Şansa şi handicapul Guvernului Ponta

Şansa şi handicapul Guvernului Ponta
Este o şansă pentru un lider politic relativ tânăr preluarea guvernării într-un moment de criză multiplă.

Pentru că poate arăta ce poate. Dacă poate. Este o şansă pentru USL, în mod evident, că are posibilitatea de a pregăti trei alegeri. Locale, parlamentare şi prezidenţiale. Cel puţin, în sensul garanţiei că nu vor fi orchestrate fraude masive de la nivelul Executivului. Dar Victor Ponta are de înfruntat şi un dublu handicap. Într-un an electoral, aşteptările populaţiei sunt uriaşe. Iar în răstimpul scurt până la finalizarea rundelor de alegeri nu se poate face foarte mult. La celălalt capăt al acestui tunel de încercare se află un preşedinte ostil, care are în spate o infrastructură la fel de ostilă.

Dar şi avantajele se pot transforma în dezavantaje. Asta în eventualitatea în care grupuri de interese nelegitime ajung să-şi exercite influenţa asupra actului de guvernare. Şi de ce ar face-o? Din ce alt motiv decât acela de a obţine foloase necuvenite de pe urma Executivului. De a practica traficul de influenţă, pentru ca, în final, banii publici să fie deturnaţi. Asemenea grupuri de influenţă pot exista la nivelul celor trei partide aflate la guvernare. PSD, PNL şi PC. Adevărata măiestrie a lui Victor Ponta, dar şi a celorlalţi miniştri din Cabinet este să ştie cum să ţină deoparte cardurile de rechini. În caz contrar, nu numai că nu va putea fi onorat angajamentul de a avea cel mai cinstit guvern din istoria recentă a României, dar va exista şi pericolul unei devoalări imediate. Urmată de lovituri năprasnice de pedeapsă.

Întreg aparatul de stat, mă refer la administraţia centrală şi la administraţia locală, dar şi la tot ce înseamnă deconcentrate, este împănat cu oamenii regimului Traian Băsescu. Aceştia au fost aduşi în instituţii, au fost menţinuţi şi au fost promovaţi de PDL şi de foştii aliaţi ai acestui partid, iar cariera lor este, în mare măsură, legată de supravieţuirea şi eventuala relansare a PDL. În consecinţă, ei vor funcţiona mult timp ca nişte cârtiţe extrem de active ale regimului Traian Băsescu. Un regim încă în funcţiune. Încă extrem de activ. Executivul nu se va putea debarasa decât în timp de asemenea indivizi. Cei mai mulţi vor rămâne în aparat până la începutul anului viitor. Ei nu vor acţiona doar în sensul tergiversării ori chiar al sabotării unor iniţiative guvernamentale, dar vor fi şi supraveghetori extrem de atenţi şi de exigenţi ai unor acte şi fapte îndoielnice ori controversate ori de-a dreptul ilegale, pe care ar putea să le săvârşească actualii reprezentanţi de vârf ai Executivului.

Într-un fel, nici nu e rău. Într-o democraţie e preferabil ca actele de guvernare să fie supravegheate de cât mai mulţi ochi.

Cârtiţele regimului Traian Băsescu, atunci când vor identifica nereguli săvârşite de ceilalţi, vor acţiona prompt şi vor lovi năprasnic. Evident, totul va fi devoalat cu repeziciune. Presa regimului Traian Băsescu este, cel puţin pentru moment, mai puternică decât presa favorabilă USL. Din simplul motiv că, ani de zile, a fost masiv alimentată şi condiţionată financiar. Dar şi instituţiile statului, Parchet, ANI şi ANAF, vor acţiona în acelaşi sens.

Şi toţi aceşti adversari ai Guvernului Ponta îl vor avea în spate pe Preşedintele Traian Băsescu. Cartea guvernării se joacă la miză maximă. USL ori pierde tot, ori câştigă tot.

Sursă: CorectNews

 

 

Comenteaza