Avertismentul din Giuleşti

Avertismentul din Giuleşti
În fotbal nu există cuvântul definitiv. Returul cu Basel trebuie tratat cu atenţie

Dintr-o dată meciul cu Basel se citeşte altfel. Îi bănuiam pe ardeleni că sunt mult prea politicoşi. În plină euforie, nu i-au scos pe elveţieni de pe lista de rezervări pentru grupele Ligii Campionilor. După 2-1 în deplasare, un scor prea blând dacă ne raportăm la ultima jumătate de oră, ar fi prea de tot să pierzi cu 2-0 în Gruia. Aşa ceva se întâmplă extrem de rar chiar şi într-un sport recunoscut pentru generozitatea cu care împarte bilete de favoare. Şocul de sâmbătă noapte a schimbat buletinul meteo. Pe cerul liniştit al Clujului au apărut primii nori.

Startul a fost incredibil. Cu o echipă împânzită de rezerve, CFR conducea cu 2-0 în Giuleşti în minutul 18! Invitat la emisiunea „Fără fileu" de la Realitatea FM Cluj, Sorin Oncică, fostul jucător al echipei din Gruia, l-a criticat dur pe Ronny: „E sub nivelul echipei. Încă nu am înţeles dacă e mijlocaş sau atacant". „Sunt atacant", i-a replicat brazilianul în Giuleşti. A deschis scorul cu o execuţie subtilă, ce se înscrie în fişa postului. Maftei i-a îndurerat pe rapidiştii. Purta banderola unei alte formaţii şi a înscris golul doi. Nu a celebrat, din respect pentru anii petrecuţi la Rapid, dar suporterii campioanei jubilau şi visau la o revanşă după acel uluitor 0-5 din returul sezonului trecut. Peste 10 minute Oros a fost trimis la cabine. Drumul spre victorie era lin. 2-0 nu poate fi un scor periculos pentru o echipă recunoscută pentru pragmatismul feroce.

Se spune că antrenorii cu har se cunosc la pauză. Cu demisia scrisă de peluza furioasă, Ioan Ovidiu Sabău a mutat extraordinar. I-a trimis în teren pe Nicolae Grigore şi pe Surdu. A contat şi golul căzut imediat după reluare, care i-a asmuţit pe giuleşteni spre poarta lui Felgueiras. CFR a intrat în blocaj, echipajul sigur de până atunci a început să tremure la fiecare şarjă. Jocul greşeala aşteaptă, mai ales când e şi Diogo pe teren. Schimbările lui „Ando" nu au avut efect, CFR nu a mai avut inspiraţie şi nu a găsit o replică pe măsura discursului coerent al gazdelor.

Tudor a greşit din nou într-un meci cu miză. Nici o reluare nu ne-a convins că a existat un contact între Surdu şi portarul portughez. O altă eroare ce întregeşte o serie neagră şi ne convinge că arbitrul bucureştean este vulnerabil la penalty-uri. Partidele Steaua-CFR, Urziceni-Steaua oferă dovezi concludente. Nici lovitura de pedeapsă acordată în derby-ul întrerupt de la Cluj nu a fost limpede. În loc de o necesară vacanţă, Tudor continuă să colinde stadioanele. A fost cândva un mare arbitru. Acum e o umbră suspectată de vicii ascunse. Un fluier fals dintr-o breaslă cariată de corupţie.

Poate şi grupul vesel, care s-a mutat în vară la Ploieşti, a văzut meciul. Ar fi avut ce învăţa. Măcar să se convingă că o formaţie în inferioritate nu e încă învinsă. E important să creadă şi să-şi respecte fanii. Rapidiştii au oferit o lecţie şi propriei galerii. O partidă se joacă până în ultimul minut. Sună banal, e una dintre cutumele fotbalistice. În Giuleşti orice e posibil, aşa a fost mereu. Miracolele se transmit din generaţie în generaţie. Tocmai s-a mai adăugat o poveste pe lista de lecturi obligatorii.

CFR a pierdut un meci pe care-l avea în buzunar. Mai grav e că a rămas fără Ronny şi Vass pentru returul cu Basel, absenţe ce se adaugă celor din compartimentul defensiv. Miercuri se schimbă liniile. Vor reintra Cadu, Gabi Mureşan şi Kapetanos, va fi titular Sougou. Eşecul dureros de sâmbătă îi va ambiţiona pe ardeleni şi îi va ajuta să se concentreze. Andone are încă atuurile în mână, râul, ramul, rezultatul din tur. Şi nişte fire albe de păr în plus.

 

 

Comenteaza