Când zboară porcul!

Când zboară porcul!
Vă pasă de fotbal? Lui Gheorghe Constantin nu-i pasă. Cercetat pentru luare de mită, “Vâlcea” s-a strecurat cu tupeu în Comitetul Executiv.

Am asistat într-o iarnă la un tăiat de porc la Arieşeni. Măcelarul chemat de la Baia de Arieş ştia meserie.
S-a ajuns rapid la momentul degustării şoriciului şi a urechilor presărate cu sare, însoţite de un pahar cu ţuică din partea gazdei. Pe lângă suferinţa animalului, un alt lucru mi-a atras atenţia. Al doilea porc pregătit pentru sângerosul ceremonial îşi rumega ultimele secunde, cu un picior legat cu o sfoară de un copac. Când primul râmător guiţa disperat, tovarăşul de eşafod a început să se zbată nebuneşte, să urle, să încerce să se elibereze din capcana pregătită de meniul de Crăciun. Zbuciumul a ţinut până când nu s-a mai auzit nici un icnet. Unul dintre condamnaţi murise. Apoi, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, supravieţuitorul s-a liniştit subit şi a reînceput să scurme prin zăpadă după mâncare. Peste câteva minute, intra, fără anestezie, la cuţit.

Şi în fotbalul nostru şocul ţine cât guiţatul unui porc. După ce sperietura a trecut, la "Casa Fotbalului" continuă programul obişnuit. Trei valuri succesive de anchete n-au lăsat urme, n-au produs modificări substanţiale în arbitrajul românesc. Primul a fost lotul Corpodean, a urmat ansamblul "Prietenii lui Penescu", condus de Gheorghe Constantin, "Vâlcea" pe numele său de scenă, iar cu voia DNA, ultimul pe listă a fost Vasile Avram. Aşteptăm să vedem cine va prelua ştafeta. Măcar să fie subiecte pentru emisiuni, că nu avem speranţe că s-ar putea asana cel mai popular sport mioritic. Nu atât timp cât în fruntea sistemului e tot Mircea Sandu, care a girat toate numirile în funcţie şi, când s-au declanşat anchetele, s-a ascuns stângaci după autonomia comisiei. Nu degeaba e poreclit "Naşul". Patronează un grup certat deseori cu legea şi cu bunul simţ. Studenţii de la Drept şi-ar putea ţine seminariile la FRF. Aşa ar prinde mai repede subtilităţile Codului Penal.

Hoţul neprins e federal cinstit. Acesta ar putea fi programul electoral cu care Gheorghe Constantin şi-a asigurat un loc în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal. În cazul său funcţionează prezumţia de nevinovăţie. În schimb, Prunea, intrat în dizgraţia "Naşului", a fost demis, deşi nu exista o sentinţă definitivă. După nouă luni petrecute în arest, s-a născut un nou Constantin, pregătit să-şi sacrifice timpul preţios al libertăţii pentru propăşirea fotbalului autohton. În detenţie, invocase că e suferind pentru a convinge instanţa să-l elibereze. De fapt, fotbalul nostru e bolnav şi nu dă semne de însănătoşire. În anamneza pacientului, s-a notat, printre altele, că "Vâlcea" e membru în Comitetul Executiv, ca reprezentant al ligii secunde, că Vasile Avram e cooptat în staff-ul Astrei Ploieşti. Tot în 2012, Anton Heleşteanu a primit o funcţie la FCM Tg. Mureş. De ce a fost nevoie de serviciile lor? Pentru că au expertiză, ca să folosim un termen aflat într-o fulminantă ascensiune în talk-showuri.

Dacă aţi uitat, Gheorghe Constantin a fost arestat în 2009, fiind acuzat că a luat mită de la Cornel Penescu, finanţatorul clubului FC Argeş, pentru a asigura arbitraje favorabile echipei din Piteşti. Probabil că federalii au fost sensibilizaţi şi de valoarea mitei din dosar, circa 5.000 de dolari, când l-au acceptat pe Constantin în cel mai important for executiv. "Hai, domnilor, e vorba de doar 5.000 de dolari!", s-a amuzat gaşca lui Sandu. Să fim serioşi, vorba unui clasic clujean, pentru banii ăştia nici nu merită să te dai jos din pat. Acelaşi Constantin a condus meciul de tristă amintire, FC Bihor-Steaua (2-3), din 1988, când a prelungit cu zece minute partida pentru ca steliştii să câştige pe acordurile fluierului arbitrului vâlcean. Să fie primit!

Ce sens are să mai discutăm transferurile iernii sau eficienţa unui nou sistem de joc? Ştirea care anunţă reîntoarcerea fiului şpăguitor aruncă în derizoriu analiza muncii unui antrenor şi kilometrii alergaţi de fotbalişti. Lupta pentru titlu nu se decide doar pe teren. Asta ştiam. Surprinde doar tupeul cu care sunt sfidaţi din nou microbiştii. Laţul se strânge uşor-uşor. La Crăciunul viitor, când vom căuta cu lupa România în ierarhia FIFA, să nu acuzăm vreun complot al agenturilor străine. Când ne vom bucura din nou de fotbalul mare? Când va zbura porcul!

 

 

Comenteaza