Crişana ?!

Crişana ?!
Când am citit faptul că viitorul spaţiu administrativ în care şi clujenii îşi vor desfăşura activitatea se va numi, eventual, Crişana, m-am frecat la ochi.

Am crezut că n-am văzut bine. Apoi am luat o hartă să văd dacă localitatea Răchiţele, în care s-a născut - şi a tras şi la coasă - actualul premier al României, se află undeva pe Crişuri. Negăsind nici un indiciu privitor la originea acestei eventuale denumiri a unei zone administrative în care să fie inclus şi "bietul orăşel" Cluj-Napoca, am rămas cu convingerea unei greşeli de... pronunţare. Adică, în loc de Someş sau Ardealul de Nord, sau Transilvania de Nord, sau ori ce vrei, dar cu condiţia obligatorie ca denumirea să aibă rădăcini adânci în acest sol în care trăim de pe vremea dacilor. Altfel, totul este un mare bluff, dar cu cheltuieli enorme şi cu mişcări de populaţie inadmisibile, mai ales în actuala stare economico-socială a României.

Personal, am fost martorul a numeroase reorganizări administrative ale ţării, începând cu desfiinţarea judeţelor din 1952 (circa 70)şi înfiinţarea regiunilor. După care au fost desfiinţate şi acestea şi înfiinţate altele ca să intre în Regiunea Stalin(cu centrul la Braşov, care a devenit oraşul Stalin), aşa cum vroiau cei de la Kremlin. Istoricul clujean Silviu Nistor redă foarte bine, într-un volum al său, aceste transformări.

Plus că ele au pus pe drumuri o serie de oameni numiţi în funcţiile de conducere ale regiunilor sau judeţelor, căci, în ultimă instanţă, chiar şi în comunism s-a ajuns la concluzia că aceste centre administrative trebuie apropiate de cetăţean. Când s-au înfiinţat regiunile, după un timp şi ele au fost reorganizate, astfel că regiunea Sibiu a fost, de pildă, desfiinţată şi a devenit raion subordonat regiunii Stalin. Însă aceste tranformări s-au făcut în spiritul "luptei de clasă", cu evacuarea "burghezilor" din propriile case şi cu cedarea locuinţelor noilor locatari deveniţi şefi şi şefuleţi în noile structuri administrative. Iar proprietarii de drept au fost aruncaţi pe drumuri sau în închisori. Au fost clipe de apocalipsă pentru o generaţie întreagă de "duşmani de clasă", înţelegând prin această sintagmă ticăloşită şi "mica burghezie", adică primul strat de bază de intelectuali ai ţării, dascăli, medici, farmacişti, preoţi, medici veterinari etc., care ducea naţia înainte cu munca de furnici harnice şi prost plătite .


Şi iată, acum, puterea vrea o nouă reorganizare. Sunt convins că este nevoie de desfiinţarea unor ... "oraşe" care, de fapt, nu sunt oraşe; de desfiinţarea unor primării din comunităţiile mici care nu justifică asemenea birouri administrative acolo. Se impune, de asemenea, comasarea unor localităţi rurale pentru a contura unităţi administrative mai puternice, posibil de a se gospodări singure, fără bani de la bugetul centralizat. Şi legat de aceste aspecte, de mult se aşteaptă metropola Cluj, care să adune în jurul său toate localităţile rurale de care o despart doar câţiva kilometri: Baciu, Floreşti, Apahida, Feleacu. Curios, pe vremea comunismului, când locuiam la Sibiu, toate comunele din jur erau localităţi suburbane. Cu primării proprii, dar gestionate şi controlate de municipalitatea oraşului. Şi totul decurgea fără probleme mari .

Revenind deci la denumirea de Crişana, o idee năstruşnică sau o glumă proastă, trebuie considerată ca atare, combătută fără ezitare şi tratată aşa cum eşti nevoit să procedezi cu un om ce trebuie dus la psihiatru când dă semne că o ia razna; fără menajamente! Iar în ceea ce priveşte Legea de reorganizare administrativ-teritorială a ţării, acordul parlamentului mi se pare o regulă ce nu mai trebuie pusă în discuţie. Chiar dacă de democraţia noastră, ajunsă azi atât de "originală", s-a ales praful, încât nici chiar dl Iliescu n-o mai regăseşte pulverizată printre hăţişurile puterii... Ce suport are puterea atunci când afirmă - şi dna Andrea Vass a încercat să ne convingă - faptul că de acest demers depinde suma uriaşă ce ni se cuvine de la UE şi pe care numai astfel o vom putea primi?! De ce nu ni se aduce o declaraţie oficială şi convingătoare de la UE în acest sens?! Mai ales că în parlamentul respectiv avem un vicepreşedinte?! Sunt întrebări la care populaţia aşteaptă un răspuns clar. Îl va da, oare, cineva?!

 

 

Comenteaza