Bună ziua, “U”!

Bună ziua, “U”!
Universitatea şi-a prezentat lotul adunat după ce Walter a mutat o echipă întreagă la Ploieşti.

Muncitorii sapă şanţuri, apa se prelinge pe mijlocul drumului, semnele de circulaţie avertizează şoferii să nu apese pedala de acceleraţie. Strada se numeşte "Bună Ziua", pentru că de acolo dai bineţe Clujului, poţi zări tot oraşul dacă te ridici pe vârfuri. În curtea stabilimentului de cinci stele, trei muncitori n-au timp să admire peisajul. Lucrează în grădină, plantează flori. Aici, într-una dintre sălile lui Grand Hotel Italia, noua "U" Cluj a venit să-şi salute fanii, să le dea bună ziua, să le alunge gândurile negre. O alegere care a stârnit ironii. "N-au bani şi se ţin de fiţe. De ce nu au făcut prezentarea la sediul din Detunata?"

E criză şi hotelul are toate camerele ocupate. Farmacişti din toată ţară s-au întâlnit la Cluj-Napoca. Claudiu Niculescu îşi recunoaşte o prietenă de familie. Cine ştie, poate îi recomandă vreun remediu pentru a întări o echipă căreia mulţi i-au rezervat un loc în salonul de Terapie Intensivă. Noroc că băieţii poartă tricouri cu sigla lui "U", că altfel i-am fi confundat cu nişte turişti. Nu am fi greşit foarte tare, fiindcă şi lotul de la Ploieşti a fost doar în tranzit pe "Cluj Arena".

Vreo 20 de suporteri îi privesc miraţi. Abia le-au învăţat numele, acum încearcă să facă legătura dintre litere şi figurile care trec prin faţa lor. Nu e uşor să fii suporter la "U", dar aceasta e o probă uşoară, au fost examene mult mai dificile. Oare ce gândesc tinerii aceştia aşezaţi pe scaune? Simt că misiunea lor trece dincolo de un act semnat? Le pasă? Sau abia aşteaptă să plece la o cafea sau să-şi verifice mesajele de pe telefon? În sală e prezent şi Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean, care asigură că forul pe care-l conduce va continua relaţia cu clubul de fotbal şi va reeşalona datoriile vechi de 160.000 de lei. "Nimeni din oraş nu vine alături de echipă. Mulţumesc comunităţii italiene că ne stă alături", se plânge Anamaria Prodan, care a renunţat la zulufi, pentru o freză mai austeră, în ton cu bugetul clubului.

Lipseşte de la pupitru Emil Boc sau un alt reprezentant al primăriei. Nu e prima dată când un edil al Clujului are în agendă altceva mult mai important decât unul dintre brandurile de suflet ale urbei. Ce naivi au fost fanii care au votat, avertizând pe forumuri că, dacă va ieşi Nicoară, Universitatea nu va fi ajutată! Consilierii locali uită că nu doar zidurile cetăţii sunt valoroase. Fără suflet, fără spirit, pietrele rămân reci.

Îi privesc pe fotbalişti. Firţulescu râde de parcă şi-ar aminti un banc, Alex Monteiro e un creţ simpatic, iar cipriotul Parakskeuas are privirea dârză, de fundaş "rău". Păcurar e întrebat cât mai stă prin zonă. "Am avut mai multe discuţii cu el. Am mare nevoie de Alex, a ales să rămână cu sufletul, va fi primul căpitan", explică Niculescu, iar Alex primeşte mai multe aplauze decât într-un sezon întreg. Să sperăm că banderola îl va ambiţiona şi nu-l vom mai revedea pe mijlocaşul plictisit de anul trecut. "Am mare încredere că putem face o treabă bună. Fără suporteri nu ar fi posibil. Am rămas aici cu sufletul", spune antrenorul Niculescu, care mai îşi doreşte un atacant, pe Zăgrean, vârful lansat la Alba Iulia. Un singur nume nu mai e rostit. E suficientă o cifră, 4, şi aplauzele ţin câteva zeci de secunde. E unicul căpitan, Sisi, care s-a aşezat, modest, în spate.

Anamaria Prodan ar putea lucra în diplomaţie. Aşează cuvintele cu grijă, atentă la nuanţe şi la sensibilităţile auditoriului. Încearcă să dribleze întrebările încuietoare. Nu explică modul în care au fost cedaţi fotbaliştii la Ploieşti, nu ştie când va demara auditul. De autocar nu întreabă nimeni. Le cere fanilor să privească înainte, e amabilă cu Uioreanu şi cu Niculescu. Mersul pe sârmă nu e uşor, o singură mişcare greşită poate fi fatală. Ups!! Anamaria afirmă că "U" s-ar putea opri din drum. "E o minciună! <<U>> nu se opreşte! Noi am fost şi înainte alături de echipă. Nu moare, nu o opriţi dumneavoastră! Suntem alături de simbol, nu de jucători sau antrenori. Jucătorii vin şi pleacă, ne-am tot luat palme", intervine hotărât Yosef Krishan, un tânăr student în Iordania, aflat în vacanţă la Cluj. Fratele fotoreporterului „Gazetei Sporturilor", Raed, e un ultras cu state vechi în peluză. "Mai avem răbdare şase etape", atenţionează Yosef. "Sunteţi foarte generos", îi răspunde Anamaria, fără să-şi piardă cumpătul.

„U" nu se opreşte. Vineri începe un nou campionat. Emoţiile sunt fireşti, pronosticurile sunt inutile. Acasă, indiferent de rezultat, o aşteaptă oamenii care s-au legat pe viaţă de Universitatea. Poate că multe dintre căsniciile celebrate în salonul central de la Grand Hotel Italia nu rezistă la intemperii. Legământul fanilor e mai trainic decât o casă de piatră.

 

Comenteaza