Clujul bunei speranţe

Clujul bunei speranţe
Galeriile Universităţii şi CFR-ului şi-au încurajat cu sportivitate echipele.

Când Mircea Cenan, zis RJ, şi Marius Iurean, alias Black, şi-au dat jos lavalierele şi au ieşit din studioul Realităţii Cluj, i-am mai întrebat o dată: "Chiar nu veţi înjura la meci? Vă veţi abţine? Vor fi faze încinse, s-ar putea să fiţi provocaţi". Au privit zâmbind reporterul neîncrezător şi, înainte să coboare scările, cei doi fani ai Universităţii Cluj şi-au întărit promisiunea. "Nu vor fi înjurături în derby, ne vom încuraja echipa în stil britanic". S-au ţinut de cuvânt. Un singur incident notabil am observat, când un fan din tribuna a doua, nu din peluză!, a aruncat cu un telefon mobil după Cadu, căpitanul care se bucura ostentativ după ce a deschis scorul. A fost un gest izolat. În peluza "Şepcilor Roşii" fularele ridicate au reînnoit legământul. "U" nu va fi niciodată singură. Cântecele nu au încetat nici când elevii lui Ionuţ Badea erau conduşi, nici când Kapetanos scria mai repede finalul poveştii. Din repertoriul galeriei au lipsit înjurăturile. Nici un mesaj obscen către CFR, nici un cadou pentru Arpad Paszkany de ziua sa.

Fanii feroviari au semnat şi ei pactul de neagresiune. Nu şi-au incitat rivalii, n-au folosit un limbaj trivial. Datorită revoltei de la întâlnirea cu Dinamo, conducerea nu a mai pus în funcţiune boxele. În plus, într-un gest cavaleresc rar întâlnit, facţiunea "Sector 24" a protestat înaintea meciului împotriva şefilor clubului şi a refuzat să urmărească partida de pe stadion. Susţinătorii CFR-ului au dorit să taxeze iniţiativa finanţatorului de a fixa preţuri prohibitive la bilete. Cei care au urcat în peluză au contribuit la spectacol cu un repertoriu neinterzis copiilor şi doamnelor.

"Mi-ar fi plăcut să avem un stadion plin", mărturisea, la conferinţa de presă, antrenorul portughez Jorge Costa. Din păcate, Arpad Paszkany a dorit altceva. De cele mai multe ori, aşteptăm ca şefii să dicteze normele, să stabilească modul în care funcţionează o comunitate. Sâmbătă am asistat la o premieră. Masele au propus un Cod al bunelor maniere ce nu mai poate fi ignorat de interese meschine. După joc, Iuliu Mureşan a mulţumit publicului pentru atmosfera creată. Am fi aşteptat, măcar în ceasul al 12-lea, nişte scuze. Nu ar fi fost suficient, dar era măcar un gest de onoare. În loc de păreri de rău, Mureşan a expediat noi săgeţi spre Consiliul Judeţean. În acest război au căzut victime colaterale şi ceferişti. Ce contează, la CFR sunt importanţi doar doi oameni! Restul pot fi carne de tun dacă aşa are chef loja.

În loc să dezbine un oraş, era mai simplu să anuleze invitaţiile rezervate consilierilor judeţeni. De fapt, mulţi au decriptat grila absurdă de preţuri şi au găsit o altă motivaţie. O încercare de a îngrădi accesul susţinătorilor Universităţii la meci. A fost un eşec. S-au pierdut mulţi bani, imaginea clubului a fost şifonată.

Derby-ul s-a încheiat. De regulă, presa prezintă eroii partidei şi analizează prestaţiile echipelor şi arbitrilor. Facem o excepţie, pentru că spectatorii prezenţi în Gruia au fost admirabili. "Suporterii au fost adevăraţii câştigători", a fost declaraţia lui Ionuţ Badea, declaraţie ce ţinea loc de o reverenţă către galeria îmbrăcată în negru. Mai important decât un scor trecător a fost duelul fair-play din tribune, cu notă maximă şi pentru peluza vişinie.

Prin prezenţă şi comportament, fanii Universităţii i-au bătut obrazul lui Arpad Paszkany. Patronul CFR-ului a lipsit de la meci, aşa că nu ştim dacă a roşit măcar un pic.

 

 

Comenteaza