Bucuria de după furtună

Bucuria de după furtună
Universitatea Cluj a sfidat pronosticurile, iar suporterii sunt mândri.

E mai uşor să scrii doar pentru site-ul ziarului. Poţi să ataşezi lângă text un video sugestiv.
În paginile tipărite rămân cuvintele şi fotografiile.

Povestea meciului Dinamo - "U" Cluj o veţi găsi peste ani şi la bibliotecă sau într-o colecţie păstrată pentru bucuria nepoţilor. E cronica unei remize neanunţate. "Specialiştii" din fotbalul românesc au fost luaţi prin surprindere. Hârtia îngălbenită nu va reţine şi trăirile fanilor, acei juni descrişi de Adrian Păunescu în poezia "Dor de Cluj". "Bătrânii înţelepţi poartă grija grădinilor / Cei tineri pe piept au insigne cu «U»". Aceasta este cheia cu ajutorul căreia trebuie interpretată partida, aşteptată cu un nod în gât, clasamentul era doar un detaliu insignifiant. Dorul de Universitatea Cluj, de echipa de care s-au îndrăgostit şi tinerii ce l-au inspirat pe Păunescu . "U" e în stare să piardă acasă cu Pandurii, iar etapa următoare să plece neînvinsă de pe terenul unei pretendente la titlu. Aceasta e "U" din copilăria suporterilor care miercuri scandau numele formaţiei favorite în puburile sau cafenelele din oraş. "Avem sufletul curat", s-a auzit târziu în noapte.

Niculescu a renunţat la ţinuta oficială pentru meciul cu Dinamo. Nimic surprinzător. La tine în casă nu stai în costum. Claudiu e golgeterul "câinilor roşii" în cupele europene. Nu i-a fost uşor să privească de pe banca tehnică jocul steril al fostei sale echipe şi nici să o oprească din drumul spre titlu. În pofida speculaţiilor, Niculescu, Boştină, Cristea sau Walter nu au pus trei puncte în boneta lui Dinamo. A fost o palmă pentru comentatorii maliţioşi, care au ironizat Universitatea, mâzgălind pe blazon o poreclă neinspirată: Dinamo II. Semnul lui Cristea, cu degetul lipit de gură, e şi pentru cârcotaşii care refuză evidenţa. "Câinii roşii" nu au câştigat nici una dintre cele patru partide cu Universitatea Cluj disputate sub patronajul lui Florian Walter. "Am vrut să arăt că Universitatea nu face blaturi sub comanda mea", a declarat Niculescu.

Când a plecat agale, cu mingea la picior, probabil că mulţi l-au trimis la Bianca. Adi nu i-a ascultat, a adunat toată furia într-un gol cât o revanşă, o probă a talentului pur. Nu-i reuşise mare lucru înainte, dar memoria tribunei va reţine numai momentele când a jucat atât de convingător rolul de "Prinţ", încât garda alb-roşie a plecat capul. Îl aşteptam pe Vlad Morar şi nu a dezamăgit. Puştiul lansat de Mihai Georgescu are un simţ al porţii cum doar marii atacanţi îl au. Secretul său? "Înscrie cu uşurinţă, pentru că e foarte calm, e liniştit în momentul când are o şansă de gol. Aşa l-am remarcat când l-am urmărit la meciurile de juniori. E un fotbalist cu personalitate, are ambele picioare", l-a caracterizat Georgescu, care i-a dat şi un pont lui Niculescu: "Dă randament maxim dacă e ţinut pe la 35-40 de metri de poarta adversă, să nu-şi epuizeze energia. Trebuie să i se ofere încredere şi să fie crescut cu atenţie".

E al doilea gol al lui Morar în prima ligă, unde nu a strâns minute suficiente pentru un meci întreg. Ocupaţi-vă locurile în tribune! "U" are în vestiar doi dintre cei mai promiţători atacanţi din fotbalul românesc. Dacă vor rămâne împreună, Grozav şi Morar vor produce multe clipe de neuitat.

Nu a fost un egal pentru CFR. Nici gând, să ieşim din retorica promovată zilnic în emisiunile sportive. A fost pur şi simplu "U" Cluj. Nimic mai mult.

 

 

Comenteaza