D’ale blatului la Cluj

D’ale blatului la Cluj
Alegerile locale parţiale la Cluj s-au încheiat. Învingătorul este Sorin Apostu, care a obţinut peste 60% din voturile valabil exprimate de electorii clujeni. Domnia Sa merită în acest moment toate laudele.

Dacă primarul reuşeşte să-şi îndeplinească obiectivele, atunci, cu siguranţă, bunăstarea Clujului şi a cetăţenilor săi va fi pe măsură.

 

După un ciclu electoral, de obicei, analiştii politici şi sociologii încearcă să afle atât avantajele câştigătorilor,cât şi cauzele înfrângerii adversarilor. S-a vorbit mult de blat la Cluj. Am scris şi noi, şi au scris şi cei din cotidienele centrale. Protagoniştii politici majori ai acestui « BLAT » PDL, PSD, UDMR au încercat ori să nege, ori să ascundă acest fapt. Realităţile însă îi contrazic.

 

UDMR este, în fapt, principalul beneficiar al acestui blat , în ciuda faptului că la nivel de Bucureşti se poate intui o anumită răceală politică între PDL şi liderii maghiari, mai ales în urma declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu privind « autonomia » Ţinutului Secuiesc sau cele referitoare la epurările etnice ale unor români din Harghita şi Covasna.

 

Cu toate acestea, probabil, maghiarii vor păstra un viceprimar la Cluj şi vor « beneficia » de bunăvoinţa majorităţii PDL din Consiliul Local.  La toate acestea se adaugă faptul că unul din liderii clujeni ai UDMR este şi consilierul preşedintelui României.

 

De mult n-a mai fost atâta armonie politică la Cluj. Lumea a scăpat de PRM şi Gheorghe Funar şi lucrurile au intrat pe un făgaş normal. Nu mai contează nici furtul din Banca Transilvania, nici cocktailurile Molotov aruncate de un «descreierat» în faţa unui club din centrul oraşului  fără ca un picior de poliţist comunitar să calce pe acolo, ci doar « tăcerea ardelenească », substitut al unui aşa- zis « dialog  fructuos » între competitorii politici ai urbei.

 

Ce se întâmplă însă în sânul unui alt protagonist al blatului PSD de Cluj ? Candidatul acestui partid a obţinut 7% dintr-un procent de 29 % participanţi la vot duminica trecută. Discutând cu colegii mei pe marginea campaniei electorale clujene, am putut constata că majoritatea apreciază pozitiv comportamentul candidatului PSD. Din nefericire, problemele majore ale acestui partid nu sunt legate de Domnia Sa. Aş spune chiar că pentru un om cu cea mai mică notorietate dintre principalii competitori, scorul obţinut de Domnia Sa este bun. Din nefericire, acest scor reflectă neputinţa organizaţiei municipale, incapacitatea acesteia de a genera lideri cu notorietate, capabili să obţină un scor mai mare. Şi poate de aceea, unii acuză blatul făcut cu PDL.

 

Prezenţa unui lider fără notorietate, în ciuda faptului că şi-a făcut o bună campanie electorală, favorizează, fără îndoială, învingătorul. Nu o spun numai eu, ci majoritatea analiştilor politici

 

Observăm că din 2004 această organizaţie obţine procente din ce în ce mai mici. Un amic din respectiva organizaţie, lider local, îmi spunea că liderii municipali au bune intenţii, că sunt pragmatici şi eficienţi. Şi cu toate acestea, rezultatele sunt modeste.

 

Tragedia este că nu se fac analize serioase, că nu se identifică lideri cu notorietate, că nu se ţine cont de structurile socio-profesionale ale oraşului, de actorii structurali ai acestuia. Cred, mai mult, că se judecă totul emoţional şi melancolic.

Cu 3 consilieri locali, îmi imaginez că PSD-ul nu contează pentru nimeni. Va avea milă « marele » PDL de aliatul său la nivel central, îi va da un post de viceprimar ? Mă îndoiesc, mai ales că alianţa cu UDMR este suficientă.

 

Mă întreb ce este de făcut ? Din punctul meu de vedere, PSD ar trebui să se reorganizeze din temelii cu alţi lideri locali şi, aici, un  rol important îl au domnii Ştefan Dimitriu şi Vasile Soporan. Vor trebui identificate toate slăbiciunile şi tăiat în carne vie, altfel nu cred că  PSD-ul din Cluj va mai avea vreo şansă în 2012.

închei periegheza mea prin jungla politică clujeană cu câteva referiri la PNL de Cluj. La începutul campaniei foarte mulţi intelectuali şi oameni de afaceri cu care m-am întâlnit  erau foarte bucuroşi că Marius Nicoară candidează contra lui Sorin Apostu.

 

Nu am crezut că va câştiga, dar am avut convingerea că va pune serioase probleme adversarului său. Am crezut, de asemenea, că această campanie va fi un test pentru alegerile europene şi chiar pentru cele prezidenţiale.  în mare parte, s-a şi întâmplat acest fapt. Cu toate acestea, nu pot să remarc un  ritm destul de modest al candidatului PNL, omul cu cea mai mare notorietate din această campanie, omul care- prin prestaţia la Consiliul Judeţean- oferea toate garanţiile unui lider important, apropiat de ideile unei mari părţi din elitele Clujului.

 

Ce s-a întâmplat pe parcursul acestei campanii cu Domnia Sa este greu de înţeles. Sper totuşi că PNL va face o analiză serioasă, în condiţiile în care mai mult de 60% dintre clujeni nu s-au prezentat la vot. Aşteptările acestor oameni sunt în mare parte legate de oferta PNL. Sper că după congresul din martie, PNL să se deştepte şi ofere alternative actualei puteri.

Comenteaza