Clujul îi la coada listei!

Clujul îi la coada listei!
Au trecut două luni în cap de la ultimele alegeri generale şi lucrurile par să fi rămas la fel.

Îi mult, îi puţin? Îi rău, îi bine? E o distanţă de timp prea scurtă? Habar nu am. Cert e că orizontul senin al celor care mai sperau se transformă într-un apăsător gri. Opoziţia e în comă profundă iar puterea ţine să confirme teoria că nicio alianţă mare nu a rezistat prea mult.
În tot acest timp, omul simplu se plimbă agitat într-un Cluj tot mai tăcut, mai lipsit de vlagă şi de consistenţa mesajului, după chipul şi asemănarea celor care îi administrează soarta.
Asistăm scârbiţi la un spectacol cu final cunoscut, în sensul în care de progresat nu mai progresăm, să involuăm nu avem cum, aşa că suntem condamnaţi la stagnare. La o neîntreruptă indiferenţă a celor care ne-au cerşit votul şi care la scurtă vreme ne-au uitat complet. M-aş bucura să mă înşel. Dar nu pot să nu întreb: vom mai vedea vreodată gata autostrada ( în trecut, proiectul realiza o alianţă transpartinică a parlamentarilor clujeni, în sensul bun al cuvântului )? Drumurile noastre toate continuă să fie o punte a suspinelor, la propriu, că vrem să mergem spre capitală, că vrem s-o luăm spre Vest, udate nu doar de scuipatul printre înjurături a miilor de şoferi care trebuie să meargă zilnic fie într-o parte, fie în alta, dar şi de sângele nefericiţilor care îşi pierd viaţa pentru că nu au timp, pentru că trebuie să se grăbească şi pentru că nu au autostradă.

Să mai întreb de Spitalul Regional de Urgenţă? Prin 2007, liberalii îl voiau la Floreşti, dar în CSAT s-a opus omul de la Cotroceni şi atunci schimbare de plan, l-au mutat la Câmpeneşti. Apoi pdl-iştii l-au adus iar la Floreşti. Azi, USL încearcă să obţină finanţare de unde nu-i. Mi-e şi teamă să spun cu voce tare dar ar putea fi un proiect mort din faşă. Locurile de muncă? Avem promisiuni...vin investitorii. Tare! Doar că până atunci, unităţi industriale de la Câmpia Turzii şi de la Dej cad ca secerate, iar două concentrări urbane care adună vreo 50.000 de oameni riscă să devină o bombă socială cu ceas, care ticăie, ticăie, până i se gată bateria şi atât....

Aş mai avea exemple, dar aici vorbesc de o blazare a politicienilor, foarte vocali în campanie, înaintea ei şi intraţi în hibernare după alegeri. Poate o fi epidemia de gripă. Deşi nu! În tot acest timp, cele mai importante filiale de partid din judeţ se pregătesc de luptă. Semnalul l-au datliberalii! Horea Uioreanu a demisionat din funcţia de vicepreşedinte a BPJ, acuzând starea de lucru din PNL Cluj şi faptul că nu este convocat la şedinţe de preşedintele Marius Nicoară. Gestul său, foarte direct, indică o mănuşă aruncată actualului lider liberal din judeţ, deşi alegerile organizaţiei PNL din Cluj ar trebui să aibă loc abia peste un an şi jumătate. Atunci de unde atâta grabă? Proiectele Consiliului Judeţean sunt ţinute în loc de şedinţele BPJ ale PNL? Pun pariu că marea bătălie care se anunţă în filiala clujeană va fi la fel moale precum revoluţia de anul trecut, când votul Delegaţiei Permanente a contat la Bucureşti precum sfaturile lui Ionuţ Luţu pentru Gigi Becali.

La PSD Cluj, situaţia e aceeaşi din 2008 sau din 2004. Lumina se ia din deal, în rest e linişte şi pace. Tensiunile par să crească atunci când vine vorba de municipiu. Nu toţi psd-iştii cu funcţii privesc cu ochi buni prestaţia publică din ultima vreme a subsecretarului de stat de la Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei, Mircea Jorj. Destul de prezent în spaţiul public, lui Jorj, spun surse apropiate partidului condus la Cluj de Remus Lăpuşan, i se pregăteşte un contracandidat surpriză, obişnuit cu cifrele şi pus să rezolve o ecuaţie internă atât de complexă.

PDL Cluj stă în continuare în umbra lui Emil Boc. Fost premier şi preşedinte de partid, actualul edil al Clujului pare a nu-şi mai găsi rolul în politica de pe Someş. Şi-ar dori, probabil, iar în Modrogan, dar în afară de pdl-iştii clujeni, l-ar mai susţine cineva? În meteoricele sale ieşiri publice, primarul se răţoieşte la liderii politici ai Bucureştiului, problemele de administraţie fiind trecute de mult în plan secund. UDMR are probleme şi mai serioase: din ce material ar trebui confecţionat steagul Ţinutului Harghita şi Covasna! Am zis ceva greşit?

Sunt multe priorităţi!

Noi şi Clujul, ne aflăm la coada listei...

Comenteaza