Cum să crească dacă scade?

Cum să crească dacă scade?
Presupun că domnul Traian Băsescu a intrat în fibrilaţie.

De când, aşa cum singur a afirmat, este un simplu cetăţean. Care-şi permite, totuşi, abuzul de a-şi tapeta pereţii cu Constituţia României atunci când se adresează poporului care i-a cerut suspendarea.

Se teme că nu se va mai întoarce la Cotroceni. Niciodată. Cu excepţia zilelor când vor fi „porţi deschise".

Şi, din acest motiv, încearcă să-i tembelizeze şi pe ceilalţi. Pe suporterii care i-au mai rămas. Acesta este motivul pentru care el nu demisionează, iar România continuă să se afle scufundată într-o profundă criză politică. Şi care are ca laitmotiv întrebarea din titlu.

După ce a boicotat referendumul, acum Traian Băsescu boicotează şi solicitarea Curţii Constituţionale. Aceea prin care a însărcinat Guvernul să aducă listele permanente la zi. Să scoată de pe ele morţii, miile de persoane care domiciliază fictiv la aceeaşi adresă, românii care şi-au schimbat domiciliul, mutându-se definitiv în străinătate, persoanele care s-au căsătorit ori au divorţat şi apăr sub două nume şi aşa mai departe. Este evident că toţi cetăţenii români au drept de vot. Numai că legea este clară. Pe listele permanente sunt doar cei care au domiciliul în localitatea respectivă. Ceilalţi români pot vota, şi au şi votat de altfel, pe liste suplimentare. Curtea Constituţională vrea actualizarea listelor permanente pentru a putea calcula dacă s-a întrunit sau nu cvorumul într-un referendum boicotat de Traian Băsescu şi de PDL şi în care, totuşi, s-au prezentat 8,5 milioane de cetăţeni la vot, dintre care 7,5 milioane au cerut demiterea suspendatului. Dar de ce vrea Curtea acest lucru?

În primul rând, Curtea Constituţională încearcă să fie consecvenţă cu ea însăşi. În ce sens? În sensul că, în 2003, avem un precedent. Atunci a mai fost organizat un referendum cu prag de 50 la sută. Când au fost aprobate de către populaţie modificările la Constituţie. În baza acestor modificări am putut intra în Uniunea Europeană. Ei bine, în 2003, în decizia prin care Curtea a validat acel referendum, este consemnat faptul că existau 17 milioane de cetăţeni cu drept de vot. Deci toată chestiunea este, până la urmă, dacă populaţia a crescut sau a scăzut între timp. Traian Băsescu ar vrea să fi crescut. Dar cum să crească, dacă a scăzut? Sub mandatul său, din iniţiativa sa şi sub patronajul său, a fost creată, din cei mai buni specialişti din ţară, o comisie demografică. Care a studiat situaţia şi a tras concluziile. Ele sunt publice şi au şi fost, de altfel, intens mediatizate de însuşi Traian Băsescu. S-a constatat că populaţia României scade îngrijorător.

Asta se întâmpla în 2006-2007. Românii deveneau tot mai puţini din simplul motiv că în fiecare an mureau mai mulţi decât se năşteau. Acest proces a continuat şi încă în ritm accelerat. S-a mai adăugat o circumstanţă agravantă. Exodul. Cel mai mare exod din istoria României, care a avut vârfurile în perioada 2007-2011. Deci cum să crească dacă scade?

Aşa că tot ceea ce încearcă, cu mare disperare, să facă Traian Băsescu în aceste zile este să-l convingă pe Zegrean de la CCR ca, sub semnături anonime, să schimbe conţinutul unor adrese oficiale şi să-i convingă pe primarii PDL să săvârşească fapte penale, încălcând cu rea-credinţă decizia prin care CCR a solicitat corectarea listelor. Nu este acesta un semn că Preşedintele a intrat în fibrilaţie?

 

 

Comenteaza