Din nou Grecia

Din nou Grecia
Preocupările cu privire la situaţia critică a finanţelor publice din Grecia s-au reintensificat în ultimele săptămâni.

La un an de la sprijinul financiar internaţional de 110 miliarde de euro autorităţile europene şi Fondul Monetar Internaţional discută cu privire la un nou program de susţinere a economiei Greciei, aşa-numitul Plan B. Conform declaraţiilor recente ale Şefului EuroGroup, premierul luxemburghez J. C. Juncker, un nou program de susţinere a Greciei ar urma să fie anunţat până la finele lunii iunie. Dacă Planul A nu a reuşit, se pune întrebarea în ce măsură va reuşi Planul B, mai ales că pieţele financiare deja incorporează o probabilitate ridicată ca Grecia să intre în faliment în următorii ani. Dobânda la titlurile de stat elene pe 10 ani se situează în prezent la 16-17%, peste nivelul din mai 2010, iar dobânda la titlurile de stat pe termen scurt a depăşit 25%.

Nu ar fi o surpriză, dacă ne uităm la istoricul economiei elene. Vom observa că, după ce a devenit un stat independent (1829), până în prezent Grecia a intrat în faliment de cinci ori. Conform analizei economiştilor Reinhart şi Rogoff ("This Time is Different" (2009), economia elenă s-a aflat în faliment şi restructurare de datorie publică în peste 50% din intervalul 1829-2008, cea mai lungă perioadă din toate economiile europene analizate. De altfel, dacă ne uităm la evoluţia în timp a finanţelor publice elene, vom remarca niveluri foarte ridicate ale deficitelor, nesustenabile.

Deşi climatul macroeconomic a fost favorabil în anii premergători crizei, autorităţile din Grecia nu au profitat pentru a realiza consolidarea bugetară. Economia a crescut la un ritm mediu anual de aproximativ 4% în perioada 2000-2008. Totuşi, autorităţile elene au preferat adoptarea de politici bugetare prociclice, care stau la baza situaţiei critice din momentul de faţă. Nivelul deficitului structural a crescut în fiecare an după obţinerea paşaportului pentru Zona Euro (în 2000). În ultimii ani acesta a înregistrat chiar un nivel record (18% în 2009). Deficitele bugetare structurale au condus în timp la acumularea unui stoc record de datorie publică (fenomenul "bulgăre de zăpadă"), acesta depăşind 140% din produsul intern brut în 2010.

Andrei RĂDULESCU
analist Target Capital

 

Comenteaza