Cum e, domnule preşedinte? E legal?

Cum e, domnule preşedinte? E legal?
Este vorba despre Albă ca Zăpada. Cea pentru copii mari. Născocită de un consilier prezidenţial. Pe nume Sebastian Lăzăroiu. Om cu multă imaginaţie. Şi care se exprimă plastic. Albă ca Zăpada, în viziunea sa, iată materializată acum, este un partid nou. Faimoasa Mişcare Populară. Nou nouţ. Cu oameni vechi. Partid prezidenţial. Clocit la Cotroceni. Şi moşit tot acolo. Pe bani publici.

Cu funcţionari publici. E legal? E legal, domnule preşedinte?Nu este important pentru demersul editorial de faţă în ce măsură „Mişcarea Populară", care aşteaptă să primească botezul justiţiei pentru a se putea înscrie în campania electorală, este sau nu este cu adevărat un nou partid. Care să ia politica în piept şi de la zero. Imaculat. La fel ca Albă ca Zăpada din poveştile pentru copii. Şi dacă este imaculată, şi dacă este maculată, şi dacă este de stânga, şi dacă este de dreapta, şi dacă este sau nu un vehicul sută la sută prezidenţial, Mişcarea Populară este pentru moment interesantă doar sub aspectul „iamculatei" sale concepţiuni. De ce?

Constituţia îi interzice preşedintelui României să facă politică în favoarea vreunui partid. Ori în defavoarea vreunui partid. Legile statului, inclusiv cele anticorupţie, ca să nu mai vorbim de Legea partidelor, pedepsesc cu asprime utilizarea banilor publici în beneficiul unor formaţiuni politice. De asemenea, cum este şi logic, este interzis ca funcţionarii publici, adică acei salariaţi, demnitari sau nu, care primesc bani de la buget, să lucreze în beneficiul unor partide. Ce avem, din această perspectivă, de observat şi de comentat în legatură cu Mişcarea Populară?

Trec în mare viteză peste faptul că, dintre miile de notari din România şi dintre miile de avocaţi, fix fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, este cea care şi-a asumat măreaţa sarcină de a înregistra noul partid. Trec cu aceeaşi lejeritate şi peste detaliul că el a fost proorocit, cu surle şi trâmbiţe, de Sebastian Lăzăroiu din postura sa pe atunci de consilier prezidenţial. Dar ce urmează? Nu numai presa, ci şi declaraţiile aparatului tehnic de la Cotroceni dovedesc că, iniţial, de formarea acestui partid s-au ocupat mai mulţi consilieri din incinta Palatului Prezidenţial. Oameni plătiţi din bani publici, utilizând infrastructura electronică, dar şi de altă natură a instituţiei prezidenţiale şi în timpul activităţilor prezidenţiale, au făcut primele racolări în vederea constituirii noului partid. Las la o parte faptul că Mişcarea Populară, în ciuda aplombului prezidenţial care a lansat-o la apă, pare a fi rămas cantonată undeva într-un fiord al furtunoasei politici româneşti. Acum însă cărţile sunt date şi mai mult pe faţă. Aş spune eu chiar ostentativ. În mod oficial, se pregătesc până vineri să-şi ia startul pentru a-şi ocupa locurile pe care şi le-au pregătit în ultimul an, utilizând resurse publice, mai mulţi consilieri prezidenţiali. Ei vor deveni diamantele din coroana Albei ca Zăpada.

Cine sunt corifeii Mişcării Popular-prezidenţiale? Domnul Adrian Rădulescu, consilier prezidenţial în Departamentul Politici Economice şi Sociale de la Cotroceni. Fost secretar de stat la Agricultură în Guvernul Boc. Un neomoşier. Amestecat până în gât şi în afacerea Nana. Om nou. Numai potrivit pentru Albă ca Zăpada. Gabriel Berca, fost parlamentar PDL, fost ministru de Interne în Guvernul Boc, sindicalist experimentat, consilier prezidenţial în Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă. Răzvan Murgeanu, unul dintre veteranii PDL. De pe vremea PD. Fost viceprimar pe listele acestui partid, la capitală. Consilier de stat chiar la Cancelaria Preşedintelui. Şi, în fine, se pregăteşte de start şi omul cel mai informat. Evident, după preşedintele Traian Băsescu. Este vorba de Daniel Moldoveanu, nimeni altul decât consilierul prezidenţial aflat în fruntea Departamentului Securităţii Naţionale. Adică cel care primeşte, filtrează şi analizează în beneficiul preşedintelui toate informaţiile furnizate de comunitatea serviciilor secrete.

Curată Albă ca Zăpada! Dar şi extrem de şmecheră fătuca. Pentru că, nu-i aşa, ea are acces direct la toate resursele de informaţii. Despre prieteni şi despre adversari. Ne dăm seama, aşadar, că, încă din start, Mişcarea Populară beneficiază de o redutabilă armă pe care o poate utiliza în bătălia politică cu celelalte partide. Nu numai că ştie totul despre oricine, dar Mişcarea Populară dispune indirect şi de un număr imens de „acoperiţi" în toate domeniile. Şi mai ales printre agenţii de influenţă ai societăţii. Chestiunea este profund imorală. Dar şi sută la sută penală.

Comenteaza