CFR 08

CFR 08
Campioana are opt trofee în palmares şi opt meciuri fără victorie în 2013

E minutul 70 al meciului CFR - Dinamo. Ionel Dănciulescu se îndreaptă spre marginea terenului pentru a fi schimbat cu Mircea Axente. „Singurul golgeter adevărat fără <<Gheata de Aur>>", cum l-a descris Ilie Balaci, a marcat şi în Gruia. A fost unicul gol şi nu a părut o treabă complicată. Reuşita nu ar intra în topul etapei. Un şut din trei metri după ce mingea îi depăşise pe Piccolo, Sepsi şi Maftei. Dănciulescu a fost din nou la locul potrivit şi în momentul potrivit. O astfel de coordonare nu se învaţă la antrenamente. Trebuie să ai fler, sânge rece şi simţul porţii.

Valoarea lui Danciu nu se măsoară doar de către statisticieni, ci şi în aplauzele spectatorilor. Publicul din Gruia a trecut peste amărăciunea rezultatului de pe tabelă şi l-a aplaudat generos pe fotbalistul ce-i presărase o nou înfrângere pe rană. Un gest foarte frumos, o probă de civilizaţie şi fair-play. Un semn al respectului pentru un sportiv ce şi-a construit cariera pe muncă, sacrificiu şi seriozitate. Până mai ieri, acestea erau şi atributele CFR-ului. Campioana din 2012 s-a metamorfozat într-o trupă chinuită, fără idei şi fără prea multă implicare pe teren. Deac se remarcă doar la cornere, Maftei e în plus, Camora a interpretat perfect rolul „Omului Invizibil". Rui Pedro a înscris un hat-trick în Liga Campionilor şi acum nu mai punctează nici din faze clare. Weldon e printre puţinii fotbalişti din lot care ştiu să dribleze, dar i se oferă prea puţin timp. În absenţa lui Cadu, Gabi Mureşan e liderul, dar sâmbătă a fost ajutat numai de Piccolo şi Kapetanos.

Degeaba vrea Paulo Sergio un joc mai elaborat, pentru că-i lipsesc ingredientele necesare în vestiar. Nici contraatacul nu mai e soluţia salvatoare, fiindcă Sougou şi Bastos nu mai îmbracă tricoul alb-vişiniu. Accidentările i-au îngreunat tehnicianului misiunea. Transferurile iernii încă nu au confirmat. Maah nu are inteligenţa şi oportunismul lui Sougou, Obiora e lent şi fad. Muniru e promiţător, dar nu-şi ia măsuri de siguranţă când se avântă în joc. Preşedintele Iuliu Mureşan a declarat că le trebuie timp să se acomodeze. În vară se aşteaptă 8-9 achiziţii. Fotbaliştii care vor veni să atace un nou titlu nu vor avea nevoie de o perioadă de graţie în care să se familiarizeze cu campionatul autohton? Şi conducerea e vinovată pentru seria ruşinoasă. Arpad Paszkany a anunţat disponibilizări numeroase la finalul sezonului. De ce s-ar mai chinui fotbaliştii care ştiu sau simt că vor fi aruncaţi din tren? Tot finanţatorul a mărturisit că Europa League e o competiţie ce nu-l stimulează din punct de vedere financiar. Jucătorii vor să-i facă pe plac şi se mulţumesc cu un loc mediocru în clasament. E interesant de urmărit cât de implicat va fi lotul în semifinala de Cupă cu Astra. E adevărat că şi arbitrajele au contribuit la acest bilanţ nesatisfăcător. CFR, echipa acuzată că le dă tonul „fluieraşilor", a devenit o victimă. Sâmbătă, Alexandru Tudor i-a anulat două goluri lui Kapetanos. Dacă la primul, henţul a fost evident, la al doilea faultul e discutabil. În compensaţie, Tudor l-a iertat pe Deac de o eliminare, când mijlocaşul l-a lovit cu cotul în faţă pe Bălgrădean.

Conducerea şi-a educat şi publicul. Şefii vor bani, au pus bilete scumpe şi la meciul cu Inter Milano, după ce-şi umpluseră buzunarele în Ligă şi din vânzările iernii, iar publicul vrea rezultate şi trofee. Nu există cale de mijloc. La partida cu Dinamo, spectatorii au fost puţini şi tăcuţi. Nici măcar obişnuitele tropăituri în tribuna metalică nu s-au auzit şi nu am mai asistat nici la dialogul tradiţional dintre peluză şi tribune: CFR! -Victorie! Boxele au dominat înainte de meci inimoasa galerie dinamovistă, dar în timpul derby-ului suporterii lui Dănciulescu nu au putut fi acoperiţi de fanii feroviari. „Iar suntem seara departe, alături de Dinamo!", a răsunat minute întregi, fanii „câinilor roşii" nu au tăcut nici în pauză.

Probabil că zilele lui Paulo Sergio sunt numărate. S-au dat deja semnalele că şefii vor un alt antrenor. Întâi, Iuliu Mureşan a criticat jocul echipei, apoi Paszkany l-a confirmat pe portughez în funcţie. Paulo Sergio a făcut şi greşeli, dar nu a fost angajat ca magician. Minunile nu intră în fişa postului. Dacă Paszkany vrea miracole, să-l ia pe Cristian Gog. De mişcările verii depinde recolta sezonului viitor când, conform obiceiului casei, se aşteaptă noi cupe în vitrina clubului. Deşi până acum le-a ieşit algoritmul, nu întotdeauna istoria se repetă.

Comenteaza