Cine câştigă din alegerea lui Antonescu

Cine câştigă din alegerea lui Antonescu
Crin intră în joc. Mircea pătrunde în turul doi. Traian pleacă de la Cotroceni. Cam aşa ar putea arăta cea mai scurtă şi directă analiză a acestui an electoral cu trei luni înainte de europarlamentare şi cu ceva mai mult de opt luni până la prezidenţiale.

Aparent, alegerea lui Crin Antonescu ca preşedinte al celui mai mare partid de opoziţie din România, dacă nu chiar a singurului, având în vedere că UDMR este obligată să simuleze opoziţia pentru a păstra cei aproape 300 de membri ai Uniunii ce încă populează structurile guvernamentale, îi ajută exclusiv pe liberali. Aceştia au dovedit, practic, faptul că democraţia internă nu a murit încă în interiorul partidelor din România. Rezultatele Congresului de la sfârşitul acestei săptămâni a repoziţionat PNL în raport cu democraţia. Liberalii au demonstrat că au capacitatea de a-şi schimba garniturile de conducere cu eleganţă şi maximă decenţă.

 

Atmosfera Congresului, vegheatã de Senior Quintus şi Monsenior Câmpeanu, a fost una în care civilitatea şi rafinamentul unor ani apuşi şi-au spus cuvântul. A fost un eveniment cu ştaif, în care nici chiar tensiunea aşteptãrii rezultatelor nu a putut schimba ambienţa generalã. PNL şi-a încheiat Congresul ca un partid unit, deşi mai mult de o treime din partid a pierdut reprezentarea la vârf pe toate fronturile. în PNL a câştigat Crin Antonescu, dublat de Ludovic Orban, dar schimbarea de garniturã nu s-a limitat la îndepãrtarea lui Cãlin Popescu Tãriceanu de la vârful PNL, ci a continuat cu punerea pe linie moartã a lui Athanasiu, Motreanu, Nicolãescu şi, mai ales, Bogdan Olteanu, omul care în urmã cu mai puţin de doi ani avea tot.

 

Acum, Olteanu nu a mai avut nici mãcar curajul sã candideze la vreo funcţie politicã în PNL, intrând pe linia uitãrii urmatã de alţi doi preşedinţi de Camera Deputaţilor, Ion Diaconescu sau Valer Dorneanu. Asta, dupã ce a reuşit sã-şi ostilizeze mai tot partidul şi liderii importanţi ai acestuia. Cu siguranţã, alegerea lui Antonescu înseamnã un suflu nou pentru PNL. însã întrebarea care se pune în acest moment este în ce mãsurã va fi capabil Crin sã conducã un partid devenit, prin forţa împrejurãrilor, unul foarte mare pentru un partid de orientare liberalã din Europa.

 

Va fi capabil noul preşedinte PNL sã controleze cu mânã forte un partid în care bãtãlia de idei şi divergenţele de opinie fac parte din însãşi raţiunea de a exista doctrinar? Va avea Crin forţa de a se impune ca eventual bãrbat de stat în confruntãrile inerente cu Piratul de la Cotroceni, un adversar nu doar redutabil, ci şi extrem de abil şi agresiv în confruntãrile electorale precedente? Va putea Crin exclusiv prin discursul sãu cu adevãrat desãvârşit atât ca elaborare, cât şi ca expunere, sã-şi acopere lipsa de cunoştinţe în domeniul financiar-economic într-o ţarã şi într-o Europã în care dezbaterile din agora urmãtorilor ani vor fi concentrate pe teme economice? Cât îl vor sprijini în aceste domenii cei doi grei PNL, Patriciu şi Cataramã?

 

 Va putea Crin sã-l pondereze pe prim-vicepreşedintele sãu nãbãdãios, Ludovic Orban, cel cu un potenţial imens de a provoca scandaluri interne şi nu numai?! Primul gest de forţã enunţat de “chitarist” imediat dupã ce a tranşat bãtãlia din BPC în favoarea taberei Antonescu-Orban şi eliminarea apropiaţilor lui Tãriceanu a fost anunţul şoc privind îndepãrtarea de pe primele patru poziţii eligibile a actualilor europarlamentari liberali Renate Weber si Daniel Dãianu. Cei doi au fost convinşi cu mare greutate, în urmã cu doi ani, sã se înregimenteze în PNL direct de pe scena societãţii civile! Deşi noua echipã PNL vine cu un suflu proaspãt, iar actualul preşedinte Crin Antonescu este extrem de greu de atacat pentru ceea ce a facut în trecut, PNL are totuşi o problemã în relaţia cu principalul competitor, Traian Basescu, şi partidul pe care-l patroneazã preşedintele României.

 

Timbrul vocal, faţa uşor spânã şi “numele de floare” vor fi doar o parte din punctele slabe pe care Bãsescu nu se va sfii sã le exploateze în confruntãrile ce vor veni. Miştocãreala şi atacurile de mitocan autentic vor curge spre noul lider PNL, ce reprezintã, cu siguranţã, pentru Bãsescu un adversar aparent facil. Crin are şanse minore de a sãri peste 20% la prezidenţialele de la sfârşitul acestui an, iar, în acest caz, cel care va intra în turul doi cu Bãsescu va fi, fãrã discuţie, Geoana, cel care îşi schimbã în bine pe zi ce trece atitudinea şi discursul, care acum câţiva ani l-a consacrat ca veritabil “prostãnac”.

 

 

 Dacã ne mai gândim şi la prezenţa liderului PSD în fruntea Senatului, poziţie ce-i va uşura vizibilitatea, la faptul cã cel mai important serviciu de informaţii, SRI, este condus de un fost deputat PSD, la faptul cã Geoanã s-a grãbit spre SUA imediat dupã alegeri, la rãzboiul total pe care 3 dintre mogulii de presã îl poartã cu Bãsescu şi la faptul cã bãtãlia declaraţiilor va fi purtatã de Crin şi Bãsescu, iar Geoanã va putea poza în echilibrat şi diplomat, vom avea un sfârşit de an cel puţin interesant.

 

Comenteaza