Afacerea Sougou

Afacerea Sougou
CFR adună milioanele de euro, Marseille speră că nu s-a înşelat. În fotbal nu există garanţii

Vi-l mai amintiţi pe Sebastian Dubarbier? I se spunea „Ghepardul", pentru că nimeni din vestiar nu era mai iute decât fotbalistul cu plete blonde. După ce s-a remarcat şi în Liga Campionilor, argentinianul le-a luat faţa colegilor şi la oferte. Despre Lazio s-a spus că a fost cea mai insistentă, dar s-a vorbit şi despre AS Roma sau Atletico Madrid. Sumele vehiculate creşteau vertiginos pe măsură ce subiectul era măcinat de presa avidă de ştiri tari. În această spirală a senzaţionalului, cota fotbalistului, achiziţionat de CFR cu aproximativ 1 milion de euro, a ajuns la 10-12 milioane de euro. Clujenii urmau să dea lovitura, rivalele înghiţeau în sec. În plin iureş al epitetelor şi semnelor de exclamare, Marcel Puşcaş părea căzut din cealaltă faţă a lunii: „Sunt zeci de argentinieni ca Dubarbier în Segunda Division". Nerăbdător ca orice tânăr talentat, Dubarbier şi-a cerut şi public transferul de la CFR, „vreau să progresez". Până la urmă a fost cedat în Franţa, la Lorient, în contul a „doar" 1.500.000 de euro. A prins rar prima echipă şi a devenit, din valută forte, o monedă de schimb. Astăzi e la Cordoba, adică e unul dintre zecile de argentinieni din Segunda Division.

Pe Antonio Semedo l-aţi uitat? Născut pe 1 iunie, a fost iubit în Gruia atât pentru cursele sale ce despleteau defensivele încâlcite, cât şi pentru zâmbetul său de copil încântat de întâlnirea cu mingea. Unii au propus să fie naturalizat, dar sugestia nu a fost luată în seamă. Despărţirea a fost forţată de conducerea care îi promisese că va fi primul preşedinte de culoare al clubului. Când Gigi Becali l-a dorit, CFR nu s-a opus, în pofida faptului că era unul dintre cei mai simpatizaţi jucători din lotul alb-vişiniu. Peluza i-a dedicat o coregrafie cu un mesaj ferm :"Semedo nu pleca". Portughezul a fost cedat în Ghencea, dar a ţinut să le explice fanilor de ce a renunţat la formaţia din Gruia:"CFR m-a forţat să plec". La Steaua nu a devenit un idol, ci ţinta ironiilor patronului, care regreta tranzacţia. Au urmat escale la Urziceni şi Alki Larnaca (Cipru), iar azi îl descoperim cu ajutorul internetului la Khazar Lankaran (Azerbaidjan). După etapa CFR, „Pantera Neagră" nu şi-a mai completat CV-ul cu vreo realizare notabilă.

Dubarbier şi Semedo sunt fotbalişti ce seamănă ca stil de joc cu Modou Sougou, proaspătul fotbalist al formaţiei Olympique Marseille. Senegalezul va împlini 29 de ani în 2013, a intrat pe ultima turnantă a carierei. Dacă nu ajungea la CFR, filosof rămânea prin liga portugheză. Nu l-ar fi cunoscut decât microbiştii şi câţiva impresari. Campioana a bifat o mutare inspirată. L-a legitimat pe Sougou cu 300.000 de euro şi l-a vândut cu 4 milioane de euro, după sursele autohtone, cu circa 3 milioane după sursele din Hexagon! CFR ar fi riscat dacă nu i-ar fi dat drumul. Nu avea nici o garanţie că va mai primi o ofertă la fel de generoasă şi se putea trezi cu un sportiv bosumflat la antrenamente. Unul dintre tehnicienii validaţi în prima ligă l-a caracterizat succint pe Sougou la şedinţa tactică dinaintea partidei cu CFR : „E rapid, dar e un jucător liniar". Acum, când trage linia, CFR iese în profit, iar antrenorul pomenit a schimbat oraşul.

Gândiţi-vă că Oţelul nu a gestionat eficient relaţia cu unul dintre internaţionalii din Galaţi. Cornel Râpă, al cărui contract expira în vară, a fost transferat de Steaua pentru doar 100.000 de euro! Suporterii din Gruia nu vor fi consolaţi uşor că la „dubla" cu Inter vor lipsi Sougou şi Bastos, doi dintre arhitecţii calificării în primăvara europeană. Şi lui Kapetanos i s-ar pregăti ceva. CFR e o fabrică de bani, iar sentimentele nu asigură materia primă. Printre elevii lui Stramaccioni îl vor revedea pe Alvaro Pereira, lansat tot de trambulina ceferistă. Uruguayanul şi Traore sunt printre puţinii care nu au dezamăgit şi după etapa vişinie.

Campioana şi-a asigurat bugetul pentru viitorul sezon. Competiţia actuală a fost compromisă, schema e deja clasică. După fiecare titlu urmează o pauză de respiraţie. Dubarbier şi Semedo continuă să bată mingea departe de cortina fotbalului mare. Pape Amadou Sougou a pornit pe un alt drum. Vom vedea dacă are suficient combustibil.

 

Etichete
Comenteaza