Blaga ridică ştacheta prea sus

 Blaga ridică ştacheta prea sus
Vasile Blaga, liderul de facto al Partidului Democrat Liberal, a prognozat un scor de 25 la sută la alegerile locale. Dacă acest rezultat va fi atins sau depăşit, atunci se cheamă că PDL a avut o campanie bună.

Iar dacă nu, acesta va fi un nou eşec. Dar este realist acest scor de 25 la sută? Şi la ce anume se referă Blaga? La numărul de voturi obţinute? Sau la numărul de mandate? Dacă luăm ca referinţă un rezultat PDL de 25 la sută, atunci cum poate încheia USL alegerile? Purtătorul de cuvânt PDL, Sever Voinescu Cotoi, a făcut o afirmaţie fără precedent, din câte ştiu eu, în politică. El a prognozat că acest partid ar putea reveni la putere după trei ani. Cu alte cuvinte, un înalt oficial PDL, în numele partidului, îşi asumă înfrângerea chiar înaintea alegerilor. Afirmaţia este de natură a demobiliza, în mod grav şi ireversibil, electoratul acestui partid. Probabil, pentru a îndreptă cumva lucrurile, Vasile Blaga s-a referit la acel procent de 25 la sută.

Să facem o comparaţie cu rezultatele alegerilor locale din 2008. PDL a obţinut atunci, la primari, 33,58 la sută din voturi, la consilieri locali, 27,70 la sută din voturi, ceea ce a condus la un scor de 27,61 la sută mandate. La preşedinţi de consilii judeţene, acest partid a avut 28,17 la sută din voturi, obţinând 34,14 la sută mandate, iar la consilieri judeţeni 28,92 la sută voturi şi 32,87 la sută mandate. Aceste scoruri au permis PDL-ului să se aşeze pe o bază solidă la alegerile parlamentare, pe care nu le-a câştigat, dar a avut suficiente mandate pentru ca, susţinut fiind de Preşedintele Traian Băsescu şi de un partid construit artificial, UNPR, să obţină la limită guvernarea.

Aşa stând lucrurile, printr-o simplă analogie, rezultă că un scor mult mai mic, indiferent la care dintre indicatorii de mai sus s-a referit Vasile Blaga, nu ar mai asigura pentru PDL un suport suficient de solid pentru rezultate notabile la parlamentare. Prin urmare, încercând să-l corecteze pe Voinescu, Vasile Blaga nu face decât să întărească spusele acestuia. Dar acest scor de 25 la sută, indiferent la ce s-a referit Blaga, este suficient de credibil? Aparent, da. Dacă facem o medie ponderată a rezultatelor tuturor indicatorilor din alegerile locale din 2008, aflăm că PDL a obţinut atunci un scor de peste 30 la sută.

O scădere cu 5 procente ar fi, deci, plauzibilă. Ţinând însă cont de faptul că, pentru prima dată, alegerile se desfăşoară pentru toate categoriile într-un sistem de uninominal pur, deci într-un singur tur de scrutin, fiind avantajată astfel o coaliţie, cum este USL, care aleargă aproape peste tot cu candidaţi unici, am destule motive să presupun că PDL va obţine chiar mai puţin. Adică, un scor situat între 20 şi 25 la sută.

În aceste condiţii, celelalte procente urmează să fie împărţite de restul competitorilor. De maghiari, care, în ansamblu, vor avea, ca şi data trecută, respectiv 7 la sută. De un partid nou, UNPR, care în preferinţele electoratului se plasează sub 1 la sută, dar care, la alegerile locale, beneficiază de o serie întreagă de candidaţi cu şanse reale şi ar putea obţine un eventual 3 la sută. Mai există un partid şi mai nou, PPDD, care şi el ar putea avea 5 la sută. Şi mai sunt independenţii.

Una peste alta, USL îşi poate fixa o ţintă de peste 60 la sută. Sub acest scor, USL e contraperformant.

 

Comenteaza