Acelaşi Piţurcă

Acelaşi Piţurcă
Naţionala nu a pierdut, dar a primit puţine aplauze.

Nu a fost doar o impresie. Chiar suntem defazaţi. Când lumea bună aşteaptă ceremonia de deschidere... a Campionatului European din Ucraina şi Polonia, noi am ajuns iar în Elveţia şi Austria. Tot cu Piţurcă pe banca tehnică şi, din păcate, cu acelaşi joc inconfundabil. În cazul în care ar exista un Oficiu pentru Protecţia Spectatorului, am fi obligaţi să le returnăm elveţienilor şi austriecilor banii pe bilete. Dacă la Lucerna măcar am înscris, la Innsbruck am avut o singură ocazie. Un şut anemic al lui Torje, scăpat de portar, neglijenţă nesancţionată de Daniel Niculae. Vârful nostru interpretează rolul lui Drogba.

Aleargă mult, vine şi în apărare, dar nu-şi respectă fişa postului când e în careul advers. Vestea proastă e că trebuie să ne obişnuim cu astfel de reprezentaţii, dacă şi Austria a avut o posesie la fel de apăsată ca Barcelona. Vineri începe Euro 2012. Nu avem nevoie de explicaţii suplimentare pentru a înţelege de ce nu suntem prezenţi la turneul final. Sigur nu e vorba de ghinion.

Victor Piţurcă a întărit remiza, invocând absenţele unor fotbalişti importanţi. Numai Mutu şi Marica ar fi reuşit să schimbe impresia artistică. Ai senzaţia că mingea este o bombă ce va exploda din clipă în clipă şi, ca să ne salvăm pielea, scăpăm rapid de obiectul ameninţător. Nu ştim dacă Lucian Sânmărtean face parte din proiectul selecţionerului. În rest, Ştefan Radu, Săpunaru sau Tamaş nu ar şterge ridurile jocului "tricolorilor". Ar fi simplu să traducem partitura anostă de marţi seară doar cu ajutorul unui cantonament programat la finalul sezonului. Ar fi facil să dăm vina pe oboseală.

Aliatul nostru e răbdarea. Degeaba pufnim şi cârcotim, fiindcă Piţi nu are unde să găsească salvatorul aşteptat. "Avem cel puţin trei jucători mai buni decât cei care au fost selecţionaţi în turneul din Elveţia şi Austria", susţine Iuliu Mureşan, preşedintele campioanei. Am vrea să-i dăm dreptate conducătorului echipei CFR. Îi înţelegem frustrarea, o convocare ar fi prelungit sărbătoarea din Gruia. Ar fi interesant să ne răspundă la o întrebare: De ce Paul Papp, fundaşul lansat de Unirea Dej, s-a transferat la Botoşani şi nu la CFR? Aceeaşi întrebare poate fi adresată şi conducătorilor Universităţii din acea perioadă. Între timp a fost ochit de Chievo Verona. O evoluţie convingătoare a "feroviarilor" în cupele europene, menită să valideze titlul câştigat, îl va sensibiliza probabil pe Piţurcă.

A plecat Răzvan, a venit Piţurcă. S-a schimbat ceva? Nimic substanţial în privinţa stilului de joc. Stilul vestimentar e diferit. Dacă fiul lui Mircea Lucescu se îmbrăca elegant, Piţurcă preferă treningul, uniforma sportivilor. Există însă o diferenţă. Răzvan s-a învârtit în jurul cozii, a încercat zeci de jucători fără să construiască un lot de anduranţă. I-a fost frică să mizeze pe tineri, s-a înconjurat de fini şi de alţi tovarăşi de încredere. A beneficiat de clemenţa presei şi tot nu a izbutit să înveţe din greşeli. A fost inventiv doar în identificarea vinovaţilor pentru eşecurile mandatului său.

Piţi le oferă credit tinerilor, încearcă să profite de generozitatea contractului oferit de FRF, care-l obligă să califice echipa doar la EURO 2016. Are ochi, ştie să ţină în mână un grup, e respectat de jucători, are o relaţie caldă şi cu Mutu. E bănuit că le face jocul fraţilor Becali. Grozav şi Florescu nu sunt impresariaţi însă de famiglia din Pipera. Grozav e un câştig, iar Maxim merită să fie urmărit cu atenţie.

E un chin să priveşti evoluţiile naţionalei. Ţi-e ruşine să mai vorbeşti despre fotbal. Avem nevoie de o calificare pentru a beneficia de o grupă mai uşoară în preliminarii. Poate până atunci vor creşte puştii lui Hagi, va confirma Stoian, iar Grozav va fi titular. Viitorul nu sună prea bine. Nu avem curaj, iar balonul ne încurcă.

 

 

Comenteaza