Uriaşul cerc vicios se poate face mic

Uriaşul cerc vicios se poate face mic
Suntem informaţi că, la Poştă, au fost identificate fraude uriaşe. Iar Guvernul a decis să solicite o anchetă făcută de DNA. La Ministerul Economiei, alte fraude. Şi mai mari. Pe energie.

Vinovat, Adriean Videanu. Din nou, se face apel la DNA. Şi aşa mai departe. Toate auditurile ar urma să se ducă la DNA. Iar la DNA totul se împotmoleşte. Şi e îngropat. În schimb, vor fi dosare politice. La grămadă. Este un uriaş cerc vicios. Care, însă, se poate face extrem de mic. Prin voinţă politică.
În cursul acestei săptămâni, lui Andrei Marga i se pregăteşte ceva. Un dosar de abuz în serviciu. Dresat de procurori. La comandă politică. Pentru ca Marga să poată fi scos din joc. Să poată fi suspendat. Traian Băsescu, încă de la instalarea Guvernului Ponta, a avut ca obiectiv decimarea acestuia. Cu sprijinul ANI. Cu sprijinul DNA. Şi, mai nou, cu sprijinul unei comisii ilegitime, care îşi încalcă statutul. În schimb, DNA refuză să ancheteze ceea ce e de anchetat. Şi deja sunt situaţii evidente, destul de numeroase, care pot demonstra, fără echivoc, acest lucru. Pe ce se bazează Guvernul când îşi imaginează că poate pedepsi corupţia uriaşă săvârşită de PDL? Doar nu pe un Daniel Morar, care, din prima până în ultima zi, nu a făcut altceva decât să-l slujească politic pe Traian Băsescu. Sau poate Guvernul caută sprijin în forţa justiţiară a doamnei Kovesi. Tot un fel de Daniel Morar.

Este limpede că DNA şi Parchetul General al doamnei Kovesi au posibilitatea de a reteza dinţii USL, atunci când ei încearcă să se înfigă în beregata regimului Traian Băsescu. Şi că, în acelaşi timp, respectivele instituţii devin vampiri, atunci când li se cere să confecţioneze dosare politice. Este un teribil cerc vicios. Din care, aparent, USL nu poate ieşi. Pentru că, tot aparent, imaginea celor doi aşa-zişi magistraţi, ca de altfel şi imaginea celor de la ANI, este sacrosanctă. Ce e de făcut?

Cercul vicios poate fi făcut minuscul şi poate chiar să dispară. Cu singura condiţie ca USL să dovedească puţină voinţă politică. Ca liderii acestuia să înţeleagă că se află într-un război declanşat de Traian Băsescu. Iar la război este obligatoriu să fie utilizate arme conforme războiului. Evident, fără a încălca legile statului şi normele democratice. Ce ar trebui să facă Guvernul? Ce ar trebui să facă majoritatea parlamentară, acum şi nu altădată? Dacă ne referim la DNA, este obligatorie declanşarea unor anchete. Puterile în stat sunt independente, dar asta nu înseamnă că nu se controlează reciproc. La fel cum DNA sau procurorii doamnei Kovesi pot controla demnitari, şi Guvernul sau Parlamentul au dreptul să-i controleze pe procurori. Să vadă dacă şi-au făcut datoria. Să vadă de ce nu şi-au făcut datoria acolo unde nu şi-au făcut-o. Să vadă de ce au încălcat, în mod grosolan, procedurile. De ce au săvârşit abuzuri. Am să dau cel mai sensibil exemplu cu putinţă.

Cazul Adrian Năstase. Ce împiedică Parlamentul să ceară socoteală, acum că totul s-a sfârşit şi nimic nu mai poate fi influenţat, procurorilor care au răspuns de acest dosar, pentru modul scandalos în care l-au instrumentat? Dacă a fost un dosar politic, dacă e vorba de o gravă eroare judiciară, atunci ea s-a săvârşit sub guvernarea USL. Iar USL trebuie să lămurească situaţia. Cât despre procurorii al căror timp a expirat, aceştia pot fi daţi afară.

 

 

Comenteaza