Autostrada politică face victime

Autostrada politică face victime
Nu, de această dată victimele nu sunt miniştri, secretari de stat sau directori generali la AND, care sunt ameninţaţi cu spectrul schimbării, deoarece nu respectă termenele la şantierul autostrăzii Transilvania. De această dată victimele sunt reale.

Doi oameni, unul joi seara la 19:30, celălalt joi noapte la ora 01:00 şi-au pierdut viaţa din dorinţa unora de a tăia panglici cu orice chip, înainte de turul 2 al prezidenţialelor. Un al 3-lea muncitor se află în acest moment la Terapie Intensivă, după ce joi la orele amiezii a căzut de pe un pilon şi şi-a fracturat bazinul.


Trei victime în 12 ore. O zi neagră pe o autostradă vitală pentru Transilvania şi România. întrebarea este dacă la costurile uriaşe la care a ajuns autostrada Transilvania ne putem permite să avem şi pierderi de vieţi omeneşti? Totul doar pentru ca pe 1 Decembrie, înainte cu mai puţin de o săptămână de turul 2 de scrutin, un personaj politic, candidat prezidenţial pentru al 2-lea mandat să taie o panglică?! Oare va avea tupeul să vină să taie panglica unei autostrăzi la care s-a opus cât a putut de mult în anii 2005- 2006?

 

Oare va avea tupeul preşedintele - candidat să taie panglica unei autostrăzi căreia nu i-a văzut sensul niciodată şi care a visat permanent să o înlocuiască cu proiectul “Coridorul 4 pan-european”? Până la urmă nici nu conteaza atât de mult asta, pentru că nesimţirea face parte din caracteristicile esenţiale ale unui politician succes în România. Acest proiect a stat încă de la lansarea lui în 2004 sub semnul politicului. Atunci Năstase, premier şi candidat la preşedinţie s-a grăbit alături de Ioan Rus candidat la Primărie să taie panglica inaugurală a unui şantier ireal.

 

Acum sunt alţi la rând. Nu am spus nimic sau am spus prea puţin atunci când am aflat că muncitorii români de la Autostrada sunt plătiţi de 3 ori mai puţin decât cei 800 de colegi de-ai lor turci! Nu am spus nimic atunci când inginerii români erau plătiţi cu mai puţin de o mie de euro, iar cei turci şi americani dublu sau chiar de 5 ori mai mult. Nu am spus nimic atunci când fierul beton de la autostrada a încetat să mai fie adus de la Câmpia Turzii, la mai puţin de 10 km de şantier, fiind adus din Turcia(nu am înghiţit, ce-i drept, gogoriţa cu calitatea).

 

Nu am spus nimic când preţul estimat al autostrăzii a crescut de la 2, 2 miliarde la aproape 7 miliarde de euro. Nu am spus nimic pentru că ne-am dorit şi ne dorim în continuare ca această autostradă să fie, în cele din urmă, funcţională. Am luat chiar atitudine atunci când preşedintele Băsescu, premierul Tăriceanu, ministrul Dobre, şi ministrul Orban, au blocat nepermis sau au subfinanţat voit proiectul acestei autostrăzi a ardelenilor.

 

Alături de noi, presa, au reacţionat atunci şi primarul Clujului actual Premier alături de întreg spectru politic local. Am preferat chiar să închidem ochii atunci când ni s-a atras atenţia de către specialişti că nu este normal ca stâlpii-pilonii de susţinere ai autostrăzii de pe porţiunea Sănduleşti-Luna de Sus să fie turnaţi într-un ritm care nu le permite “maturizarea” betonului, existând riscul ca în următorii ani să avem probleme uriaşe cu grinzile de susţinere a autostrăzii, care leagă practic între ei aceşti piloni.

 

Nu am spus nimic, deşi era evident că s-a făcut şi se face rabat de la calitate. Am tăcut şi am aşteptat ca în sfârşit să fie funcţionali măcar primii 42 de km de autostradă. Dar la pierderea de vieţi omeneşti nu mai putem sta cu mâinile în sân, nu mai putem să ne facem că nu vedem sau nu ştim. Pentru noi, care am stiut să aşteptăm 20 de ani, nu este atât de important ca această porţiune să fie inaugurată pe 1 Decembrie. Pentru ei, însă, pentru politicieni, din păcate, a devenit esenţial ca panglica să fie tăiată înainte de turul 2 de scrutin.

 

Este oare vreo problemă şi merită să moară oameni, doar pentru ca o panglică să fie tăiată la 1 Decembrie şi nu la 22 decembrie sau 15 ianuarie? Sau chiar 1 februarie? Am aşteptat o viaţă, noi putem aştepta încă 2 luni în plus, cu condiţia să nu mai moară oameni acolo.

 

Comenteaza