Copilul dat afară din spital pentru că a traversat ilegal strada: ne-am indignat ce ne-am indignat, dar să nu uităm că așa e legea

Copilul dat afară din spital pentru că a traversat ilegal strada: ne-am indignat ce ne-am indignat, dar să nu uităm că așa e legea
Un copil de nouă ani accidentat grav. A trecut strada, se pare, printr-un loc nepermis. Ajunge în comă la Spitalul Municipal Oradea. Spitalul decide să-l trimită acasă. Părinții se chinuie să-l hrănească printr-un tub. Spitalul le explicase că cel mai probabil vor avea de plătit spitalizare și operații pentru că accidentul s-ar fi produs din vina copilului.

Tuturor ni s-a părut aberant. Cum adică? Copiii nu sunt asigurați oricum? Cum adică să plătească? Ca de obicei, nu acceptăm că legile din România ne-au tot luat din drepturi care ni se păreau din oficiu. Dar TVR a făcut bine că a dus știrea până la capăt, copilul e acum îngrijit în București și a reapărut puțină speranță. A mai făcut bine și că a depistat problema: este legislație!

Noi prin lege putem trimite acasă oameni să moară dacă au fost accidentați din neatenția lor și nu au bani să plătească îngrijire pe termen lung.

Legea sănătății a fost modificată astfel încât serviciile medicale să fie plătite (chiar dacă ești asigurat) în situația în care ești responsabil în vreo formă de autoaccidentare. Ciuhodaru, celebrul medicvedetăparlamentar, ar sta la originea acestei prostii, votate de multă lume, sigur (sursa: TVR). Iată cum sună acel articol:

ART. 320 (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.

(2) Furnizorii de servicii care acordă asistenţa medicală prevăzută la alin. (1) realizează o evidenţă distinctă a acestor cazuri şi au obligaţia să comunice lunar casei de asigurări de sănătate cu care se află în relaţie contractuală această evidenţă, în vederea decontării, precum şi cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective în vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru cazurile respective.

Situația a fost discutată și anul trecut la ÎCCJ și a rămas așa.

Spitalul care găzduiește acum copilul poate să facă același lucru, pentru că e o presiune pe casele de sănătate să recupereze banii. N-o va face pentru că e prea mare presiunea mediatică. Dar dacă nu-i dăm la televizor pe toți pacienții în condiții asemănătoare, ei vor fi forțați să plătească.

NU e normal să dai oameni în comă afară din spital în general, aici nu e vorba doar despre copii, ci despre drepturile omului în general. Legea a mers în direcția eliminării celor fără resurse și e pe calea cea bună. Să vedeți ce strictețe va urma și de acum încolo. Legile din România atacă dreptul de a muri decent măcar sau de a avea toate șansele posibile. Dar suntem din ce în ce mai "privatizați".

Da, s-a întâmplat în parlament, nu e distopie, spitalele pot arunca, conform legii, oameni foarte bolnavi în stradă pentru că n-au bani destui, chiar și dacă AU ASIGURARE.

 

Comenteaza