpşunari, care lucrează în agricultură sau servicii, sunt puşi la zid în afara graniţelor din cauza unor infractori care şochează şi înspăimântă până şi Poliţia din ţările respective. în ultimele luni s-a vorbit pozitiv despre România doar când Lucian Bute a devenit campion mondial la box în Montreal, când Mutu a mai marcat vreun gol la Fiorentina, când Chivu s-a transferat de la “Rometa” la “Interişti”, când a câştigat Mungiu, marele trofeu Palme D’or la Cannes sau când un caporal român a salvat viaţa unui american în Irak.

în rest, rămâne anunţul făcut de primarul Veltroni, care specifica faptul că din 3.600 de cetăţeni străini arestaţi în primele şase luni ale anului la Roma, nu mai puţin de 2.700 au fost români! Interlopii români au reuşit să devină o mare problemă nu doar pentru europeni, ci şi pentru românii din ţară, care sunt priviţi în afara graniţelor prin prisma acestora.

Cu toate acestea, autorităţile refuză în continuare să anuleze paşapoarte, să blocheze la graniţă scursurile societăţii româneşti sau să închidă în ţară delincvenţi români ce au săvârşit fapte penale în Europa.

PS. Tocmai când mă pregăteam să închei aseară acest editorial am văzut o nouă ştire pe crawl menită să ne îngrijoreze: statul francez se pregăteşte să expulzeze 25.000 de români şi bulgari! Asta după ce toată ziua am putut vedea din oră în oră ştirea cu cei trei boxeri arestaţi în America pentru furt din supermarket!

Comenteaza