Cu Ando la poligraf

Cu Ando la poligraf
“Fălcosul” a fost chemat să netezească drumul spre titlu. Microbiştii ştiu de ce.

Nu ştiu ce veste e mai incitantă. Ambele provin din Gruia. Să schimbi tehnicianul, cu care ai inaugurat vitrina trofeelor, înaintea debutului Ligii Campionilor sau să dai afară antrenorul, cu care eşti lider în clasament, chiar în ziua de Paşti? Vă mai amintiţi ce i se reproşa lui Andone când a fost demis de CFR? "Fălcosului" i s-a imputat că echipa nu mai juca încă din returul campionatului precedent. Situaţia e similară acum, când Costa a fost invitat să-şi facă bagajele. Ando nu a reuşit să resusciteze Dinamo la ultimul popas în "Groapă", i-a refuzat dreptul la o apărare decentă, iar în Gruia e primit ca un salvator.
În 2008 Ando a fost sacrificat în numele performanţei, i s-a refuzat şansa de a asculta imnul Ligii Campionilor în exerciţiul funcţiunii. Suprinzător e şi că fostul internaţional a acceptat să revină în locul unde a fost umilit, iar conducătorii nu au scrupule. Un profesionist care îşi respecta meseria nu ar fi preluat o formaţie cu doar nouă etape înaintea finalului sezonului. În criză, criteriile se schimbă, important e să fie alimentat contul. Până şi Paszkany a renunţat la linia tradiţională şi a apelat la un antrenor cu care a mai colaborat.

În precedentul mandat la CFR, Ando a mărşăluit în tur, graţie talentului jucătorilor şi fluierelor prietenoase. Din iarnă, situaţia s-a schimbat. La butoane trecuse Gigi Becali, în mare formă, şi Steaua venea puternic pe turnantă. 10 victorii consecutive a strâns Marius Lăcătuş, dar nu aş băga pentru nici una dintre ele mâna în foc. Finalul se mai dispută încă la DNA şi pe holul tribunalului.

Când eşti pe locul întâi în clasament, cu cinci puncte avans faţă de locul secund, e ciudat să schimbi antrenorul. Asta dacă nu trăieşti în România. Cu câteva zile în urmă, preşedintele Iuliu Mureşan anunţa că portughezul se bucură de încrederea conducerii: "E cel mai bun din liga întâi". Jorge Costa nu a fost antrenorul potrivit pentru CFR. Unui tehnician fără experienţă nu i se putea cere să construiască rapid o echipă dintr-o puzderie de nume noi şi să defileze într-un campionat pe care nu-l cunoştea. Greşeala trebuia reparată în iarnă, nu în ziua de Paşti.

Ando nu va îmbătrâni la Cluj, cum promitea Paszkany în 2008. Să nu ne facem că nu ştim de ce a fost chemat. E un tip capabil să mobilizeze vestiarul şi să-i asigure protecţie. În folclorul fotbalului, "Fălcosul" e recunoscut pentru relaţiile sale. Ca să nu fie discuţii, propunem DNA-ului să asculte telelefoanele lui Andone şi Răzvan Zamfir, să-i intercepteze ambiental până la finalul campionatului. Aceeaşi măsură să fie luată şi pentru reprezentanţii contracandidatelor, iar prima pe listă să fie Steaua, că tot a bătut cuba Gigi cu Şiman. Măcar să avem o campioană slabă, nu una mincinoasă.

 

 

Comenteaza