La 3 ani de ZIUA de Cluj

La 3 ani de ZIUA de Cluj
Vom fi tributari clujenilor de a afla ceea ce de multe ori jurnalele de ştiri sau presa tabloidă nu obişnuieşte să analizeze în profunzime”, scriam într-un prim editorial publicat exact acum trei ani în ZIUA de Cluj.

 De atunci doar Dumneavoastră, cititorii fideli, puteţi să confirmaţi ce am reuşit şi ce nu! Am încercat să fim cât mai echidistanţi cu putinţă, să fim cât mai bine informaţi, dar nu obraznici, ci cât mai analitici, dar nu nesimţiţi, ci bine intenţionaţi şi de bună-credinţă, dar nu proşti sau fraieri!

Am documentat, am analizat şi, în cele din urmă, am scris, doar dacă poziţiile celor la care se făcea referire au fost la rândul lor luate şi stipulate în articole. Am fost ajutaţi prin oferirea de informaţii, piste de cercetare şi documente de mulţi, la fel cum am fost blocaţi, ameninţaţi sau intimidaţi de alţii, din fericire mult mai puţini. Ne-am ambiţionat să cercetăm şi să căutăm în spiritul cunoaşterii şi al adevărului pe care ne luptăm să-l aducem de aproape 900 de zile în paginile ziarului care v-a ajutat să ştiţi şi poate să înţelegeţi mai mult.

Nu am protejat decât dreptul la deplina cunoaştere al Domniilor Voastre. Am şi greşit, dar doar din dorinţa de a fi primii care vă oferă o informaţie sau o analiză. Niciodată însă nu am fost nevoiţi să dăm dezminţiri categorice pentru că niciodată nu am scris decât despre situaţii sau lucruri care porneau de la un minim de sâmbure de adevăr. Tocmai de aceea probabil nu am avut în trei ani de presă incomodă decât 5 procese care au fost şi acelea câştigate. Dacă am jignit, am ştiut să ne cerem scuze în mod public, fiind conştienţi că nu am fost, nu suntem şi nu vom fi deţinătorii adevărului absolut sau ai comportamentelor absolut ireproşabile.

Nu am încercat să ne substituim unor instituţii sau organisme ale statului, fiind pe deplin conştienţi că rolul presei rămâne doar unul de informare şi nicidecum de influenţare sau rezolvare. Ne-am văzut locul şi poziţia în societate şi nu am încercat să fim sau să părem altceva decât nişte simpli jurnalişti, slujbaşi ai cuvântului tipărit. Scopul nostru a fost de a arăta şi eventual de a atrage atenţia şi nu de a da verdicte.

Nu ne-am pierdut niciodată decenţa şi bunul simţ chiar dacă succesul a venit mai repede si mai mare chiar decât speram atunci la început. Am muncit în echipă şi acum luăm laurii tot împreună. Nici unul nu este genial, dar cu siguranţă toţi de aici, din redacţia celui mai citit şi puternic ziar local clujean, ştie că trebuie să-şi facă treaba într-un mod profesionist şi responsabil.

Am reuşit în echipă, pentru că am reuşit să construim cea mai bună echipă din presa clujeană. Acum au fost reduşi la tăcere chiar şi cei mai răutăcioşi dintre cei care nu ne dădeau mai mult de trei luni pe piaţă. Din păcate pentru ei, le-am “înşelat aşteptările” şi am devenit lideri absoluţi. Suntem de departe cel mai citit ziar pe internet, avem cel mai mare tiraj tipărit al unui cotidian local şi ne îndreptăm cu paşi repezi spre 15.000 de cititori pe ediţie.

Odată cu toate acestea a crescut volumul de publicitate atras, fiind şi aici de departe numărul 1 în presa clujeană. Toate acestea le-am realizat în urma a mii de ore de muncă, a seri şi weekend-uri petrecute în redacţie, lângă sute de cafele şi mii de covrigi şi biscuiţi.

Suntem în vârf şi pentru toate acestea vreau să le mulţumesc cititorilor, colaboratorilor şi partenerilor, şi mai mult decât tuturor, colegilor mei de la ZIUA de Cluj care au ales alături de mine să facă lumină şi să cucerească cititor după cititor. Am ajuns cu greu în vârf, nu ne culcăm pe laurii victoriei, ci vom fi din ce în ce mai buni pentru a putea rămâne aici pentru mult timp. Vă mulţumesc tuturor!

Comenteaza