Fernoagă distruge “axa”

Fernoagă distruge “axa”
Pentru că adesea, jurnalişti şi, desigur, cititori de jurnale putem – dacă nu-i credem pe politicieni, să cădem în plasa unor jocuri de culise din care toată lumea are de pierdut. M-am convins: am greşit când am crezut (şi am scris) că unii politicieni ne cred proşti. Nu e aşa.

Ei întotdeauna se gândesc la noi, ne stimează şi nu sunt în funcţii administrative decât pentru bunăstarea noastră. Trebuie să recunosc că d-l Nicoară a avut dreptate în cazul venirii la Cluj a firmei General Motors, spunând că “… nu mai vor să investească în Cluj. S-au supărat că s-a scris în presă că vor să vină aici!”.

Documentându-mă am aflat că e adevărat. Bord-ul GMC, reunit în mare grabă la Detroit – statul Michigan a fost pur şi simplu aruncat în aer de articolul din ZIUA de Cluj. Cei trei “grei”, G. Richard Wagoner jr. – Chairman and Chief Executive Officer, Frederik A. Henderson – Vice Chairman and Financial Officer şi Robert A. Lutz, Vice Chairman, Global Product Development s-au strâns în marea sală de şedinţe pufăind din trabucuri şi având cu toţii articolul Cosminei Fernoagă care a făcut posibil ca întreaga Planetă să afle că G.M. va investi în Cluj, România.

Cei trei s-au privit în ochi şi s-au cutremurat: o astfel de informaţie dezvăluită Mapamondului poate aduce în doar câteva zile falimentul G.M., iar prin asta compromiterea “ideii americane”, poate chiar a Americii ca stat al marelui mit democratic. Iar de aici până la sfârşitul celebrei “axe” a preşedintelui nu mai e decât un pas!

în cazul venirii grupului european Nokia la Cluj, dorinţa de confidenţialitate a d-lui Nicoară a fost respectată de presă şi, iată, Nokia a venit la Cluj, ceea ce mă face să cred că, de fapt, d-ra Fernoagă a fost manipulată de Europa, în lupta ei cu America. E nedrept şi meschin să-i credem pe răutăcioşii care spun că această “confidenţialitate” cerută presei nu face decât să asigure “climatul” liniştit ca unii băieţi deştepţi să achiziţioneze la preţuri mici terenuri în zona respectivă, ca apoi, după ce investiţia demarează, terenurile lor să le asigure câştiguri imense. Cazul

Nokia-Jucu este o pură întâmplare, şi nici un aranjament nu se poate pune în cârca preşedintelui Consiliului Judeţean. Dealtfel, acesta nici nu cred că-l cunoaşte, personal, pe omul de afaceri care a luat terenul cu pricina. Lucrurile acestea mici, pe care noi, presa, suntem tentaţi să le observăm, nu sunt altceva decât lucruri normale, care corespund unui principiu de multă vreme consemnat de inteligenţa poporului nostru, în celebrul panseu “banul la ban trage, şi păduchele la păduche!”

Or, în loc să ne fi dat seama că, de fapt, jurnalista Fernoagă prin articolul ei poate să genereze falimentul mondial al G.M.C. şi prin asta un cutremur de proporţii în economia americană, pe de o parte, iar pe de alta o reaşezare în geopolitica mondială şi implicit distrugerea celui mai amplu proiect Româno-mondial imaginat de “Gânditorul de la Cotroceni” – celebra “Axă Washington – Bucureşti”, noi, în micimea noastră, ne-am gândit doar la alt tun care s-ar pune la cale, în aceeaşi manieră cu cel dat de un “oarecare” om de afaceri, care cu inteligenţă şi spirit de iniţiativă a intuit genial că pe terenul de la Jucu Nokia va naşte un pui.

Ne punem cenuşă în cap, deci şi recunoaştem că am adus grave prejudicii Americii, României, Consiliului Judeţean şi, nu în ultimul rând, oamenilor de afaceri cinstiţi ai acestui oraş.

Care, în spiritul concurenţei loiale şi al competiţiei cinstite, ar mai fi adăugat puţin profit propriilor afaceri şi, cunoscând generozitatea acestora, posibilităţii ca în oraşul nostru să mai fi apărut, alături de atâtea “opere” de caritate pe care le cunoaştem deja, un alt cămin de bătrâni, un alt orfelinat, şi câte alte asemenea, cu care aceştia ne-au obişnuit, de-a lungul timpului…

Comenteaza