Lecţie de la fraţi

Lecţie de la fraţi
Ieri seară eram în redacţie şi am sărit pur şi simplu de la masa de scris în momentul în care priveam Realitatea TV.
Sincer, nu aş fi crezut că unii se maturizează mai repede decât ceilalţi, chiar dacă au fost “apăsaţi pe grumaz” de un bocanc mai nemilos decât cel al lui Ceauşescu. La ora 21.00, ieri seară am exclamat, probabil alături de milioane de români aflaţi peste tot în lume, că: “Se poate!”. Rezultatele obţinute de Alianţa pentru Integrare Europeană la alegerile de ieri din Basarabia sunt unele menite să demonstreze că fraţii noştri de peste Prut au ales o cale ireversibilă. Un drum greu, dar cu siguranţă fără întoarcere, chiar dacă “ursul rus” nu doarme şi nici nu şi-a pierdut din forţa hegemonică de odinioară. Votul de ieri demonstrează ireversibil că românii vor să trăiască în Europa indiferent de zona geopolitică în care se află. Fraţii noştri basarabeni ne-au dat o lecţie de civism şi de participare într-un sistem democratic infinit mai ticăloşit, greoi şi rigid decât cel din clasicul spaţiu ciopârţit carpato-danubiano-pontic.

Ceea ce am simţit aseară pentru basarabenii noştri este similar ca simpatie, admiraţie şi elocinţă cu ceea ce am simţit pentru aceiaşi fraţi atunci când au preferat să declanşeze alegerile anticipate mai degrabă decât să-şi vândă caracterul şi omenia printr-un singur vot dat partidului comuniştilor lui Voronin în urmă cu doi ani. Atunci partidele pro-româneşti din Moldova au preferat să ajungă din nou la scrutin decât să-şi vândă un vot către comuniştii lui Voronin, dar e vorba de un vot, nu la nivel simbolic, ci chiar la nivel real, încât comuniştii nu au reuşit să obţină 61 de voturi în parlament pentru a alege preşedintele Republicii. Atunci gestul deputaţilor moldoveni pro-europeni şi al partidelor din care făceau parte a trecut, din păcate, aproape neobservat, deşi era unul cu o valoare simbolică uriaşă pentru că demonstra capacitatea de luptă şi forţa unor caractere care dovedeau că nu sunt dispuse să dea înapoi. Comuniştii au încercat să cumpere, au încercat să şantajeze şi au ameninţat cu o obrăznicie tipică soldaţilor lui Stalin şi corifeilor lui Lenin.

Fraţii din Basarabia nu au cedat atunci, demonstrând, iată, ieri că au forţa de a-şi convinge concetăţenii că drumul Moldovei este unul ireversibil european. Conform exit-pollurilor de la ora 19:00 date publicităţii la ora 21:00 Partidul Liberal Democrat Moldovean al lui Vlad Filat a obţinut 34,4% din voturi. Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu a obţinut 15,6%, iar Partidul Democrat Moldovean a obţinut 15,1%. Toate acestea în timp ce înfiorătorul partid al comuniştilor din Republica Moldova, PCRM, ce sinistru sună primele 3 litere ale acestei abrevieri, a obţinut doar 26%, fiind pentru prima dată în ultimii 12 ani când comuniştii nu au majoritatea în Moldova. Rezultatele citate de mine mai sus au fost cele conform exit-pollurilor Publika TV - IRES. Chiar şi dacă luăm în considerare celălalt exit-poll ca punct de pornire, cel realizat de Centrul de investigaţii sociologice şi marketing CBS-AXA, difuzat pe postul Prime TV, putem constata că Alianţa pentru Integrare Europeană depăşeşte cu 3 numărul de mandate, 61, necesar pentru alegerea preşedintelui. Conform acestora, PCRM ar fi obţinut 34%, PLDN 32%, PD 14%, iar PL 10%.

Dată fiind însă corectitudinea rezultatelor exit-pollurilor în cazul alegerilor prezidenţiale din România în urmă cu un an, am toate motivele să dau mai mare crezare celor de la IRES şi Publika TV, care au dat rezultate care ar distribui numărul de mandate din Parlamentul European după cum urmează: PLDM 37, PL 18, PDM 17, iar PCRM abia 29 de mandate, adică pro-europenii şi pro-românii însumând cu 11 mandate în plus decât e necesar, 61, cât e necesar pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova. Rezultatele alegerilor de astăzi au demonstrat că Moldova, Basarabia noastră, adică cei aproape 2 milioane de alegători care şi-au exprimat votul, inclusiv cei peste 10.000 din România, din interiorul Uniunii Europene, sunt dornici în marea lor majoritate, peste două treimi, ca această ţară să meargă asumat pe drumul european.

Chiar dacă propaganda rusească prevedea prin unele ziare pro-moscovite, inclusiv puternicul cotidian rus Izvestia, că scrutinul de duminică ar putea fi continuat cu “o vărsare de sânge” la propriu şi chiar dacă aceiaşi pro-moscoviţi acuzau România de “amestec fără scrupule” în campania electorală şi în procesul electoral dintre Prut şi Nistru, cu siguranţă nu vom asista în nici un caz la mişcări de stradă sau “violenţe îndreptate împotriva rusofonilor”. E simplu, nici chiar ultimele mişcări de stradă provocate în celebra “revoluţie de pe Twitter” nu au fost orchestrate de opoziţia pro-română de atunci, ci chiar de către Voronin şi acoliţii săi, cei care trebuie să se pregătească să părăsească definitiv sferele de putere pe viitor în România de dincolo de Prut.

UPDATE ora 8:30: Din nou! De ce?Rezultatele din Basarabia m-au socat in prima faza la ora 21, cand am sarit in sus de bucurie! Nu credeam inaintea acelei ore si a exitpoll-urilor ca vreo forta politica pro-europeana va depasi sinistrul Partid al Comunistilor. Eram sigur ca, impreuna, cele trei partide pro-romanesti vor sari de 50%, dar nu speram sa sara si de 60!...din pacate, din nou, BUCURIA a fost de prea scurta durata!...deja vu!




Comenteaza