Crin Antonescu trece proba de foc!

Crin Antonescu trece proba de foc!
Din nefericire stenogramele, care curg valuri de la ultimele întruniri, desfăşurate la Mamaia, ale staff-ului PNL, nu se referă decât, aproape exclusiv, la ceea ce lasă impresia că ar constitui un scandal politic.

Altfel s-ar fi putut observa cu uşurinţă de către toţi cei interesati că PNL a luat câteva decizii politice extrem de importante. Şi pe care, în bună măsură, Crin Antonescu le-a prezentat în discursul inaugural al noii sesiuni parlamentare. După ce, în prealabil, a obţinut un consens în staff-ul USL. Nici acest discurs, după părerea mea absolut spectaculos, nu a fost reţinut de opinia publică. În esenţă, PNL în general şi Crin Antonescu în special vor trece în această sesiune printr-o probă de foc.

Este PNL suficient de puternic pentru a impune în USL şi apoi în viaţa publică schimbări majore, în consens cu programul electoral şi cu exigenţele unei democraţii reale? Va şti PNL să lucreze bine cu PSD fără a încălca vreunul dintre principiile şi regulile pe care singur şi le-a impus? Este proba de foc partidului. Dacă va reuşi, atunci scorul la europarlamentare va fi bun şi va confirma rezultatele de la locale şi legislative, unde s-a prezentant în faţa alegătorilor în alianţă cu PSD care este cel mai mare şi cel mai disciplinat partid. Iar Crin Antonescu, la rândul lui, îşi va confirma statutul de lider puternic care poate conduce un partid, devenit cu adevărat naţional şi de masă, cu mână sigură, dar respectând întreaga democraţie internă. Consolidându-şi astfel profilul de prezidentiabil.
Dar care sunt marile obiective politice promovate acum de PNL? De ce reprezintă ele o grea şi ambiţioasă încercare? Le voi enumera fără prea multe comentarii. Cea mai importantă ţintă este transformarea Parlamentului, încă în cursul acestei sesiuni, dintr-o anexă a Guvernului în principala putere în stat capabilă să controleze Executivul. Nu s-a întâmplat niciodată până acum în istoria recentă a României. Ca să se întâmple această minune, care de fapt înseamnă intrarea în normalitate, numărul ordonanţele de urgenţă trebuie drastic redus. Pe de o parte. Pe de altă parte, este obligatoriu ca dezbaterile în Parlament, în comisii şi plen să capete consistenţă. Existând dezbateri substanţiale şi, dacă este nevoie, chiar îndelungate, se realizeaza trei lucruri. În primul rând, Parlamentul, în ansamblul lui, nu va mai funcţiona ca o maşină de vot. Ci ca o putere deliberativă. În al doilea rând, opoziţia se va bucura de respectul cuvenit. Iar opinia publică va avea acces la mai multe informaţii şi va putea interveni prin dezbaterile societăţii civile.

Proiectele legislative deosebit de importante vor fi discutate în prealabil în comisiile partidului, apoi la nivelul staff-ului PNL şi USL, astfel încât, în momentul promovării, vor avea în spate o voinţă politică reală. Iar dacă vorbim de legi importante, ne gândim, în primul şi în primul rând, la modul în care va fi întocmit şi dezbătut bugetul de stat. Premierul a promis că acest proces începe chiar în septembrie.

Prim-ministrul va fi prezent lunar în Parlament, cel puţin o oră, pentru a răspunde întrebărilor şi interpelărilor. La fel miniştrii.

Pentru ca toate acestea să se întâmple, este obligatoriu să fie îndeplinită, în Camera Superioară, dar şi în Camera Senatului, una dintre solicitările adresate senatorilor de Crin Antonescu. Prelungirea semnificativă a timpului de lucru în Parlament.

Victor Ponta e de acord cu toate aceste obiective. Antonescu are o şansă reală să câştige!

Comenteaza