Ioane, fă-te că lucrezi!

Ioane, fă-te că lucrezi!
Ion Crăciunescu nu e un salvator. E omul chemat să gireze regimul lui Mircea Sandu. Până când justiţia nu va face curăţenie, vom asista la piese de teatru cu final aşteptat.

Ion Crăciunescu revine la CCA. Nu ştim dacă momentul va fi sărbătorit la un pahar de şampanie. Aşteptăm următoarele stenograme ale procurorilor. Crăciunescu a îngropat securea războiului cu Mircea Sandu, undeva prin studioul de la Digi Sport, şi a îmbrăcat armura cavalerului dreptăţii. Ni se promite o revoluţie în arbitraj, nimic surprinzător, măi dragă, când cel care vorbeşte de la tribuna CCA e strigat "Nea Nelu".

Microbiştii nu sunt păcăliţi. Arbitrajul nu poate fi reformat cât timp sistemul condus de Mircea Sandu e inoxidabil. "Fluieraşii" au trecut la alt nivel. Nu mediază o dispută sportivă, au devenit al 12-lea jucător. Soarta unui campionat depinde de viaţa lor extrasportivă. Aşa pare justificată solicitarea lui Ion Crăciunescu de a primi o cotă-parte din drepturile TV. O problemă persistă. Oricâţi bani vor câştiga, va exista cineva să le ofere mai mult cu câţiva "gyuri". Nici faptul că sediul CCA nu mai e în aceeaşi clădire cu federaţia nu e o garanţie. Elicopterul acoperă în câteva minute distanţa.

Nu i-au speriat anchetele DNA-ului, nu-i va timora nici Crăciunescu. Noul-vechiul conducător al arbitrilor nu are un CV imaculat. A fost dealer Samsung, într-un parteneriat imoral cu George Copos. Nota de plată a achitat-o la finala de Cupă Rapid-Petrolul, când i-a ajutat pe giuleşteni să prindă prelungirile. Inutil, fiindcă ploieştenii au învins la penalty-uri, dar amintirea acelui meci s-a lipit de el ca o bancnotă de fruntea unui lăutar. Relaţia cu fraţii Becali, vacanţele petrecute cu Gigi Neţoiu stârnesc alte semne de întrebare. Mai mult, Crăciunescu a brevetat celebra "fantă de lumină". Se întâmpla după un meci Poli Timişoara - Dinamo, 1-2, din 2004, când centralul Sorin Corpodean şi asistentul Marcel Savaniu au validat un gol al "câinilor roşii", iar vâlceanul a scos din joben o recomandare FIFA.

CFR şi-a exprimat public neîncrederea în echidistanţa lui Crăciunescu. La câteva zile avea de pătimit din cauza arbitrajului. Ovidiu Haţegan, bănuit că ar fi un apropiat al feroviarilor, a fost delegat la meciul cu Petrolul. Interesant! Mai ales în contextul în care Gigi Becali îl aruncase în bătaia puştii. Haţegan a încercat să demonstreze că e un arbitru corect, închizând ochii la un penalty clar pentru gazde. Instinctul de conservare i-a spus că e indicat să greşească împotriva CFR-ului decât să-i dea clasicul "5%". Echipa din Gruia e pusă în gardă. Înainte râdeau de cei care acuzau arbitrajele. Războiul rece dus cu Ion Crăciunescu le-a îngheţat zâmbetul.

Crăciunescu nu e un salvator. E doar un om din sistem, recalibrat într-o perioadă de criză, până trece uraganul. Camerele urmăresc mişcările noului şef al arbitrilor, publicul asistă plictisit la regie. Au trecut anii, s-a schimbat decorul. Parcă îl auzim pe Mircea Sandu cum îi şopteşte lui Crăciunescu: "Ioane, fă-te că lucrezi"!

 

 

Comenteaza