10, care-i şi întrece

10, care-i şi întrece
CFR Cluj a depăşit un prag ce părea inaccesibil formaţiilor româneşti. Ce urmează?

CFR Cluj a depăşit recordul deţinut de Unirea Urziceni în Liga Campionilor mai devreme decât s-ar fi aşteptat Meme Stoica şi Dan Petrescu. Campioana României a răsucit clasamentul grupei în rănile cârcotaşilor din fotbalul românesc, care au pândit un pas greşit pentru a-şi motiva eşecurile. Nimeni nu a crezut în victoria de la Manchester. Televiziunile discutau despre meciul Stelei de la Copenhaga, iar site-urile anunţau bombastic ultima achiziţie a clubului condus de cea mai cunoscută Voce a României. Puţin despre CFR, mult prea mult despre artificiile roş-albastre.

Am spus că nimeni nu a crezut într-un succes pe „Old Trafford", chiar şi în faţa rezervelor şi veteranilor lui Ferguson. Am greşit. Finanţatorul Arpad Paszkany a sperat că va veni şi această zi, atunci când a preluat formaţia din Gruia. Au trecut 10 ani de când CFR a început ascensiunea, perioadă în care a adunat titluri, cupe, acuzaţii grave, arbitraje suspecte şi a tulburat apele liniştite ale Dâmboviţei. Arpad Paszkany nu e un tip popular, deşi umblă cu maşini scumpe şi are o iubită blondă. Gusturile se discută în paginile mondene, în fotbal rămân rezultatele. „Gândiţi-vă, îmi spunea un fan feroviar, la ce s-a întâmplat cu Timişoara, Craiova, FC Argeş sau la ce se întâmplă cu <<U>>, Dinamo sau Rapid. Ce performanţe ar fi reuşit aceste echipe dacă ar fi fost finanţate de Paszkany? Aşa ar fi ajuns şi el un personaj mult mai vizibil, nu mai era pus în situaţia de a-şi construi un brand de la zero". Ar fi interesant de cercetat câţi patroni au dispărut din peisajul fotbalistic, în deceniul în care Paszkany s-a insinuat în camera trofeelor, ca să înţelegem forţa reală a patronului pe care l-a pomenit şi preşedintele Traian Băsescu în faţa camerelor de luat vederi. CFR a survolat criza financiară fără să-şi piardă controlul în zona turbulenţelor. Paszkany nu va deveni mai simpatic nici după acest succes. Poate nici nu-şi doreşte. Poate şi-a propus deja o nouă ţintă şi încearcă s-o atingă.

Există vreo explicaţie plauzibilă pentru lipsa de poftă din campionatul intern şi apetitul din competiţiile externe? Să fie vorba de primele mult mai consistente? Fotbaliştii ar fi primit 50.000 de euro pentru o calificare în optimile Ligii Campionilor. Premiul de consolare pentru 16-imile Europa League valorează 20.000 de euro, dacă nu va mai oferi un bonus conducerea. În cazul în care nu sunt doar banii la mijloc, atunci intervine blazarea după un succes? A fost greşită pregătirea de vară? Lotul e din nou prea subţire pentru a se descurca pe mai multe fronturi? La CFR s-a instaurat o tradiţie negativă. După un an mănos urmează un sezon intern mediocru. La un club care-şi planifică grijuliu fiecare pas, sunt bizare aceste sincope cu repetiţie.

Ar fi reuşit şi Andone să strângă 10 puncte? Nu vom afla niciodată răspunsul. „Fălcosul" a traversat cu echipa două tururi preliminare şi a adunat patru puncte. Fostului antrenor i s-ar putea reproşa abordarea fricoasă a meciului cu Manchester din Gruia, când a preferat să închidă jocul după golul lui Kapetanos şi accidentarea lui Sougou, iar Robin van Persie a fost nemilos. Echipa juca doar cu mingi lungi, iar organizarea defensivă era deficitară. OK, dar Andone ar fi pierdut partida cu Galatasaray? O remiză albă ar fi modificat calculele pentru ultimele runde. Schimbarea antrenorului în timpul sezonului e riscantă indiferent de numele formaţiei.

Paulo Sergio a debutat dezastruos în Liga Campionilor, iar Galata a câştigat în Gruia mai uşor decât şi-ar fi închipuit şi a trecut în avantaj la criteriul întâlnirilor directe. Ulterior, Paulo Sergio a demonstrat că nu e un tehnician de umplutură. A folosit mai multe formule de echipă în campionat, i-a îndemnat pe fotbalişti să curteze mingea şi a mutat diabolic când i-a oferit un rol secundar golgeterului Kapetanos. Am remarcat fair-play-ul cu care a vorbit despre predecesorul său, iar nici Andone nu i-a rămas dator. E tonic să mai luăm o pauză de la înjurăturile cotidiene.

Cursa continuă în Europa League. Dacă Paszkany nu-i vinde pe Felgueiras, Sougou sau Bastos, şansele de calificare cresc. Aici nu mai sunt aşa de mulţi bani. Rămâne însă provocarea ce a fost bugetată din prima zi în care ceferiştii au dat cu piciorul în minge. Să arăţi că eşti fotbalist printre fotbaliştii adevăraţi.

Comenteaza