Alegerile, un test de conştiinţă civică

Alegerile, un test de conştiinţă civică
Deci, duminică, la vot! Dar, după toate semnele - sondaje, dezbateri etc.-, ele vor fi ca un spectacol trist!

Aceasta, din cauza unui absenteism care se anunţă a fi pronunţat. Şi cum să nu fie aşa dacă avem o lege electorală deficitară, care permite ca o minoritate - care se prezintă la vot - să aleagă viitorul Parlament sau chiar preşedintele ţării. Probabil că o lege care să considere alegerile valabile doar în cazul în care s-au prezentat la urne 50% plus 1 din numărul total de alegători ar încurca mult socotelile prealabile ale unor politiceni. Sau o lege care să întărească şi spiritul civic al cetăţenilor şi care să-i oblige a lua parte la scrutin - cum există în unele ţări - şi, prin aceasta, să-i implice în configuraţia Parlamentului şi a Senatului sau a alegerii preşedintelui, impunând astfel o anumită responsabilitate a ficărui cetăţean faţă de ţară şi viitorul ei.

 

într-un asemenea caz, balanţa dintre putere şi opoziţie ar fi mai echilibrată şi viaţa politică nu ar cădea în derizoriu, dominată de o demagogie împinsă la absurd şi un populism atât de ieftin, încât nu se putea să nu râzi în hohote când le rosteau. Păreau rupte din libretele umoristice ale lui Toni Grecu şi Gyuri Pascu... Aşa încât tare mi-e teamă că duminică o să asistăm la acel spectacol trist pe care l-am “vizionat” la alegerile trecute când, intrând la secţia de votare, i-am văzut pe membrii comisiei de acolo înghesuiţi după mese, privindu-mă uşor stingheriţi, ca pe o rara avis, deoarece nu mai venise nimeni în orele acelea de după-amiază să voteze. Iar în sală şi în jur era o linişte deplină, care imprima locului o ambianţă deprimantă... Şi nu e de mirare.

 

Să ne gândim numai că de aproape 20 de ani conştiinţa românului a fost continuu bombardată cu promisiuni fără fundament şi că, în toată această perioadă, sub ochii omului de rând, politicenii se îmbogăţeau peste noapte; că legile erau făcute să-i protejeze pe ei; că cetăţeanul “turmentat” sau nu bătea degeaba la uşa politicianului ales. Pentru că patru ani pe acest politician ales nu-l mai durea capul, avea venituri considerabile asigurate, chiar dacă dormea în Parlament sau, mai rău, nu mergea acolo decât din ani în paşti. Să ne amintim că nici azi în România nu s-au rezolvat, de pildă, problema proprietăţii, deşi în campania electorală toate partidele au bătut monedă pe această temă.

 

Acum, duminică, vom alege parlamentarii europeni. I-am urmărit pe câţiva şi mi-am dat seama că aproape toate partidele n-au luat în serios acest act major pentru România. Privind “calitatea” acestor viitori parlamentari europeni, am impresia că unele partide au profitat de aceste alegeri doar ca să asigure nişte sinecuri unor oameni ce le-au spijinit sau le sprijină în anumite împrejurări politice. Altfel nu-mi explic propunerea unor candidaţi care nu cunosc limbi străine sau, dacă ştiu una, o vorbesc prost. Oameni care nu au  habar despre  relaţiile internaţionale şi de politică externă. I-am auzit pe unii la televizor şi m-am crucit de curajul lor de a veni în faţa alegătorilor duminică.

 

Nici unul n-a fost întrebat de moderatori care este, de fapt, performanţa profesională ce l-a recomandat pentru a fi candidat în Parlamentul European. Nu îi interesa pe moderatori aşa ceva, ci doar ce au de gând să facă în caz că vor fi aleşi. Răspunsul, aceleaşi lozinci, preluate din limbajul de lemn comunist: să apăr interesele României. Aşa să fie!

 

Comenteaza