Allez! A servit Clujul!

Allez! A servit Clujul!
Despre meciul României din Cupa Davis şi încurcatele fire ale tenisului românesc.

Allez! Un strigăt gutural, cu un „e" prelung, înconjoară sala „Horia Demian" şi provoacă zâmbete în lanţ. Nielsen tocmai se pregăteşte să servească. Danezul are simţul umorului şi nu-i cere arbitrului de scaun să intervină. Cu beţele de la tobă în mâini, „Hiena" rânjeşte satisfăcut, i-a ieşit poanta şi încă de mai multe ori. Doar că nu a fost prea politicos într-un sport ale cărui atribute sunt respectul şi fair-play-ul. Altfel, galeria studenţilor, îmbrăcată în galben, a încurajat în permanenţă echipa României de Cupa Davis în meciul cu Danemarca, din primul tur al Grupei I din Zona Euro-Africană, câştigat de „tricolori" cu 5-0 la general. Publicul a fost civilizat, avizat şi sufletist. Doar câteva telefoane mobile i-au deranjat pe jucători. Numai sâmbătă sala a fost aproape plină la întâlnirea cu Horia Tecău, vineri şi duminică au rămas multe scaune goale. Chiar dacă bugetul partidei, de circa 100.000 de euro, nu e mic, organizatorii ar fi putut să le ofere invitaţii copiilor de la şcolile de tenis sau să vândă şi bilete cu reducere pentru elevi. Şi promovarea sportului e importantă, îţi asigură fermentul pentru performanţă.

Am remarcat serviciul foarte bun al lui Marius Copil, reverul lui Adrian Ungur, passingurile lui Mergea şi consistenţa jocului lui Tecău. Ai noştri sunt temperamentali, trăiesc intens disputele, mai ales Copil, care nu ezita să se autotaxeze cu voce tare: „Nu greşi, mă, boule!". Deşi Ciprian Porumb îşi avertizase sportivii că Martin Pedersen, danezul nedectat de radarul ATP, e capabil să producă o surpriză, Adrian Ungur era cât pe ce să fie învins de aplombul roşcovanului ce semăna cu Jim Courier. Nerodat în turnee importante, Pedersen s-a încălzit mai greu şi a reuşit să împingă partida în decisiv. În ultimul set, Ungur a trecut şi peste o accidentare şi a pus lucrurile la punct. Cupa Davis e o competiţie care are ca suport spiritul de echipă şi le oferă jucătorilor şansa de a-şi reprezenta ţara. A surprins neplăcut faptul că Marius Copil a preferat să stea de vorbă cu prietenii sau cu rudele în tribună, fără să-l încurajeze pe Adrian Ungur împreună cu ceilalţi sportivi şi cu staff-ul tehnic. E de înţeles bucuria victoriei şi descătuşarea inerentă, dar Cupa Davis nu e un turneu de simplu, unde fiecare e pe cont propriu. Există reguli ce nu acceptă excepţii.

Nu ştim dacă vom revedea curând echipa României la Cluj. Următorul meci, cel cu Olanda din aprilie, ultimul pas spre barajul pentru Grupa Mondială, se va juca la Bucureşti sau Craiova. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Uioreanu, a propus conducerii federaţiei ca o partidă a tricolorilor să fie găzduită de „Cluj Arena". Pe 22 februarie vor avea loc alegeri, iar Ruxandra Dragomir îl va avea ca principal adversar pe vicepreşedintele George Cosac. Fostul partener de dublu al lui Ciprian Porumb e susţinut de tandemul Năstase-Ţiriac şi a fost singurul membru al Comitetului Director care s-a opus demiterii lui Andrei Pavel. Nu ar fi exclus ca fostul căpitan-nejucător să fie repus în funcţie. Fără prezenţa lui Ciprian Porumb în staff-ul echipei de Cupa Davis şi fără Ruxandra Dragomir la pupitru e greu de crezut că federaţia va mai organiza în viitorul apropiat un meci la Cluj.

Într-un sport al eleganţei, episodul prezentării mesajelor dintre Victor Hănescu şi Ciprian Porumb nu trebuia să ruleze la buletinele de ştiri. E nevoie de Victor Hănescu la lot, fiindcă partida cu Olanda e mult mai grea decât ultimele două. Înfrângerea severă, 0-5, de anul trecut nu are relevanţă, deoarece cei mai buni jucători români au boicotat întâlnirea, supăraţi că federaţia nu i-a consultat când a hotărât să renunţe la Andrei Pavel. Au evoluat atunci Dăescu sau Luncanu, acum disputa va fi echilibrată, dacă vom miza pe Victor Hănescu, Adrian Ungur, Horia Tecău şi Florin Mergea. Olandezii au un dublu competitiv, Rojer e numărul 13 mondial, iar Haase ocupă locul 43. În ierarhia ATP la simplu, Sijsling e pe locul 68, iar Haase e pe 55. Avem nevoie de Hănescu, trebuie depuse diligenţele necesare pentru a-l convinge să accepte convocarea. O schimbare la nivelul conducerii federaţiei ar facilita probabil acest demers, Cosac fiind în relaţii foarte bune cu toţi jucătorii importanţi. Pe de altă parte, diplomaţia lui Porumb poate aduce liniştea. Aşteptăm scrutinul din februarie, e trist însă că tenisul se prezintă ca o familie destrămată, care se ceartă pe tutela copiilor.

Clujul rămâne în statistici cu două victorii ce ne-au redat încrederea şi ne-au readus pe linia de plutire. Pînă la Grupa Mondială vom mai călători ceva vreme prin tărâmul emoţiilor. Allez!

 

Comenteaza