Serviciile secrete în aer. Toate!

Serviciile secrete în aer. Toate!
Se mişcă plăcile tectonice în măruntaiele serviciilor secrete din România.

Din mai multe direcţii sunt semne ale unor schimbări la vârf. Ceea ce amplifică tensiunile şi aşa declanşate în urma inversării polilor politici româneşti.

Cel care riscă să-şi piardă influenţa este Preşedintele Traian Băsescu. Motiv pentru care şi el dă semne de nervozitate.

Statutul juridic al serviciilor secrete este diferit. SRI şi SIE se află atât la mâna Preşedintelui, cât şi la mâna Parlamentului. În timp ce alte servicii secrete, cum ar fi STS şi SPP, depind de CSAT. Numai că, atât în Parlament, cât şi în CSAT, polii de putere s-au inversat. USL deţine acum majoritatea. Va rata oportunitatea de a-i smulge din mână Preşedintelui instrumentele pe care acesta le-a utilizat până acum împotriva adversarilor săi politici? Preşedintelui Traian Băsescu ar trebui să i se ia serviciile nu neapărat de dragul marcării unor noi puncte importante în lupta pentru putere, ci mai ales pentru a le depolitiza. Pentru a le scăpa de povara, resimţită dureros de către lucrătorii acestora, a manipulării politice.

Tiberiu Iacob, de la Inpolitics, remarcă, pe bună dreptate, că noua majoritate ar putea promova proiecte legislative mai vechi, care conferă Parlamentului o autoritate mai mare privind numirea şi destituirea şefilor SRI şi SIE şi că, pe de altă parte, celelalte servicii, între care SPP şi STS, necontrolate până acum de Parlament, şi-ar putea schimba şi conducătorii, şi statutul. Eu adaug la cele de mai sus faptul că, şi cu legislaţia existentă, conducerea serviciilor secrete poate fi schimbată fulgerător.

S-a spus despre Ioan Rus că este omul lui Traian Băsescu, strecurat în Guvernul USL. Iată că tocmai l-a schimbat pe şeful Jandarmeriei. Numindu-l pe cel care fusese dat afară din această funcţie, în urma faimoasei demonstraţii în care 10.000 de persoane au strigăt "Ieşi afară, javră ordinară!". Sub ferestrele Palatului Cotroceni. Nu am niciun fel de îndoială că urmează o schimbare la vârf şi la "Doi şi-un sfert". Dar în prim-plan s-ar putea vorbi curând despre SRI şi SIE. De ce? În primul rând pentru că Preşedintele Traian Băsescu, jucător fiind, a avansat şi a aplicat o teorie inedită în România. Conform căreia şefii SRI şi SIE trebuie să fie de la opoziţie. Aşa au ajuns George Maior la SRI, extras de la PSD, şi Ungureanu şi apoi Meleşcanu, extraşi de la PNL. Acum, dacă PSD şi PNL dispun de o majoritate şi au format Guvernul, nu ar trebui să se aplice regula simetriei? Teoretic, da. Dar pentru asta trebuie să fie de acord şi Parlamentul. Unde majoritatea decide. Ghici ghicitoarea mea ce ar decide, într-o asemenea situaţie, majoritatea? Şi nici acolo unde decizia este luată în CSAT lucrurile nu stau prea bine pentru domnul Traian Băsescu. Pentru că USL are majoritate şi acolo.

Numirea lui Ungureanu în fruntea Guvernului a învrăjbit SRI şi SIE. Căderea lui Ungureanu este revanşa lui Maior. Numai că liderii USL nu sunt nici sub controlul lui Băsescu şi nici sub controlul lui Maior şi, respectiv, Meleşcanu. Vor ieşi scântei. Dacă nu cumva vreo vâlvătaie.

 

 

Comenteaza