CFR a pierdut mingea

CFR a pierdut mingea
Campioana a ieşit din lupta pentru titlu, viitorul poate fi al copiilor lui Hagi.

Tradiţia se confirmă în Gruia. Nici un titlu de campioană nu a fost apărat în următorul sezon, iar echipele mici au bulversat des „Mersul trenului" vişiniu. După CSM-Iaşi, a fost rândul Viitorului Constanţa, o altă nou promovată, să tragă semnalul de alarmă. „Feroviarii" nu au ştiut să gestioneze avantajul unui om în plus, aceeaşi carenţă sesizată şi în Giuleşti, când Rapidul a întors rezultatul în repriza secundă. Nervii lui Sougou sintetizează frustrarea ce macină formaţia clujeană. Să aduni cinci victorii consecutive în cupele europene şi să ieşi din lupta pentru primul loc în 12 etape! Senegalezul riscă să piardă partida cu Galatasaray. Trebuia sau nu forţat în meciul cu Viitorul? Aici, medicul, preparatorul fizic şi antrenorul trebuie să răspundă. S-au adunat prea multe accidentări, apar şi semne de întrebare.

Cercul încrederii s-a fisurat iremediabil. Dacă Andone nu era protejat de calificarea în grupele Ligii Campionilor, acum vorbeam de un alt antrenor în Gruia. Nu e sigur nici că o prezenţă în primăvara europeană îi va salva postul. Ce i se poate reproşa tehnicianului? Campioana are un joc monoton, previzibil. Se mizează pe contraatac, pe acţiuni purtate pe benzi finalizate cu centrări în careu. „Viitorul" şi-a luat măsuri de siguranţă. Dublajul a funcţionat, mijlocaşii laterali s-au retras mai mult decât în alte partide, iar mijlocaşii centrali au strâns imediat în zona unde era balonul. Meciul a fost foarte bine pregătit de oaspeţi. Dacă presa susţinea la unison că Sougou va fi menajat, constănţenii au ştiut că va fi titular. Există o diferenţă evidentă între concentrarea jucătorilor lui Andone în meciurile din Europa şi atitudinea fotbaliştilor în competiţia internă. Din nou, „Fălcosul" este în culpă, fiindcă nu-şi poate mobiliza elevii, nu-i determină să trateze serios fiecare întâlnire. Sunt semnale că şi vestiarul nu mai votează în unanimitate cu antrenorul.

Nici conducerea clubului nu este exonerată. Dacă vrei performanţă şi nu doar profit, investeşti serios. Nu aduci doar sportivi liberi de contract, nu-l plimbi pe Martinez prin spitale, chiar dacă ai un doctor preşedinte. CFR depinde de Bastos, Sougou şi Kapetanos. E mult prea puţin pentru o formaţie care şi-a propus, cel puţin declarativ, să obţină mai multe puncte decât Unirea Urziceni în Liga Campionilor. Diogo Valente e un transfer falimentar. Când ţi-ai asigurat 20 de milioane de euro şi mai încasezi şi banii din drepturile de televizare din prima ligă, nu eşti credibil dacă invoci bugetul de austeritate. Fotbalul poate fi şi o afacere, dar nu e doar atât. Dacă vrea să treacă la nivelul următor al performanţei, Arpad Paszkany trebuie să-şi modifice politica. Nu e suficient doar să schimbi antrenorul.

A fost o confruntare între două stiluri diferite de a privi sportul. CFR mizează pe jucători străini, pe mercenari chemaţi să culeagă laurii. În afara lui Ciprian Deac, nu a mai produs nici un jucător pentru Naţională. Sergiu Buş a fost împrumutat ba la Mediaş, ba la Târgu-Mureş şi e păstrat în lot pentru a îndeplini cerinţele UEFA în privinţa numărului minim de fotbalişti produşi de club. Hagi a investit recent 10 milioane de euro în baza de lângă Constanţa, unde echipa va avea un hotel şi şapte terenuri de antrenament. La Academie sunt legitimaţi 300 de jucători, doar bugetul pentru juniori e de 1 milion de euro. În scurt timp, Viitorul va ajunge să se autofinanţeze.

Ne-am plâns că nu mai răsar talente, iar Hagi ne contrazice. L-am ironizat pe „Rege" că nu se pricepe la fotbal, iar „Viitorul" i-a luat apărarea în public. Gabriel Iancu (18 ani) a stârnit deja interesul unor formaţii din străinătate. E foarte posibil ca din iarnă să ajungă la Ajax, unde nu-i va fi uşor să preia ştafeta de la Nicolae Mitea. E criză de portari? Portarul Alexandru Buzbuchi va împlini 19 ani pe 31 octombrie. S-a prezentat singur în meciul din Gruia. „Principala sa calitate e că nu se pierde cu firea. Nu este emotiv. Are forţă în picioare, reacţie şi e modest", l-a caracterizat Zoli Iaşko. Tinerii profită că au un finanţator care nu-i pune la colţ după o înfrângere, le oferă credit nelimitat.

CFR a ratat titlul, iar orgoliul rănit e principalul argument pentru un meci mare la Istanbul. Hagi rămâne generos. Nu mai ţine de minge, le-o dă copiilor să se joace.

 

Comenteaza