Ando în ofsaid

Ando în ofsaid
CFR nu arată ca o echipă ce poate ajunge în grupele Ligii Campionilor

Pinzgau e o rasă de taurine care creşte pe lângă Salzburg. De cinci ani, în zonă a apărut şi o echipă de fotbal cu acelaşi nume. Bine, fără să facă nici o brânză. Duminică seară, băieţii au avut prilejul să dispute un meci internaţional.

Adversar-campioana României, CFR, la ultimul test înaintea Supercupei. N-am văzut nici vaci prin preajma stadionului, nici multe goluri pe teren. E greu să desfaci o apărare aglomerată dacă ai dinţi de lapte şi dacă tot Gabi Mureşan a rămas conducătorul de joc. Cât a stat pe gazon, Mureşan a recuperat, a trimis pase lungi, a respins din careu, a încercat să marcheze de la 50 de metri. Nu cred că traseele s-au lucrat în cantonament, au fost răbufnirile unui mijlocaş ambiţios.

Poate şi oboseala acumulată într-un stagiu lung să fie de vină pentru prestaţia sărăcăcioasă a formaţiei feroviare. Poate aşa se explică şi ieşirea stupidă a lui Deac, mult prea nervos pentru un meci fără nici o miză. Semnalele din Austria sunt îngrijorătoare. Am rămas cu impresia că revedem întâlnirea cu Chiajna, atunci când Viktoria Plzen încheia prima repriză cu un avantaj de trei goluri. Feroviarii au fost surprinşi deseori în centrul apărării, n-au avut reacţie la acţiunile rapide ale cehilor. La fel au clacat clujenii şi în partida cu Sparta Praga. Practic, singurele examene importante au arătat limitele echipei ce şi-a propus să se califice în grupele Ligii Campionilor.

„ Avem cel mai bun lot de când sunt eu preşedinte", era refrenul reorchestrat de Iuliu Mureşan la startul pregătirilor. Mai mult, conducătorul vorbea şi despre „primăvara europeană". Între timp, şi-a modificat discursul. „Cu jocul de azi nu avem şanse să ne calificăm în grupele Ligii Campionilor", declara acelaşi Iuliu Mureşan după înfrângerea cu Plzen. S-au făcut multe achiziţii, trebuie să mai avem răbdare cu recruţii. Încă nepus la punct cu pregătirea fizică, Vass are calităţi pentru a fi arhitectul şef, e concentrat, hotârât şi vede jocul. Deac nu e acelaşi jucător de la Rapid, probabil e apăsat că nu a mai prins un contract în străinătate. Kapetanos, Cadu, Mureşan, Sougou şi Maftei rămân certitudini.

Au venit mulţi fotbalişti, dar se neglijează un element esenţial. Pe bancă e tot Ioan Andone, un antrenor care nu a luat încă BAC-ul la materia „cupe europene". În transmisiunea partidei cu Plzen, microfonul de fond a redat una dintre „indicaţiile" transmise lui Nicoară, care tocmai ratase singur cu portarul. Ceva despre Paşte şi despre mama fotbalistului transferat de la Brăneşti. „Profesorul", aici ghilimelele sunt obligatorii, nu le poate explica fotbaliştilor materia, dacă nici el nu ştie ce trebuie să facă.

„Fălcosul" n-a îmbunătăţit jocul echipei care a câştigat titlul fără să puncteze la capitolul estetic. Cleiul e slab, construcţia e şubredă, edificiul se dărâmă la prima furtună. După ce experimentul „Costa" a fost un eşec, CFR a ajuns pe mâna unui alt antrenor nepriceput. În aceste zile se vorbeşte despre transferul unui atacant de un milion de euro. Arpad Paszkany ar trebui să fie la fel de generos şi cu bugetul destinat băncii tehnice. Oricât s-ar pricepe şefii la fotbal, fără un antrenor meseriaş rişti să repeţi episodul „Famagusta".

Dacă fotbaliştii antrenaţi de Ioan Andone ar avea ca obiectiv doar al 9-lea trofeu din istoria clubului, ar mai fi motive de optimism în Gruia. Teoretic, Dinamo stă mult mai rău, a pierdut şase din cele nouă amicale. Atuul „câinilor roşii" rămâne stadionul unde se vor strânge mii de suporteri, fani care-l susţin pe Dario Bonetti în tentativa italianului de a curăţa vestiarul de antenele familiei Becali. Dan Petrescu asigură că, în pofida rezultatelor dezastruoase, „Dinamo este o echipă bine organizată". Aşa ceva nu se poate afirma şi despre CFR la finalul stagiului austriac. Pentru Andone a început numărătoarea inversă.

 

 

Comenteaza