CFR ante portas

CFR ante portas
Vor fi în stare feroviarii să profite de criza prin care trece Inter Milano? Joi vom avea un prim răspuns.

Atenţie, se închid porţile! Urmează staţia „Giuseppe Meazza" din 16-zecimile „Europa League". Paulo Sergio a ferecat ferestrele, a pregătit partida de la Milano departe de privirile indiscrete. Până la desecretizarea meciurilor cu Rubin Kazan (1-0) şi Atletico Paranaense (3-0), semnalăm cifra 0 trecută în dreptul golurile primite. În pofida măsurilor de siguranţă, o parte dintre planurile antrenorului portughez au fost citite de ziarişti. Pe 14 februarie, Felgueiras va fi păzit de cinci gărzi personale, cu Rada, Cadu şi Piccolo în centrul defensivei. Cu spatele asigurat, Paulo Sergio va încerca să-şi surprindă adversarul prin acţiuni în viteză şi cu imprevizibilul Rui Pedro în rolul vârfului clasic. Reţeta e clasică, e formula cu care CFR-ul s-a mai aşezat la masa bogaţilor şi le-a stricat pofta de mâncare.

Internazionale Milano nu a mai păstrat decât 5 jucători din echipa lui Mourinho care începea finala Ligii Campionilor din 2010. Printre ei şi Cristi Chivu, chinuit de accidentări şi predispus la greşeli. Pentru CFR ar fi un avantaj ca românul să fie printre titularii aleşi de Stramaccioni. Chivu e norocos că a supravieţuit în vestiarul Interului, profitând de austeritatea bugetară impusă de patronul Moratti, care a îndepărtat multe dintre vedete. Ultimul care a părăsit Milano a fost olandezul Wesley Sneijder. Olandezul a refuzat să accepte diminuarea contractului şi a preferat galbenii Istanbulului. Dincolo de palmaresul strălucitor şi de numele unor Cassano, Diego Milito, Palacio sau Zanetti, Interul de azi nu mai e o formaţie de speriat. Şi-a propus să obţină clasarea pe un loc de Champions League în Serie A, iar o finală de Europa League ar fi un bonus nesperat. Stramaccioni va împlini în luna martie un an de când l-a înlocuit pe Claudio Ranieri şi e din nou criticat, ba în presa peninsulară au apărut şi posibilii înlocuitori. Inter rămâne însă „pazza", cum o alintă imnul, are un strop de nebunie în genă, e în stare să se descotorosească de ghinioane când puţini se mai aşteaptă.

Rar va mai avea şansa o echipă autohtonă să prindă un Inter atât de fragil. Până şi Dominique Antognoni, ziaristul român ce urmăreşte de ani de zile viaţa echipei milaneze, crede că feroviarii sunt favoriţi în „dubla" ce începe pe 14 februarie. Nu e o impoliteţe faţă de un club ce suferă, ci o realitate ce trebuie exploatată la maximum de ardeleni. CFR i-a cedat în iarnă pe Sougou, Bastos, Luis Alberto şi Aguirregaray. „Au preferat banii", i-a criticat Mircea Lucescu, după ce şi Şahtior l-a vândut pe brazilianul Willian pentru 40 de milioane de euro. E uşor să faci pe moralistul dacă nu ai simţ autocritic. Păstrând proporţiile, sumele încasate de campioana României în schimbul transferurilor lui Bastos şi Sougou, înseamnă, în procente, cam tot atât cât cântăreşte afacerea Willian în bugetul formaţiei din Ucraina. Ar fi fost mult mai interesant dacă Arpad Paszkany şi-ar fi păstrat toate cărţile la masa de joc. Patronul clubului alb-vişiniu nu e un aventurier şi nici un visător. E omul bugetelor şi al cifrelor. Iluziile îşi face doar tribuna, nevoită să accepte politica pragmatismului. Fanilor nu le-a fost uşor să se despartă dintr-o dată de fotbaliştii ce au învins pe Manchester, Basel şi Braga. Le rămâne consolarea că Maah sau Muniru vor învaţa cât mai repede rolurile lui Sougou şi Bastos.
Care ar fi atuurile feroviarilor într-o dispută ce nu va ţine cont de istorie, trofee şi monezi? CFR nu a pierdut în deplasare în această ediţie a cupelor europene, doar remiza de la Galata a stricat seria victoriilor. Succesul de pe „Old Traford", chiar dacă a fost obţinut cu rezervele lui Manchester, i-a lecuit de orice complex de inferioritate în faţa numelor legendare. Talentul lui Felgueiras, rezultatele partidelor de verificare şi experienţa examenelor cu miză sunt alte argumente pentru un meci de „X 2". Nu în ultimul rând, siguranţa ce o emană antrenorul Paulo Sergio, ce nu şi-a căutat alibiuri în schimbările din vestiar şi încearcă să obţină o calificare cât un trofeu.

Inter este o poveste veche şi fascinantă. La Milano se va trăi însă din plin prezentul, în căutarea golurilor şi a gloriei. Atenţie, se deschid porţile! 7

 

Comenteaza