Bună să-ţi fie inima!

Bună să-ţi fie inima!
Ganea le-a transmis suporterilor că a venit la „U" cu gânduri sincere. Să urmărim dacă-i şi convinge

"Am venit cu inimă bună". E o nouă formulă de prezentare, dincolo de pozele cu fularul alb-negru şi declaraţiile despre obiectivele asumate la semnarea contractului. Între atâtea promisiuni rămase orfane şi jurăminte încălcate după ce abia au închis gura, între misiuni de sabotaj executate fără remuşcări, o astfel de abordare va stârni zâmbete condescendente. E uşor naiv să mai vorbeşti despre inimă astăzi, în fotbalul nostru ciopârţit de prădători. Nu există clauză contractuală expresă, nu te obligă nici statutul profesiei de antrenor. Sigur că, pe lângă un suflet curat, mai ai nevoie şi de o minte limpede, de inspiraţie, de sprijinul conducerii, de noroc.

Privit cu neîncredere de fani după episodul interzicerii bannerului de la Severin, din perioada când era observator federal, Ioan Viorel Ganea trebuie să câştige şi meciurile, şi respectul suporterilor Universităţii Cluj. Nu avem nici o garanţie că fostul internaţional e tehnicianul potrivit pentru dificila misiune de salvare a "Şepcilor Roşii". E al cincilea antrenor dintr-un sezon ce pare mai lung decât un deceniu, atâtea evenimente şi răsturnări de situaţie s-au produs. Au dispărut jucători, finanţatori, manageri, un autocar, s-a discutat ca în telenovele despre vânzarea echipei şi s-a ajuns până la urmă la insolvenţă. Şumudică a stat numai o etapă mică, Ganea vine după un mandat de cinci meciuri la Rapid Chişinău. Nu a izbutit încă în noua profesie, dar nici nu a avut răgazul să demonstreze că are fler şi că ştie să aleagă sistemul potrivit. Numele său va atrage privirile microbiştilor, curioşi să vadă dacă fotbalistul impulsiv de ieri s-a transformat într-un profesor temperat.

Ioan Viorel Ganea nu are mult timp la dispoziţie, dar e obişnuit să rezolve rapid probleme cu grad înalt de dificultate. A înscris de foarte multe ori la Stuttgart şi la echipa naţională spre finalul partidelor, în situaţii limită, în momente critice. A fost mereu motivat şi încrezător în forţele sale, a profitat de orice şansă. Asta va încerca şi la "U", să nu rateze oportunitatea ivită. Într-o ruletă nebunească a tehnicienilor, Ganea poate fi la Cluj rezerva norocoasă, care să-şi păstreze sângele rece în finişul tensionat de campionat, aşa cum a făcut la acel penalty memorabil cu Anglia de la Euro 2000. Are un atu la jocul de ruletă, intră la rând cu numărul 19, numărul ce reprezintă golurile marcate la Naţională. O coincidenţă? Vom vedea dacă e mai mult decât atât.

Trebuie să-şi cunoască fotbaliştii, să-i convingă pe alţii să semneze cu Universitatea Cluj, să pregătească traseele spre careul advers. Liga a devansat competiţia, a fost scurtat şi cantonamentul din Antalya. Îl are în preajmă pe fostul său coechipier de la Bistriţa, Marius Popescu, ce-l va ajuta să se familiarizeze cu mohicanii care au înfruntat cea mai grea iarnă din istoria clubului. E prea devreme ca să-l etichetăm ca antrenor şi prea târziu ca să avem pretenţii. Oricum Universitatea nu are viitor câtă vreme nu se rupe definitiv de Florian Walter. Insolvenţa e o doar o etapă, însă riscul falimentului nu a dispărut. Probabil că planul de reorganizare mizează şi pe salvarea Universităţii, postură ce ar aduce măcar un milion de euro din drepturile de televizare. Echipa ar fi mai atractivă pentru un potenţial investitor şi ar reuşi să mai stingă din datorii. Contractul semnat cu Consiliul Judeţean pentru folosirea stadionului a mai luat o grijă de pe umerii Universităţii.

Începe cursa contracronometru pentru evitarea retrogradării. Aşa cum ne-a obişnuit, Ganea a intrat în joc în a doua repriză şi caută poarta salvării. Fostul internaţional are de partea sa cunoştinţele dobândite în Germania şi Anglia şi entuziasmul începutului de drum. Şi, a adăugat Ganea, o inimă bună.

Etichete
Comenteaza