Înapoi la şpaga mioritică

Înapoi la şpaga mioritică
Nu demult, acum vreo trei ani, pe surse se vehiculau în mediile de presă informaţii despre şpăgiile, peşcheşurile, atenţiile şi comisioanele absolut aiuritoare pe care diverşi demnitari din guvernarea Năstase le-ar fi solicitat şi de multe ori primit în schimbul unor servicii.

Cu ştaif, băieţii deştepţi din camarilla premierului sau miniştrii de referinţă ai cabinetului, DIP, Mitrea-Manivelă, Sechelariu cel mic, Michi-şpagă sau Muşetescu de la APAPS ar fi cerut conform unor informaţii neconfirmate, dar extrem de uzitate, sume de ordinul milioanelor sau chiar zecilor de milioane. De euro.

Despre Năstase şi a lui Primă Doamnă s-au scris şi s-au povestit tomuri întregi în legătură cu rolul avut în cadrul corupţiei instituţionalizate care a dominat viaţa publică din România anilor 2001-2004. Mai rămâne ce-i drept de demonstrat, dar asta va rămâne în sarcina organelor abilitate. Timpul nu fuge chiar atât de repede cum şi-ar dori poate unii. Presa doar a semnalat sau, atunci când nu a beneficiat de suficiente date, a speculat cu maxim succes de tiraj şi audienţă.

 Oricum, s-a vorbit despre costumele Brioni, Kiton şi Cornelliani de 6.000 de euroi care au fost bonusuri la şpăgile de 4,9, respectiv 14 milioane de euro primite de către reprezentanţi de referinţă ai Cabinetului. Au curs râuri de cerneală despre cărţile rare şi operele de artă solicitate şi de multe ori primite de către unii sau alţii.

Tablouri de pictori celebri, statuete, ceasuri “turbillon” de zeci sau chiar sute de mii de euro, case de vacanţă în staţiuni de lux, vacanţe pe yachturi ancorate în staţiunile milionarilor din Mediterană (Porto Cervo - Sardinia, Saint Tropez - Coasta de Azur, Capri sau Corsica), în bărci cu motor pentru pescuit morun sau pentru vânătoare de lişiţe, puşti de vânătoare extrem de rare sau chiar exclusivităţi, conturi alimentate în paradisuri fiscale din Cayman, Cipru, Delaware, Belize sau Bahamas erau cerinţele tip comision sau şpaga ce s-ar fi vehiculat cu destul succes în fosta guvernare Năstase.

 O guvernare de stânga, pentru mase, cu un stil de viaţă aristocratic pentru cei puţini, dar aleşi. Dar în România mioritică “sfânta şpagă” pare cel puţin în ceea ce-i priveşte pe cei mai mulţi dintre actualii demnitari căzută complet în derizoriu! Văzând dezvăluirile din ultima vreme ale presei, cu largul concurs al DNA, nu poţi să nu te întrebi ce crede Miki Şpagă, Fănel Păvălache, Bitner, Petrache, Remus Truică, Cristi Sindie, Bartolomeu Finiş, Sergiu Sechelariu şi alţii, despre şpăgile în “caltaboşi şi pălincă” cerute şi primite de un ministru în funcţie!?

Şocant şi ruşinos de-a dreptul. (!?) Douăzeci de kile de cârnaţi de casă şi o sută de litri de pălincă pentru un ministru, sejur pe litoralul bulgăresc cu familia în valoare de 920 USD (!) pentru un altul, două contracte de câte zece mii de euro fiecare, pentru recrutare şi training în favoarea fiului unui alt ministru. Cam aşa arată epopeea şpăgii în guvernarea Tăriceanu.

La aşa guvernare şi şpaga e pe măsură. Noroc cu tinerelul de la Justiţie care parcă vrea să spele “ruşinea” reuşind în afacerea Poşta Română să transfere prin asociere către Post Com - acţionar majoritar, un teren al statului cu o valoare de aproape 60 de milioane la preţul pieţei, evaluat la doar 6 milioane de euro, către grupul de interese Băneasa Town (Creţeanu - Popoviciu - Dimofte).

Poate mai spală din ruşinea unor peşcheşuri ridicole. Nu credeţi?! Mă întreb ce s-ar scrie în prestigioasa presă germană, în cazul în care un ministru în funcţie al cabinetului Merkel ar fi prins cu zeci de kilograme de frankfurteri sau würstel-i  în portbagajul unui Audi Q7 sau cu sute de litri de schnaps într-un Touareg? Probabil ar fi ceva mai ruşinos decât pentru fostul ministru al Apărării din cabinetul SPD care-şi plimba amanta spre Baleare cu un avion de război, în weekend!?

Care de altfel nici nu a comentat ceva, ci a demisionat direct! Dar asta a fost în altă ţară. La noi, unde şi şpaga a căzut în derizoriu mioritic, demisia de onoare este un gest complet necunoscut! Mai rămâne să auzim de un demnitar care a solicitat nişte funii de ceapă, borcane cu zacuscă sau jumări la borcan. Că de şpagă e greu să scăpăm în spaţiul Carpato - Danubiano - Pontic.

Comenteaza