Culorile Clujului

Culorile Clujului
“U” şi CFR au mai derulat un episod dintr-o rivalitate ce poate fi trecută şi pe stema oraşului.

Derby-ul a trecut. Un coşmar cu repetiţie pentru suporterii Universităţii, un nou trofeu pentru CFR obţinut chiar în fieful rivalilor. Nu mai insistăm asupra detaliilor, aţi urmărit reluările şi declaraţiile protagoniştilor.

Trecem la nivelul următor. Scorul nu mai poate fi schimbat. "Feroviarii" sunt din nou campioni, "studenţii" nu se vor consola curând. O stare de lehamite a cuprins peluza Universităţii. Au aşteptat acest meci cu nădejdea marinarului care zăreşte malul după zile întregi petrecute în larg. A fost o simplă iluzie, ţărmul căutat nu a fost găsit. Cum să-l înţelegi pe Adrian Cristea? Ce resort l-a îndemnat să-şi lase echipa în inferioritate? De ce echipa nu a mai avut resurse să reziste, de ce nu a mai fost capabilă să ameninţe poarta lui Beto după eliminarea "Prinţului"? Sunt întrebări ce vor măcina multă vreme cetatea.

Foarte mulţi suporteri ai Universităţii sunt convinşi că partida nu s-a jucat doar pe teren. Unii îl acuză pe finanţatorul Florian Walter că a cedat presiunii exercitate de organele de control, care au luat la puricat actele clubului în zilele premergătoare derby-ului. Se speculează că Arpad Paszkany a profitat de influenţa pe care o are asociatul său, Ioan Rus, noul ministru de Interne. Alţii cred că doar unii dintre jucători au trădat, iar majoritatea îl pun la zid pe Adrian Cristea. CFR răspunde că nu e un caz aşa de complicat, că nu e nevoie să căutăm ramificaţii oculte. Andone susţine că e vorba de valoare şi de forţa unui grup obişnuit să managerieze situaţiile de criză şi să nu-şi piardă cumpătul în partidele cu miză.

Lăsăm în spate bârfele şi comentariile maliţioase şi încercăm să prefigurăm ce se va întâmpla cu cele două cluburi în viitorul apropiat. E timpul ca Florian Walter să rupă tăcerea. Să spună ce are de gând şi să-şi justifice alegerile. În cazul său, tăcerea nu a fost de aur, a fost mai degrabă o lipsă de respect pentru oamenii care l-au susţinut, alături de care a împărţit viictorii şi înfrângeri, alături de care a făcut naveta la Alba Iulia, Bistriţa şi Mediaş, împreună cu care îşi croise planuri pe termen lung. Ar fi cazul să spună ferm dacă pleacă la Ploieşti sau rămâne la Cluj. Universitatea nu va sucomba fără patronul bucureştean. Îi va fi foarte greu, dar, să fie limpede, au existat şi momente mai crunte. Dacă a supravieţuit exilului, retrogradării în Divizia C, nu va claca nici acum. E timpul ca oraşul să se implice.

Îi somez public pe candidaţii cei mai bine plasaţi în sondajele de opinie să anunţe ce planuri au în legătură cu Universitatea în cazul în care Florian Walter îşi mută consulatul la Ploieşti. Emil Boc l-a validat pe Walter când a optat pentru Universitatea. Marius Nicoară bătea toba pe fostul "Ion Moina" să priceapă electoratul. Acum e momentul acţiunii. "U" e un brand ce trebuie protejat. Nu e doar o chestiune ce priveşte electoratul, e şi o chestiune de responsabilitate civică. Înainte să mutaţi dialogul pe centură, luaţi în discuţie şi fotbalul. Încă nu e foarte târziu.

CFR sărbătoreşte atacată din toate părţile. Noutatea ar fi că Andone a fost confirmat, că Paszkany nu va schimba antrenorul conform tradiţiei. Nici o echipă nu ar fi meritat titlul într-un campionat modest, în care protagonistele şi-au pus deseori singure piedică. CFR a suferit două corecţii severe, 0-5 cu Rapid, 2-4 cu Chiajna, dar a avut puterea să recupereze terenul trecut. Nu a strălucit, a fost un chin să-i urmăreşti meciurile. Campioana îşi poate valida trofeul într-un singur mod. Să nu se facă de râs în preliminariile Ligii Campionilor. O calificare în grupe ar fi adeverinţa că titlul nu a ajuns pe mâini greşite. Chiar şi o comportare decentă ar întări performanţa izbutită pe plan intern. Mingea e în terenul conducerii. E nevoie de bani şi de o strategie coerentă. Nu sunt clipe de răgaz.

Dincolo de rivalitate, Clujul respiră fotbal. E un oraş privilegiat. Aşteptăm următorul derby.

 

 

Comenteaza