Cine-şi bate joc de “U” ?

Cine-şi bate joc de “U” ?
Mai pot fi absolviţi de vina că nu privesc Universitatea cu dezinteres, sau maximă ipocrizie, acţionarii privaţi ai acestei echipe care au ales să investească sume de ordinul sutelor de mii de euro fiecare, pentru a încerca să readucă Universităţii strălucirea de odinioară sau măcar şansa de a juca cu decenţă pe prima scenă fotbalistică a României!

Ceea ce se întâmplă în acest moment cu echipa de pe “bătrânul Moina” ridică însă serioase semne de întrebare dacă toţi cei care-şi găsesc loc pe lângă clubul alb-negru au dorinţa sau capacitatea necesară de a ţine echipa măcar şi pentru anul care urmează în prima Ligă!

Cu doar două puncte adunate din 15 posibile în 5 meciuri, din care doar cel cu Rapidul era cotat din start ca extrem de dificil, Universitatea pare, cel puţin în acest moment, o candidată cu şanse mari la retrogradare!

Aceasta este însă varianta pesimistă pentru că privind spre viitor cu optimism putem spera la şansa unei clasări pe poziţiile 12-14 care să dea şansa suporterilor să vadă “granzii” jucându-şi şansele pe Moina şi în 2009! Pentru asta însă “U” are două mari probleme de rezolvat. Prima, şi cea mai urgentă, este să-şi găsească un antrenor şi chiar un manager general care să poată să se bată de la egal la egal cu cei care pe de o parte sunt mult mai titraţi sau care deţin tainele motivării jucătorilor proprii şi talentul intimidării prin presiune şi atitudine curajoasă a celorlalţi.

Arbitrii, echipe adverse sau diferite foruri ale Federaţiei şi Ligii. Mă întreb cum ar putea cuplul Falub - Bănceu, cărora nu le ia nimeni meritul promovării după 8 ani de ruşine, să stea măcar alături de la egal la egal cu “cuplul nebun” de la Urziceni, Petrescu - MM Stoica sau cu Grigoraş - Stan de la Galaţi, Sabău - Horoba de la Bistriţa, Uhrin Jr - Chivorchian de la Timişoara sau Dorinel - Porumboiu de la Vaslui! Nu încerc să privesc mai departe spre Steaua, Dinamo sau Rapid, pentru că în aceste cazuri situaţiile nu pot fi comparate nici de cei mai fundamentalişti susţinători din Vecchia Guardia! Lucrurile sunt extrem de simple!

Adrian Falub ar trebui să se recunoască depăşit pentru actualul moment al vieţii sale! E încă foarte tânăr şi se cunosc situaţiile unor adevărate personalităţi ale fotbalului, care nu au reuşit din prima, în cariera de antrenor la nivel înalt, dar au avut puterea şi şansa să revină în forţă! Iar acţionarii şi conducătorii Universităţii ar trebui deja să ia legătura cu antrenori titraţi care încă sunt lipsiţi de angajamente şi care nu ar cere sume exorbitante, imposibil de plătit din vistieria relativ decentă a Clubului.

 Zenga sau Balint pot fi soluţii! Dar aceasta este doar o rezolvare pe termen scurt, care ar putea ajuta ca “U”, să nu se facă de râs în acest sezon! Nici Ploieştiul nu a putut ţine două echipe, Petrolul şi Astra, pe prima scenă decât doar doi ani. Nici Craiova, cu Universitatea şi Extensiv, sau Timişoara, cu Politehnica şi UMT, nu au avut o soartă mai bună! Clujul însă ar putea să se constituie cu puţină şansă şi mai multă responsabilitate în excepţia care anulează regula!

Pentru asta însă ar trebui pe termen mediu şi scurt ca Primăria să înţeleagă că doar un investitor majoritar puternic va putea să-şi joace şansa, ambiţiile şi onoarea investind câteva milioane la Universitatea. (Personal sunt chiar mirat că Oncos, Banca Transilvania şi Ben&Ben sunt dispuşi să investescă sute de mii de euro fiecare într-un club unde majoritar este încă “statul”!)

 în cazul în care Primăria nu dă drumul “privatizării totale” a echipei, devine responsabilă prin reprezentanţii săi pentru un eventual eşec al rămânerii pe prima scenă! De asemenea, nici reprezentanţii CJ, care deocamdată în afara purtării în scop electoral a fularului “bianco-nerro” pe la diferite manifestări ale echipei, nu se pot lăuda cu mari aporturi de ordin financiar sau măcar organizatoric, nu pot fugi de responsabilitatea unui eventual eşec!

O copertină de tablă şi o cabină pentru transmisiuni TV pusă iniţial invers nu sunt un aport suficient pentru a-ţi aroga meritul de a câştiga imagine de pe urma imaginii Universităţii!

Una dintre marile probleme ale acestei echipe a fost de-a lungul timpului, politizarea excesivă care s-a încercat de către cei aflaţi vremelnic la putere! Boala începută pe vremea PDSR şi continuată pe vremea PSD se continuă, din câte se pare, şi acum! Interesant va fi însă de văzut cine îşi va asuma un eventual eşec al Universităţii, PD sau PNL?

P.S. Până atunci ne rămâne să observăm cum din ce în ce mai mulţi copii din cartierele Clujului intră în partidele de miuţă din faţa blocului în rolul lui Anca, Semedo sau Trică, şi nu al lui Sabo, Cordoş sau Goga. Pentru asta cine este responsabil?

Comenteaza