Badea şi ghilotina

Badea şi ghilotina
Ultimele două meciuri din 2011 sunt hotărâtoare pentru viitorul antrenorului pe banca Universităţii.

Până luni seara, clasamentul a fost aliatul Universităţii. La orice discuţie despre jocul ineficient al echipei ţi se arăta ierarhia primei ligi şi se rostea formula sacră "Universitatea este în obiectiv". Rusescu a schimbat statusul Universităţii când a marcat al doilea gol al Stelei în "Groapă".

De Moş Nicolae, finanţatorul Florian Walter a scos nuieluşa în vestiar. Fotbaliştii şi antrenorul vor juca "Spânzurătoarea" în ultimele două meciuri din 2011. Dacă nu vor fi inspiraţi să scrie şase puncte pe tablă, nu vor avea o vacanţă liniştită. În termenii branşei, joaca se numeşte "presiune". Universitatea încă nu s-a vaccinat. A trecut repede de la etapa entuziasmului la ritmul sacadat al numărării punctelor. Walter nu este un filantrop, ci om de afaceri. Investeşte milioane de euro la Cluj şi cere în schimb performanţă, o participare în cupele europene. Etapa boemă din viaţa Universităţii s-a încheiat când fostul acţionar dinamovist a preluat clubul. Istoria şi poveştile în alb şi negru rămân nealterate, oferă seva pentru noua construcţie.

La "U", jocul a dezamăgit mai mult decât rezultatele. Echipa are o posesie deseori sterilă, plimbă balonul până în tuşă pentru o centrare fără adresant. Momentele spectaculoase s-au rărit, ultimele goluri au fost mai mult efectul norocului şi al insistenţei lui Tony, unul dintre puţinii remarcaţi din sezonul secetos. L-au mai acompaniat timid Cristea şi Marinescu. Restul au rămas datori.

Lotul trebuie întărit în pauza de iarnă. Până atunci, există şi o soluţie neglijată de antrenor. Claudiu Niculescu a fost trecut în rezervă în ultima vreme, iar Universitatea a înscris puţin. Ştiţi ce bârfeşte lumea, că ar exista un război rece între foştii coechipieri Ionuţ Badea şi "Clau-gol". Despre Badea se spune că a fost un locuitor stingher al vestiarului dinamovist, unde Claudiu era unul dintre lideri. La Sibiu, Niculescu s-a încălzit aproape o repriză şi nu a intrat nici un minut. O decizie nepoliticoasă a antrenorului, criticat de tribună şi pentru lipsa de inspiraţie din derby-ul cu CFR. Niculescu nu mai aleargă ca la 20 de ani, dar compensează prin execuţii, plasament şi ştiinţa jocului. Niculescu nu are nevoie de avocaţi, nici un atacant aflat la dispoziţia lui Badea nu a înscris mai multe goluri decât Claudiu pentru Universitatea. În sistemul 4-3-3, Tony poate juca şi în bandă, eliberând postul de vârf central.

E păcat că un tip inteligent şi spiritual ca Ionuţ Badea nu a înţeles ce înseamnă Niculescu pentru suporterii Universităţii. Vârful a ales să joace în ultimii doi ani din carieră la Cluj. Pe bancă putea să stea şi la Dinamo. Niculescu a câştigat respectul galeriei prin modul cum s-a comportat pe teren, prin cele 16 goluri marcate până acum, prin faptul că nu a răbufnit în public chiar dacă s-a considerat nedreptăţit. Claudiu e un tip popular, ce nu ezită să-şi rupă din timpul liber pentru a participa la ziua de naştere a unui suporter, pentru a-i ura "casă de piatră" altuia. A fost comparat de fani cu Septimiu Câmpeanu, atacantul despre care am aflat din DVD-ul lansat de TVR că era oprit pe stradă de susţinători şi povestea cu suporterii de parcă s-ar fi cunoscut de o viaţă.

Urmează două etape încinse pentru Universitatea şi Ionuţ Badea. Ar fi păcat ca antrenorul, care creionase portretul unei echipe frumoase, să fie nevoit să-şi arunce schiţele la coşul de gunoi. Uneori, trebuie să faci un pas în spate ca să-ţi iei avânt. Important e să ţii ochii deschişi.

 

Comenteaza