CFR şi noua provocare

CFR şi noua provocare
Plecarea lui Weldon la Changchun Yatai îngreunează misiunea lui Jorge Costa. Transferul lui Weldon în China nu-l poate bucura decât pe atacantul brazilian.

Nu te poţi despărţi cu zâmbetul pe buze de vârful care a înscris 7 goluri în 12 meciuri. Vă mai amintiţi ce temă primise Jorge Costa pentru vacanţa de iarnă? Patronul Arpad Paszkany i-a cerut antrenorului să elimine grimasele de pe chipul fostei campioane. "Feroviarii" şi-au păstrat acţiunile la bursa primei ligi graţie execuţiilor individuale. Cu o mulţime de personaje noi în vestiar şi cu un tehnician care învăţa din mers numele adversarilor, era normal ca relaţiile de joc să sufere.

Într-un top invernal al achiziţiilor, pe podium urcau, ordinea nu are importanţă, Renan, Weldon şi Sougou. Chiar dacă pare greu de crezut, primii doi nu vor mai îmbrăca echipamentul alb-vişiniu în a doua jumătate a sezonului! Cel puţin până la ora închiderii ediţiei tipărite Sougou era tot la CFR. Ce i se poate imputa lui Costa dacă "feroviarii" nu vor mai număra titlurile din doi în doi ani? "Animalul" a rămas fără mijlocaşul bănuit că purta o riglă în jambiere, pentru a trimite balonul la punct fix, şi fără golgeterul venit de la Benfica. Poate fi socotit responsabil portughezul dacă obiectivul nu va fi realizat?

În cazul lui Renan, oferta Sampdoriei a fost irezistibilă. Weldon părăseşte Clujul în schimbul unui milion de euro, clauza de reziliere trecută în angajament. Câştigul e infim, pentru că şi sejurul la Cluj a necesitat cheltuieli. E unul dintre riscurile pe care ţi le asumi când construieşti o echipă de mercenari. Va exista mereu cineva care să ofere mai mult. Ce-l leagă pe Weldon de Cluj? O sumă de bani, iar chinezii au supralicitat pentru a-l convinge.

Despărţirea de atacantul care a jucat călcatea cu arbitrul Cristi Balaj a diminuat şansele clujenilor de a-şi îmbogăţi palmaresul. Kapetanos încă nu e sportivul dinaintea accidentării, iar Liviu Ganea va avea nevoie de un răgaz pentru a se acomoda cu noul colectiv. Singura consolare e că şi liderul Dinamo răsuflă greu. L-a vândut pe Torje la începutul sezonului şi l-a pasat pe Liviu Ganea unei contracandidate.

CFR încasa 18,4 milioane de euro în 2010, de la UEFA, datorită participării în Liga Campionilor, iar "Gazeta Sporturilor" scria recent că ultimele cinci transferuri au mai adus în jur de 17 milioane de euro în contul "feroviarilor". Adăugaţi şi sumele provenite din drepturile de televizare, din vânzarea biletelor, din contractele de publicitate. Unde s-au dus aceşti bani? În nici un caz echipa nu a consumat atât. Salariile s-au micşorat, s-au luat doar fotbalişti ieftini sau liberi de contract.

Înainte să iscălească angajamentul suculent, Weldon trebuia să se consulte cu Gabi Mureşan. Spre nemulţumirea conducerii, mijlocaşul a refuzat anul trecut un contract pe trei ani, perioadă în care ar fi câştigat 2,1 milioane de euro la Changchun Yatai. De ce nu a parafat actul? Gabi a explicat pentru ZIUA de CLUJ: "M-au nemulţumit unele clauze din contract. Nu mă puteam adresa la FIFA. Dacă luam cartonaş galben, rămânea la latitudinea lor cu cât mă amendează. Te amendau cu cât doreau ei". Brazilianul era mai inspirat dacă solicita să semneze cu un beţişor chinezesc, că mai avea timp să lectureze contractul.

Fără Renan şi Weldon, CFR începe asaltul de la -2 în clasamentul încrederii. Băieţii trebuie să strângă rândurile, să nu se vadă locurile goale.

 

 

Comenteaza