Dacă nu e valabil, să-l facem valabil

Dacă nu e valabil, să-l facem valabil
Până în urmă cu două zile, aveam că punct de reper un comunicat nesemnat. Al Curţii Constituţionale a României.

În raport cu textul acestuia, s-au exprimat pe rând liderii partidelor politice, ziarişti, analişti, ambasadori şi reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale. Ce aflasem noi din acel comunicat nesemnat? Că Traian Băsescu se poate întoarce la Cotroceni. Nu conta votul a 8,5 milioane de români, nu conta nici votul celor 7,4 milioane care l-au trimis la plimbare, conta, până la urmă, decizia CCR. Pur şi simplu pentru că aşa ne-am angajat. Să respectăm decizia. Dar situaţia s-a schimbat.

Începând de miercuri seară. Când opinia publică a aflat care este conţinutul deciziei Curţii Constituţionale a României. E adevărat, nici până azi nu ştim care sunt argumentele celor sau celui care a făcut opinie separată. Dar, reacţionând la un document de acum oficial, aflăm două lucruri surprinzătoare. Şi năucitoare. Şi care pot schimbă complet situaţia. Şi rezultatul. În ciudă afirmaţiilor făcute până acum de analişti, de politicieni, de lideri din ţara şi din străinătate.

Dispozitivul acestei decizii, care urmează să fie citit în plenul Parlamentului luni, dacă, aşa cum şi-au exprimat partidele voinţa, va există cvorum, cuprinde două părţi. O parte care, deşi este puternic contestată, este acceptată şi asumată inclusiv de USL. Este acea parte în care Curtea Constituţională a României, întrunită în cvorum, consideră că referendumul s-a desfăşurat în respect faţă de Constituţie. Şi că la vot nu s-au prezentat suficienţi români pentru că acesta să fie valabil. Repet: noi ştim că aici este vorba de un truc. Ordinar. Că lucrăm cu o cifră falsă. Că numărul românilor cu drept de vot nu este de 19 milioane, ci de 15 milioane. Ştim că ni s-a impus, şi suntem singură ţara în această situaţie, un prag de 50 la sută. Pe care, însă, fiindcă am fost slăbi şi am cedat presiunii, l-am acceptat. Mai ştim că s-au exercitat presiuni asupra Curţii Constituţionale pentru a se obţine acolo un cvorum. Că faimoasa Aspazia Cojocaru a fost şantajată. Că reprezentantul maghiarilor a declarat, în urmă cu mai multe zile, textual şi agramat, că "cine îl găseşte pe al cincilea judecător, eu voi fi al saselea". Cu toate acestea, liderii USL s-au angajat să respecte decizia Curţii. Şi o respectă.

Decizia Curţii trebuie respectată chiar dacă este nedreaptă. Dar numai până acolo unde CCR are competenţă. CCR, conform legii, îşi da un verdict asupra constituţionalităţii referendumului. Sub toate aspectele. Dar tot conform legii în bază căreia funcţionează, Curtea Constituţională nu are niciun drept de a luă decizii politice. CCR nu poate spune, aşa cum o face în cea de-a două parte a dispozitivului deciziei, că preşedintele interimar trebuie să plece iar suspendatul trebuie să se întoarcă. Asta nu ţine de competenţă CCR.

Prin urmare, Parlamentul trebuie să ia act de faptul că CCR a declarat, textual, că referendumul "nu este valabil". Înseamnă că preşedintele a fost suspendat valabil de către Parlament, aşa cum a constatat CCR, dar populaţia nu s-a putut pronunţa într-un referendum valabil. Nu se ştie, deci, dacă Băsescu trebuie demis sau nu. Pentru a află răspunsul, este necesar un referendum valabil. Deci un nou referendum.

 

 

Comenteaza